Lähes täydellisyyttä hipova – arviossa Arionin vaikuttava ”Vultures Die Alone”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 9.4.2021

Kotimainen, äärimmäisen tarttuvasta ja melodisesta metalista tunnettu Arion julkaisi tänään uransa kolmannen pitkäsoiton, ”Vulteres Die Alonen”. Kymmenen kappaletta kattava albumi on teatraalinen, mahtipontinen ja raivokkaan energinen kokonaisuus, jonka myötä tulee selväksi, kuinka kovatasoiseksi tekijäksi Arion on muovautunut vuosien aikana.

Vuonna 2011 perustettu Arion on tehnyt tasaista työtä kuluneiden vuosien aikana julkaisemalla singlejä, EP:n ja kaksi pitkäsoittoa. Vuonna 2016 Arion pääsi tekemään yhteistyötä Amaranthen Elize Rydin kanssa ”At The Break Of Dawn” -kappaleella. Tulevalla pitkäsoitolla kuullaan sen sijaan yhteistyön tuloksia Noora Louhimon kanssa ”Bloodline”-kappaleella, sekä hiljattain toisen albuminsa julkaisseen Cyan Kicksin kanssa.

Louhimon kanssa toteutettu ”Bloodline” on väkevä sävellys, mutta Battle Beastin solistin lauluosuudet ovat yllättävän pienessä roolissa. Se on sääli, sillä voisin kuvitella, että tästä yhteistyökuviosta olisi voinut saada enemmänkin irti. Vastaavasti ”In The Name Of Love” -kappaleella kuullaan Cyan Kicksin vokalistia, Susanna Aleksandraa, jolle on onneksi annettu enemmän tilaa Arionin vokalistin, Lasse Vääräsen lauluosuuksien ohessa. Ja juuri sen seurauksena kappale kuulostaakin Arionin ja Cyan Kicksin tarttuvalta hybridiltä.

Vierailevien vokalistien tähdittämät kappaleet ovat kuitenkin vasta pintaraapaisu ”Vulteres Die Alone” -albumista. Kolmas pitkäsoitto alkaa väkevällä löylytyksellä ”Out Of My Life” -kappaleen myötä, ja ensimmäinen hengähdystauko annetaan vasta ”In The Name Of Love” -kappaleen kohdalla. ”Break My Chains” lukeutuu ehdottomasti albumin yhdeksi brutaaleimmaksi ja vaikuttavimmaksi sävellykseksi, sillä kyseistä kappaletta kuunnellessa kylmät väreet on taattu. Eivätkä ”A Vulture Dies Alone” sekä ”I Love To Be Your Enemy” juurikaan jää huonommiksi.

Albumilla ei edetä pelkästään räjähtävällä energialla, vaan sille on kätketty myös kaksi erinomaista tunnelmointiteosta. Ensimmäinen näistä on ”Where The Ocean Greets The Sky”. Yli viiden minuutin kestoinen instrumentaalisävellys on henkeäsalpaava ja harmoninen, joka nivoutuu täydellisesti osaksi pitkäsoittoa. Sama koskee myös albumin päättävää ”Until Eternity Endsiä”, joka on kaunis ja herkkä teos. Samalla se on myös viimeinen silaus albumille, joka on synnytetty täydellisellä antaumuksella.

Toisinaan sitä ei voi olla ihmettelemättä, miten paljon kyvykkäitä yhtyeitä Suomesta oikein löytyy. Arionin ”Vultures Die Alone” on jälleen yksi vahvistus tälle ajatukselle. Yhtyeen kolmas pitkäsoitto on hyvin huoliteltu, kunnianhimoinen, melodinen metal-albumi, jolla Arion taatusti voittaa itsensä puolelle niin vanhat kuin uudetkin kuuntelijat.

9½/10

Kappalelista:

  1. Out Of My Life
  2. Break The Chains
  3. Bloodline ft. Noora Louhimo
  4. I’m Here To Save You
  5. In The Name Of Love ft. Cyan Kicks
  6. A Vulture Dies Alone
  7. I Love To Be Your Enemy
  8. Where The Ocean Greets The Sky
  9. I Don’t Fear You
  10. Until Eternity Ends

Arion Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen