”Kymmenen vuotta kiikussa” – Arvostelussa Nailsin ”Unsilent Death” (10:th Anniversary Edition)

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 7.12.2020

Kalifornian power violencea, hardcorea, grindcorea sekä vanhan liiton death ja thrash metalia yhdistelevä Nails juhlistaa tyrmäävän debyyttialbuminsa ”Unsilent Deathin” kymmenvuotisjuhlia albumin erikoispainoksella. Kymmenen kipakan ja ripeän runkobiisin joukosta etenkin heti kättelyssä päälle käyvät avausbiisit ”Conform” ja ”Scum Will Rise”, Hatebreedin likaisimmilla tonteilla pistäytyvä ”Suffering Soul”, sekä Dischargen ja Napalm Deathin asein runnova albumin nimibiisi hyökkäävät varsinaisen albumin biiseistä tehokkaimmin. Hidastelevampaa vastapainoa näille tuovat vahvoilla kontrasteilla kahteen osaan jakautuva, ilmeisen Celtic Frost -viitteinen ”I Will Not Follow” ja varsinaisen kokonaisuuden päättävää doom- ja sludgemoukari ”Depths”.

Albumin juhlaversio sisältää viisi ryhdikästä, albumia varten uudelleen miksattua bonusraitaa. Näistä kaksi ensimmäistä ovat alun perin samoissa sessioissa äänitetyt mutta albumin ensipainokselta pois jätetyt, säälimättömästi grindaavasta alkuosasta yrmyyn raskasriffittelyyn pakittava ”Leech” ja levyn mehukkaimmat niskantaittoriffit tarjoileva hidastelu ”Enemy”. Loput kolme bonusbiisiä on poimittu yhtyeen vuonna 2009 julkaistulta, ärhäkkääkin ärhäkämmältä debyytti-7”-EP:ltä ”Obscene Humanity”.

Asteen geneerisemmin d-beatilla paukuttava ”Confront Them”, kipakan intron jälkeen murhaavaan keskitempoiseen thrashiin sulautuva EP:n nimibiisi ja hurjalla d-beat -myllytyksellä käynnistyvä ja ankaraan drop/mosh-osaan päättyvä ”Lies” kruunaavat pikaisen brutaalit karkelot.

Kurt Balloun miksaaman ja Nick Townsendin leveän raskaaksi masteroiman, jatketun ”Unsilent Deathin” kitarasoundit ovat silkkaa Entombedin lanseeraamaa, klassisen rupisen Sunlight Studios -soundin mallinnusta. Kokonaisuuden yleissoundimaisema on asianmukaisen jyräävä. Ei käy kieltäminen, etteikö monesta kohtaa myös vanhan Sepulturan väkivaltainen varjo häily Nailsin tinkimättömän, meluisan musiikin yllä. Soundipoliittisesti uudelleenjulkaisun varsinaista albumiosaa ei ole käsitelty uudelleen, mikä jättää myös hieman toivomisen varaa.

Lyhyydestään huolimatta albumin biisit ovat paikoin turhankin yhdestä puusta veistettyjä ja riffit raakuudestaan huolimatta geneerisiä, minkä myötä yhtyeen paras terä ei albumilta välity, vaikka kuinka haluaisi. Mitenkään huono albumi ei kuitenkaan ole.

Myönnettävä toki on, että mielialamusiikkiahan Nails juurikin on. Saattoi toki olla niin, että allekirjoittanut oli liian iloisella mielellä kohdatakseen ”Unsilent Deathin” ankaruuden ja monotonisena näyttäytyvän musiikillisen rikkauden.

 

8-/10

Kappalelista:

  1. Conform
  2. Scum Will Rise
  3. Your God
  4. Suffering Soul
  5. Unsilent Death
  6. Traitor
  7. I Will Not Follow
  8. No Servant
  9. Scapegoat
  10. Depths
  11. Leech
  12. Enemy
  13. Confront Them
  14. Obscene Humanity
  15. Lies

 

Luetuimmat

Uusimmat