Lauluja kuolemattomuudesta ja kaiken tuhosta – Haastattelussa Nemecic

Kirjoittanut J.Anttolainen - 18.8.2017
Nemecic

Jyväskyläläinen death/thrash -metallia soittava Nemecic perustettiin Heinolassa herran vuonna 2005. Alunperin Crossfire nimellä perustetun bändin ajatuksena oli soittaa thrashia kaveripiiristä tuttujen tyyppien kanssa. Viikonloppuisin Crossfire kokoontui Heinolan legendaariselle Sahan Päiväkodin ilmaiselle treenikämpälle. Aikansa covereita soitettuaan, jostain syvältä riffien merten syvyyksistä alkoi pinnalle nousta myös omia ideoita. Pian he huomasivat soittavansa ”oikeassa bändissä”. Aikaa kului, hevi soi, ja Crossfire ristittiin uudelleen. ”Nemesis”-nimisiä bändejä kun oli ennestään jo noin sata, päädyttiin lopulta persoonallisempaan, kreikkalaiseen kirjoitusasuun. Aikaa kului jokunen vuosi, ja 2008 bändi julkaisi ensimmäisen demo-EP:nsä ”Vigorous Fire and Inward Lightnings”. Vuonna 2009 bändi muutti Jyväskylän Lutakkoon, ja vuoden päivät soitettuaan bändin toinen EP, ”The First Morning and the Last Day” näki viimein päivänvalon 2010. Nyt viimein vuonna 2017 bändin ollessa ensimmäisen pitkäsoittonsa julkaisun kynnyksellä, päätimme kysyä;

Mitä nyt kuuluu?
Debyyttirieska ”The Deathcantation” tulee pihalle 18.8. Keikkasettiä treenaillaan ja julkaisukuvioita ja paitadesigneja yms. pyöritellään. Hyvä meininki.

Bändi on historiansa aikana ollut myös muutaman kerran tauolla. Kertokaapa siitä enemmän.
Nemecic ei varsinaisesti ole ollut kuin kerran ”tauolla”. Aiemmin mainittu vuoden 2010 EP herätti pientä pöhinää, ja bändi keikkaili säännöllisesti. Vuoden 2011 Nummirock oli eräänlainen bändin siihen astisen historian huipentuma – väkeä oli ja kehuja tuli. Siinä kohtaa pidettiin ehkä turhankin pitkä kesäloma ja treenikselle raahauduttiin vasta syksyllä. Heitettiin vielä muutama keikka. Kevään 2012 veto Tampereen Klubilla jäi silloisen kokoonpanon viimeiseksi vokalisti Psychon jättäessä bändin kesällä 2012.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uuden laulajan haku meni ns. vituiksi useamman kandidaatin jättäydyttyä pois milloin mistäkin syystä. Epäonninen tilanne ei varsinaisesti herättänyt valtavaa intoa treenikselle kokoontumiseen. Treenattiin satunnaisesti ilman laulajaa, kunnes lopulta basisti Niilo Kauppila jätti Nemecicin tammikuussa 2014. Bändin jatko oli hetken aikaa vaakalaudalla, mutta päätimme silti jatkaa ja Emil Borg värvättiin basson varteen keväällä 2014. Uusia kappaleita alkoi vihdoin syntyä, ja vokalisti Henry Hämäläinen liittyi bändiin syksyllä 2015. Nykyinen kokoonpano oli valmis.”

 

”Me ollaan kovemmassa tikissä kuin koskaan ennen!”

Minkälaisen vastaanoton uuden levyn ensimmäinen single on saanut?
Sinkkujahan on tullut kaksi: ”Smoke Electric” huhtikuussa ja ”Ouroboros” heinäkuussa. Eka sinkku toimi hyvänä herättäjänä, ja Ouroborosin myötä on alkanut kunnolla tapahtumaan. Palaute on ollut lähes poikkeuksetta positiivista, ja kyllähän moni tuntuu levyä odottavan innolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuleva levy on Nemecicin ensimmäinen pitkäsoitto. Minkälainen prosessi sen takana on ollut?
Homma lähti käyntiin oikeastaan maaliskuussa 2015. Kävimme demoamassa kaksi uutta kappaletta, ”Mercury Vortex Ritual” ja ”Apotheosis” Liekkalan Teemun (mm. Red Eleven) kanssa lähinnä laulajahakua silmälläpitäen ja ajaaksemme uuden bassosankarin Emilin sisään. Päätös pitkäsoitosta tehtiin kesällä 2016, jolloin pidimme palaverin luottomiehemme Juho Räihän (Gloria Morti, Before the Dawn) kanssa. Noin puolet levyn biiseistä oli tuossa kohtaa valmiina, ja deadlineksi asetettiin joulukuu. Seuraavat 6kk käytettiinkin raakaan duuniin biisien parissa. Viimeiset viikot ennen deadlinea olivat vähintäänkin hektiset, ja sovitusvaiheessa päivät treeniksellä venyivät epäinhimillisiin mittoihin.

