Lainattua aikaa hakemassa? Arvostelussa Barbe-Q-Barbiesin neljäs pitkäsoitto

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 24.5.2019

Vuonna 2002 perustetun Barbe-Q-Barbiesin keikoilta on lupa odottaa hyvin energistä esiintymistä asiaankuuluvalla asenteella. Se asia ei muutu yhtyeen osalta mihinkään – satoi tai paistoi, niin vedetään täysillä! Sitä se on ollut ja tulee aina olemaan. Amen! Laitetaan ”Borrowed Time”, yhtyeen uunituore ja samalla neljäs täyspitkä, soittimeen ja aletaan rokata! Mutta…

Nyt ollaan kuitenkin nimenomaan sen neljännen julkaisun parissa, ja vaikka peruspaketti onkin sama resepti, niin ”Borrowed Time” -levyn sisältö on hieman erilaisempaa kuin aikaisemmilta levyiltä on totuttu kuulemaan. Vaikka se perussoppa onkin tuttua rock-energiaa, niin mukana on aimo annos funk- ja pop-mausteita. Siitä hyvänä esimerkkinä ovat muun muassa levyn ensimmäinen sinkkujulkaisu ”Diz-Funk-Tional” ja nimibiisi ”Borrowed Time”.

Täytyy kuitenkin rauhoitella aikaisempien levyjen himokuuntelijoita. Levyltä löytyy sitä tuttuakin Barbe-Q-Barbies -meininkiä. Eräänlaisena siltana uudemman ja vanhemman materiaalin välillä toimii jo vuoden 2018 puolella julkaistu ”Innocent”. Biisi julkaistiin aikanaan musiikkivideon kera, ja siinä nähtiin jo vilaus yhtyeen aikaisemman kitaristin (Kaisa Karjalainen) korvanneesta Heidi Meristä. Hyvin onkin Heidi yhtyeeseen sopeutunut, ja soundi on kohdillaan. Muuten pakka on tasan sama kuin aikaisemmilla kerroilla, eli Ekkis, Minttu, Niki ja Niina ovat bändissä tutusti mukana.

Levy julkaistiin 17. päivä toukokuuta ja viikkoa myöhemmin (24.5.2019) fyysisessä formaatissa englantilaisen Dissonance Productionsin toimesta. Kuluvan vuoden alkupuolella julkistettu levysoppari brittien kanssa, ja Bomber Booking -ohjelmatoimiston kautta duunattu Länsi-Euroopan pikkukiertue jo ennen varsinaista levyjulkistusta antaa olettaa, että yhtye tähtää enenevissä määrin myös ulkomaille, ja miksipäs ei. Materiaalia on jo neljän levyn verran, ja sitä isompaa yleisöä ei oikein tahdo koti-Suomesta löytyä. Kaikki mahdollisuudet kannattaa käyttää.

”Borrowed Time” saattaa yhtyeen fanien keskuudessa jakaa jopa mielipiteitä – se ei ole sitä aikaisemmilta julkaisuilta tuttua rock-revittelyä, vaan biiseihin on löydetty uutta näkökulmaa, ja tahti on jollain tapaa rauhallisempaa – jopa aikuismaista. Jälleen loistavasti tuotetun levyn rokkimimmeistä on todellakin kasvanut rokkinaisia. Janne Saksa on loihtinut yhtyeestä irti uusia ulottuvuuksia. Viimeistään Barbe-Q-Barbiesin ”Borrowed Time” todistaa sen, ettei noilta naisilta kannata odottaa muottiin jumittamista vaan positiivista rock-energiaa ja asennetta uusilla mausteilla.

7/½

Kappalelista:
1. Intro
2. Diz-Funk-Tional
3. Alive
4. Hangman’s Song
5. Made of Scars
6. Innocent
7. Radio
8. On And On
9. Towers
10. Borrowed Time

Yhtye facebookissa
Kotisivut