Laitoimme Nightwishin albumit paremmuusjärjestykseen

Kirjoittanut Toimitus - 14.11.2024

Kotimainen sinfonisen metallin suosikki Nightwish jättäytyi kesäkuussa määrittelemättömän mittaiselle tauolle. Yhtyeeltä ilmestyi hetki sitten odotettu uusi ”Yesterwynde” -albumi, jonka tiimoilta ei ole lähiaikoina tulossa kiertuetta.

Kuuntelimme Kaaoszinen toimituksessa Nightwishin tuotannon jälleen kerran läpi vuoden 1997 ”Angels Fall First” -debyyttialbumista aina viimeisimpään ”Yesterwynde” -eepokseen. Tämän jälkeen laitoimme albumit paremmuusjärjestykseen albumikokonaisuus ja levyn kulttuurinen vaikutus mielessämme.

Listan järjestys on luonnollisesti subjektiivinen, sillä kaikilla on oma mielipiteensä. Alhaalta voit kuitenkin lukea Kaaoszinen mielipiteen perusteluineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

10. Angels Fall First

Nightwishin debyyttialbumi ”Angels Fall First” edustaa yhtyeen lapsuusvaihetta. Musiikki on kaikista eniten folk-henkinen, ja siinä kuulee vielä tietyn epävarmuuden siitä, mitä Nightwish voisi olla – siitäkin huolimatta, että tietyt edelleen kuultavissa olevat piirteet olivat jo läsnä. Albumi sisältää kauniita kappaleita kuten ”Elvenpath” ja ”The Carpenter”, mutta sen tuotanto ja sävellykset eivät ole samalla tasolla kuin myöhemmillä albumeilla. ”Angels Fall First” antaa kuitenkin kiinnostavan historiallisen katsauksen siitä, mistä Nightwishin matka kohti yhtä maailman suurimmista metallibändeistä alkoi.

9. Yesterwynde

Yhtyeen viimeisin tuotos ”Yesterwynde” on harppaus kohti entistä elokuvallisempaa musiikkia. Albumilla on omat hetkensä, mutta monin paikoin musiikki kuulostaa siltä, että Tuomas Holopaisen sinemaattiset taipumukset hidastuvat pakollisten sähkökitaroiden ja kertosäkeiden puskiessa pintaan. Ehkä levyn sävellykset toimisivat paremmin täysin sinfonisina teoksina kuin tyypillisessä Nightwish-muotissa.

8. Human. :II: Nature.

”Human. :II: Nature.” on kunnianhimoinen ja massiivinen teos, joka käsittelee suuria filosofisia teemoja, ja se on jaettu kahteen osaan. Osa faneista koki sen kuitenkin hieman hajanaiseksi ja vaikeasti lähestyttäväksi teokseksi. Levyltä löytyy kuitenkin joitakin laulaja Floor Jansenin upeimmista laulusuorituksista, ja se oli jälleen astkelkivi kohti entistä sinemaattisempaa soundia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

7. Endless Forms Most Beautiful

Tämä albumi on ensimmäinen Floor Jansenin kanssa tehty, ja siinä näkyy Nightwishin kasvu niin musiikillisesti kuin temaattisesti. Albumi käsittelee ihmiskunnan, luonnon ja evoluution suuria kysymyksiä, ja sillä jopa vierailee biologi Richard Dawkins. Floor Jansenin vokaalit ovat upeita, mutta kappalemateriaali jää paikoitellen hieman vaisuksi.

6. Wishmaster

Edeltäjästään ”Oceanbornista” poiketen ”Wishmaster” syntyi helposti ja vailla ongelmia, mikä kuuluu sen helposti lähestyttävässä kappalemateriaalissa. Levyltä löytyy muutama Nightwish-klassikko, mutta kenties edeltäjänsä uuden etsimisen innon puute johti siihen, että levyn kappalemateriaali on hieman liian suoraviivaista ja yllätyksetöntä.

5. Oceanborn

Vuoden 1998 ”Oceanborn” oli hankala albumi tehdä bändin kokemattomuuden vuoksi, mutta tuo sama kokemattomuus kulki käsi kädessä nuoruuden innon ja kokeilunhalun kanssa. Tästä syystä levy kuulostaa edelleen tänä päivänä yllättävältä, ja se sisältää joitakin parhaista Nightwish-teoksista.

4. Century Child

Vuoden 2002 ”Century Child” on raskas, synkkä ja emotionaalinen levy, jolta löytyy lukuisia klassikoita. Moni levyn kappaleista, kuten esimerkiksi ”The Phantom Of The Opera” on noussut lähivuosina erityisesti YouTuben reaktiovideoissa suosituksi kappaleeksi, joka puolestaan on auttanut Nightwishin musiikkia leviämään entistä laajemmalle yleisölle. Levy auttoi vakiinnuttamaan sen sinfonisen soundin, joka muodostui Nightwishin tyylin kulmakiveksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

3. Imaginaerum

Vuonna 2011 ilmestynyt ”Imaginaerum” on massiivinen ja kunnianhimoinen projekti. Kyseessä ei ole ainoastaan tavallinen studiolevytys, vaan konseptialbumi, jonka kylkeen tehtiin myös elokuva. Levyltä löytyy huikeita kappaleita, ja Tuomas Holopainen pääsi todella venyttämään omia sävellystaitojaan ja leikittelemään isommalla narratiivilla.

2. Dark Passion Play

Anette Olzonin ja Troy Donockleyn ensimmäinen levy Nightwishin kanssa oli vuoden 2007 ”Dark Passion Play”, jota tehdessä bändin sisällä myrskysi. Tästä johtuen albumilta löytyy joitakin bändin synkimpiä kappaleita, joihin on saatu taltioitua vimmaa ja jopa raivoa. ”Dark Passion Playn” voi ajatella pelastaneen Nightwishin, sillä se osoitti bändin voivan jatkaa eteenpäin ja saavuttaa yhä suurempaa suosiota laulajanvaihdoksenkin jälkeen.

1. Once

Tuskin on mikään yllätys, että vuoden 2004 ”Once” päätyi tämän(kin) listauksen kärkeen. Kyseinen albumi uudelleenmääritteli sen, mitä suomalainen metalli voi olla, ja se myös tietyllä tavalla loi pohjapiirustukset sinfoniselle metallille aina näihin päiviin saakka. Se otti jokaisella mahdollisella tavalla askeleen eteenpäin ja vei bändin kertaheitolla maailmankartalle. Melkein jokainen albumin kappale on jollain tavalla Nightwish-klassikko, ja sen vähemmänkin soitetut raidat ovat helmiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy