Lasten Hautausmaan levynjulkkareita juhlittiin Helsingissä Tavastialla

Tammikuussa uuden kokopitkän julkaissut, Kouvolasta lähtöisin oleva tummanpuhuva poprock-yhtye Lasten Hautausmaa esiintyi Tavastialla perjantaina 9. helmikuuta osana uusimman, kolmannen levynsä julkaisukiertuetta. Puolitoistatuntinen setti piti sisällään kaikki kahdeksan uusimman levyn kappaletta sekä kattavan valikoiman vanhempia suosikkeja erityisesti yhtyeen ensimmäiseltä levyltä. Lauteiden lämmittäjänä Tavastialla toimi Jukka Nousiainen ja Kumppanit.

Oma suhteeni Lasten Hautausmaahan on syventynyt pikkuhiljaa viime vuosien aikana. Livenä olen nähnyt kyseisen orkesterin vain yhden kerran aikaisemmin, vajaa kaksi vuotta sitten Helsingin Henry’s Pubissa. Helatorstai -klubin toukokuisella keikalla vuonna 2015 muistan diggailleeni meiningistä, mutta toisin kuin yleensä suosikkibändien kohdalla, en päätä pahkaa hurahtanut yhtyeen musiikkiin aivan ensikuulemalta. Tämän ensimmäisen todistamani keikan aikaan Lasten Hautausmaa oli vasta taipaleensa alussa, ja heiltä oli ilmestynyt vasta yksi EP ja ”Tuulipuut” -single.

Vajaan kahden vuoden aikana, edellisen näkemäni keikan ja viime viikkoisen Tavastian keikan välissä, bändin matkalla on ehtinyt tapahtua aika paljon. Kesäkuussa 2015 ilmestyi nimikkoalbumi ”Lasten Hautausmaa”, ja saman vuoden marraskuussa yhtye palkittiin Suomen Rock-klubien Liiton toimesta ”Tankki täyteen” –tunnuspalkinnolla. Vuonna 2016 oli vuorossa kakkosalbumi ”II”, joka aloitti numeroitujen albumien sarjan. Tammikuussa julkaistu kolmas kokopitkä kantaa siis luonnollisena jatkumona nimeä ”III”. Albumin ensimmäinen single ”Onnellinen hullu” julkaistiin jo vuoden 2017 loppupuolella.

Sen lisäksi, että ”III” -albumi on täynnä toinen toistaan upeampia biisejä ja aikaisemmasta tuotannosta tuttua syvälle luotaavaa lyriikkaa, on myös bändin lavakarisma silmiin nähden kasvanut sitten viime näkemän. Bändi esiintyy yhtenäisen kuuloisena ja näköisenä, ja laulaja Kristiina Vaaran herkkä soundi keinuttaa yleisöä biisistä ja tunnelmasta toiseen. ”Maan äiti” -kappaleen ajan lavalla vierailee biisin levyllekin yhdessä Vaaran kanssa duetoinut Markus Tukia. Päällimmäiseksi keikalta poistuessa jäi hyvän livekokemuksen ja laadukkaan musiikin jälkeensä jättämä euforian tunne, vaikka kitaristi Tuomo Mannosen sanoittamat biisit liikkuvatkin hetkittäin erittäin synkissä tunnelmissa. Synkkien tunnelmien rinnalta voi kuitenkin havaita ilahduttavia toivon pilkahduksia.

Bändin tuotanto on nyt sen verran laajaa, että yhtyeen pelkistetty, omintakeinen soundi ehtii käydä yhden livekuuntelun perusteella paljon tutummaksi, kuin silloin vajaa kaksi vuotta sitten, kun biisejä oli olemassa vielä tähän päivään verrattuna lähes kolminkertaisesti vähemmän. Tavastian keikan perusteella olisin taatusti hurahtanut bändiin välittömästi, mikäli tämä olisi ollut ensimmäinen kerta, kun näen bändin livenä. Mutta mikä parempaa: hurahdin bändin musiikkiin tämän keikan kautta uudelleen, ja ihan eri tavalla kuin aikaisemmin levyjen kautta!

Valitettavasti illan kokemus jäi siinä mielessä omalta osaltani vajavaiseksi, että en ehtinyt nähdä lämppäriä eli Jukka Nousiaista Kumppaneineen lopulta ollenkaan. Soittoajat olivat Tavastian perjantai-illassa aikaiset, ja lämmittelevä kokoonpano aloitti soittonsa jo hyvissä ajoin kello 21:00. Tismalleen tähän aikaan heräsin kotisohvalta työviikon jälkeisiltä vahinkopäikkäreiltä, mutta onneksi ehdin kiiruhtaa paikalle Lasten Hautausmaan setin alkuun, joka sekin alkoi jo hyvissä ajoin klo 22:15.

Saapuessani paikalle olin positiivisesti yllättynyt siitä, että porukkaa oli paikalla aikaisista soittoajoista ja perjantai-illan monista kilpailevista menoista huolimatta erittäin kiitettävästi. Keikka ei ollut loppuunmyyty, mutta Tavastia oli kuitenkin mukavan täyden oloinen. Mikäli tämä mainio, ahkerasti keikkaileva orkesteri saapuu kotikaupunkiisi, annan suosituksen: Mene katsomaan!

Settilista Lasten Hautausmaa

 1. Intro + Kraatterijärvi
 2. Pudasjärven Ufo
 3. Tove
 4. Kanerva
 5. Kiputyttö
 6. Tuulipuut
 7. Sara & Israel
 8. Mäntymetsä
 9. Karhupuisto
 10. Maan äiti
 11. Langolieerit
 12. Onnellinen hullu
 13. Susien lauma

Encore: Salaa tupakalle

****

Kirjoittaja: Hilkka Aarela

Kommentit