Kyyneliä, hikeä ja iloa – Turmion Kätilöt ja Mørket Tavastialla

Turmion Kätilöt Tavastia

Varhain lauantai-iltana legendaarisen Tavastian edustalla kiemurteli pitkä jono, kun innokkaat metalli-ja konemusiikin ystävät saapuivat tervehtimään maineikasta Turmion Kätilöt -diskopumppua. Kaikenkirjava metallikansa oli pistänyt päälle parastaan vilkkuvista led-kengistä valkoisiin kaapuihin.

Illan lämmittelijäbändiksi oli valittu raskaammanpuoleinen sekametalliorkesteri Mørket Helsingistä. Yleisöä ei ollut ehtinyt kertyä paikalle vielä paljoakaan, kun yhtye aloitti soittonsa. Heti ensi sävelistä lähtien kävi kyllä selväksi, että tämä yhtye on todella kovassa live-kunnossa. Yhteensoitto toimi saumattoman mutkattomasti ja yhtyeen visuaalinen olemus palveli kokonaisuutta asiaankuuluvalla tavalla.

MØRKET Tavastia

Keikan aikana kuultiin muun muassa kappaleet “Kruunu”, Kauko Röyhkän klassikkosta tehty omintakeinen versio “Palmerin Lauralle” ja sangen suorasukaisella riimittelyllä koristeltu kappale “Kylväjä”. Laulaja Otto Eräjoki ja basisti Janne Leskinen vuorottelivat vauhdikkaasti mikin varressa tuoden huutolauluosuuksilla mieleen jopa Stam1nan tuotannon. Raskaan tummanpaahtoinen keikka sai päätöksensä kappaleella “Syli”.

Pienen odottelun jälkeen Tavastian keikkasali täyttyi vauhdilla ja levottoman odottelun saattoi päätökseen sangen yllättävä käänne, kun Nightwish-yhtyeestä tuttu Marco Hietala asteli lavalle ja toivotti ylpeänä savolaiset lavalle. Puoliksi pyjama-asuihin pukeutuneet diskometallin kuninkaat polkaisivat illan karkelot käyntiin ja tarjoilivat heti kärkeen uudelta “Dance Panique” -albumilta kappaleen “Uhriveri”. Teos otettiin mukisematta vastaan, kun sadat nyrkit halkoivat ilmaa ja pitkät heviletit pyörivät hullun lailla.

Turmion Kätilöt Tavastia

Pääkaupunkiseutulaiset Turmion Kätilöt -fanit saivat myös todistaa yhtyeen pitkäaikaisen laulajakarju Spektaakkelin tilalle värvätyn uuden, mutta väliaikaisen laulaja Saku “Shag-U” Solinin lavanvaltausta. Omintakeisin elkein Solin soljui lavalla kuin vanha tekijä ja pani raivokkaasti parastaan. Kannustavin ottein kappaleet “Sinä Saatana” ja “Veren maku suussa” käynnistivät vauhdikkaan pitin yleisössä.

MC Raaka Peen ja Shag-Un keveiden välispiikkien saattelemana käynnistyi “Usch!”-albumin kappale “Hades”, jonka alussa yleisö raivasi määrätietoisesti suuren aukon keskelle tanssilattiaa ja toteutti illan ensimmäisen wall of deathin. Armoton tahti jatkui myös uuden kappaleen “Kyynelten Tanssi” tahdissa, josta siirryttiin vanhempaan tuotantoon “Pirun Nyrkki”. Tämä oli selkeästi tunteikas kokemus osalle yleisöstä, sillä kyyneleet virtasivat samalla, kun armoton tamppaus piti lantiot liikkeessä.

Illan tahti vain kiihtyi kiihtymistään, kun ilmoille kajahti “Kuoleman marssi” ja “Tirehtööri”. Junttasävelten huumaava vaikutus inspiroi kilttiin pukeutunutta herrasmiestä kiipeilemään Tavastian portaikon kaiteilla apinan lailla. Tämä alkukantaisella energialla toteutettu akti sai kuitenkin onnellisen päätöksen suoraan pittiin ja karkelot jatkuivat “Teurastajan” tahtiin.

Tasoittavaksi annokseksi diskokuninkaat tarjoilivat uudelta albumilta balladinomaisen kappaleen “Vihko”, joka sekin osui monelle suoraan sieluun ja sai jälkikäteen paljon ylistystä yleisöltä. Kansainvälisen kiintiön täytti kappale “Grand Ball”, jota seurasi uuden albumin nimikkobiisi “Dance Panique”, missä on vahvoja vivahteita The Prodigy -yhtyeen tuotannosta.

Pyhä maa” -kappaleen jälkeen hikiset tanssikuninkaat ja -kuningattaret saivat hetken levähtää, kun yhtye kävi hakemassa lisää vauhtia takatiloista. Raikuvien encore-huutojen saattelemana Turmion Kätilöt veivät kuuman ja hikisen iltaman päätökseen kappaleilla “Suolainen Kapteeni” ja “Lataa ja varmista”.

Turmion Kätilöt Tavastia

Keikan jälkimainingeissa MC Raaka Pee ja Shag-U totesivat yksissä tuumin, että yhteisyö on sujunut erittäin hyvissä merkeissä.

Tämä järjestely toimii. Sakulla on helvetin hyvä soundi, ja hän tuo bändiin positiivista energiaa ja hyvää fiilistä, MC Raaka Pee kiittelee.

Saku on löytänyt paikkansa yhtyeessä ja teinivuosien fanituksen kohteesta on tullut pysyvä ystävä ja yhteistyökumppani. – On tehty yhteistyötä monta vuotta ja seurattu toistemme toimia musiikin parissa. Kun MC Raaka Pee soitti, tiesin, että selvästi oli jokin erikoinen tilanne päällä, enkä olisi heti odottanut, että kyse on näin isoista hommista, Solin muistelee.

Yhteistyö on sujunut varsin mallikkaasti, eivätkä vierailevat artistit keikoilla ole Turmion Kätilölle uusi asia, joten tulevaisuus pysyy avoinna.

Tiedämme, että Fear of Domination on Sakulle todella tärkeä yhtye. Turmion Kätilöissä on kuitenkin se hyvä puoli, että kaikilla meillä on täysi valinnan vapaus musiikin tekemisessä, joten aika näyttää, mihin suuntaan tämä homma kehittyy, MC Raaka Pee toteaa.

Teksti: Sara Strömmer
Valokuvat: Antti-Juhani Johansson

Kommentoi julkaisua