Kymmenenvuotiaan Paleslothin ensiesiintyminen – luvassa mietteitä yhtyeen debyyttijulkaisusta ”The Burden of Existence”
Joensuusta kotoisin tuleva Palesloth on tuore tapaus suomalaisen metallimusiikin kirjoissa. Yhtyeen taival on alun perin alkanut yli kymmenen vuotta sitten nimettömänä kamaribändiprojektina, joka tyytyi soittamaan satunnaisia cover-kappaleita. Useiden jammailusoittojen ja vuosien jälkeen projektille alettiin suunnitella isompia muutoksia. Jäsenvaihdoksia tehtiin uudelleen, ja bändille kehitettiin nimi ja suuntaus. Lopputuloksena syntyi sludgea ja stoneria soittava Palesloth. Tämän vuoden kesälle uudelleen syntynyt kokoonpano iskee tarjottimelle debyyttijulkaisunsa ”The Burden of Existence”.
Heti kättelyssä voisi päätellä, että Paleslothin mainostamalla tyylisuunnalla albumilta löytyisi pörinän kaltaisia eepoksia. Tällä kertaa luvassa on hieman muuta, mitä alun perin olisi voinut odottaa. Sludgen kaltaisia vivahteita joko tuskin on tai sitten sitä on maustettu ”The Burden of Existence”-julkaisulle hyvin, hyvin vähän, ettei sitä hädin tuskin huomaa. Toisin ajatellen en lähtökohtaisesti allekirjoittaisi albumin luokittuvan sludge metallin kategoriaan. Taas stonerin kaltaisia viboja löytyy levyltä paljon selkeämmin, joten itse muotoilisin Paleslothin ja heidän esikoisjulkaisunsa olevan päällisin puolin stoner metallia.
Miltä sitten debyyttijulkaisu vaikuttaa? Pikaisella katsauksella albumi on toteutettu asiallisesti, eikä laadun suhteen ole moittimisen aihetta. Paleslothin into ja halu toteuttaa omaa tuotosta kuuluvat selvästi levyn soidessa. Mainitsemisen arvoisista näytteistä voisi tuoda esille muun muassa levyn ”groovaavimmat” teokset: ”Snakebreath” ja päätöskappale ”Carcosa”. Albumin hyvistä puolista huolimatta sävelosuuksista löytyy pieniä itsestään toistavuuksia ja pahimmillaan laahaavia osuuksia, mitä enemmän julkaisua on pyörittänyt levysoittimella. Palesloth kaipaa vain vielä pientä hienosäätöä, jotta tuotoksista voisi saada enemmän irti.
”The Burden of Existence” on kaikesta huolimatta kelvollinen alku Paleslothin uralle. Tässä vaiheessa esikoislevy ei herätä suuria tai kummoisia yllätyksiä. Paleslothin matka on vasta aluillaan, joten ehkäpä tulevaisuudessa rattaat alkavat paljon paremmin lähteä pyörimään.
6½/10
Kappalelista:
1. Tool
2. VI.
3. Snakebreath
4. Reborn
5. Dance of Shiva
6. Oak Casket
7. Carcosa
Kirjoittanut: Sami Elamaa