Levy äänitettiin Kouvolassa: rummut laitettiin purkkiin Moilasen Sakun (Red Moon Architect) Deep Noise Studiolla ja loput Räihän SoundSpiral Audiolla. Äänityksiin meni kokonaisuudessan 9 studiopäivää (-”Ei enää ikinä Kouvolaan! Paitsi ehkä 2018.”) ja Räihä tuotti, miksasi ja masteroi koko paskan. Albumikokonaisuus ei kuitenkaan ole pelkkää musiikkia. Rumpalimme Niko Anttila paitsi kirjoitti lyriikat, myös vastasi albumin kansitaiteista. Kaikki kansissa nähtävä taide on käsityötä. Levy tulee ulos Inverse Recordsin kautta, joka oli meille hyvä valinta; Inverse tekee hyvää työtä aikana, jona levytyssopimuksia ei jaella joka suuntaan, mutta tarve levy-yhtiön palveluille ja verkostoille ei ole hävinnyt mihinkään. Inversestä on kuullut paljon hyvää ja iso plussa oli tietenkin se, kaikki oikeudet musiikkiin pysyvät meillä.

Minkälaisia teemoja levyltä löytyy? Mikä on se ”punainen lanka”?
Levy käsittelee kuolevaisuutta ja kuolemattomuuden tavoittelua. Niin kauan kuin olemme olleet lajina olemassa ja olemme kyenneet abstraktiin ajatteluun, olemme aina halunneet ajatella sielumme kuolemattomiksi. Yksi levyn pääpointeista on se, että koska ihmisellä on olentona alku ja loppu, haluamme käsittää myös universumin sellaisena vaikka emme voi tietää onko asia todella niin. Sanoitusten kantava teema on olemassaolon mysteeri – asia, joka on tänä hauraana aikana hyvinkin ajankohtainen.

”Ihmiskunnalla on työkalut pistää ns. kaikki sileäksi.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuvailkaa omaa soundianne. Mistä saatte vaikutteita?
Aika vähän, jos lainkaan tulee mietittyä sitä, että miltä bändi kuulostaa tai miltä sen pitäisi kuulostaa. Oikeastaan tulee mentyä sillä mikä tuntuu oikealta. Tietynlainen rock-meininki on ollut alusta asti mukana – yritämme välttää etenkin soundipuolella sitä geneeristä huttua, jossa laulut tunetetaan ja rummut editoidaan hengiltä. Pyrimme saavuttamaan oikeanlaisen soundin ennemmin tiukan yhteensoiton kautta kuin puristamalla studiossa bändistä kaiken ilmavuuden pois. Mitä vaikutteisiin tulee, niin käytännössä saamme vaikutteita kaikesta musiikista joka inspiroi. Musiikillisten vaikutteiden bongailun jätämme kuulijan käsiin.

Minkälainen keikkakunto bändillä on tällä hetkellä? Missä teidät voi nähdä livenä?
Rehellisesti sanottuna ollaan kovemmassa tikissä kuin ikinä. Näyttämisen halu on kova ja soittamisen riemu varmasti välittyy yleisöön tulevilla keikoilla. Albumin julkaisua juhlistetaan vedolla Jyväskylän Katseessa 1.9. Marraskuussa on keikat Jämsässä 3.11. ja Jyväskylän Ilokivessä 25.11. Keikkoja buukkaillaan lisää koko ajan ja ensi vuonna keskitymmekin lähinnä keikkailuun.

Minkälaisia tavoitteita teillä on musiikin suhteen?
Tavoitteet on lähinnä musiikillisia. Oman jutun tekeminen, fanikunnan kasvattaminen ja hyvien keikkojen soittaminen.

”Kannattaa tulla keikoille vielä nyt, kun ne ei mene minuuteissa loppuun!”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nemecic
Henry Hämäläinen – Vokalisti
Pasi Rajakallio – Kitara
Tuomo Salonen – Kitara
Emil Borg – Basso
Niko Anttila – Rummut

Julkaisut
Vigorous Fire and Inward Lightnings (EP, 2009)
The First Morning and the Last Day (EP, 2011)
Smoke Electric (Single, 2017)
Ouroboros (Single, 2017)
The Deathcantation (Full-length, 2017)

”The Deathcantation” Levykauppa ÄX:stä. (klik)

”The Deathcantation”
01. Locomotive Tomb
02. Smoke Electric
03. Mercury Vortex Ritual
04. Fields Of Glass
05. Void
06. The Automaton
07. Apotheosis
08. The Great Dissonance
09. Ouroboros
10. Clockwork

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy