Led Zeppelinin Jimmy Page vaatii muusikoille parempia korvauksia streamausalustoilta

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 14.12.2020

Legendaarisen Led Zeppelinin kitaristi Jimmy Page on ilmaissut sosiaalisessa mediassa tukensa muusikoille, jotka eivät saa streamauksesta kovinkaan kummoisia tuloja. Classic Rock -sivusto kertoo, että Pagen kannanotto sai syntynsä hijattaisesta Yhdistyneen Kuningaskunnan parlamentin alahuoneen, Digitaalisen, kulttuurisen, median ja urheilun osaston laatimasta selvityksestä.

”Tiedostan täysin dilemman, joka pyörii streamausrojaltien ympärillä ja sen, että niitä tulisi maksaa kaikille muusikoille ja säveltäjille, jotka ovat tehneet musiikkia. Mitä nopeammin streamausyritykset voivat maksaa reilusti korvauksia muusikoille, joiden musiikkia soitetaan tai katsotaan internetin kautta, ja maksavat reiluja rojalteja niille, jotka antavat meille suurta nautintoa, vaikka jotkut käyttävät sitä hyväkseen, sen parempi”, Page kynäilee kirjoituksessaan, jonka jakoi sosiaalisessa mediassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Digital Music Newsin julkaisemien tilastojen mukaan tällä hetkellä rojalteja maksaa eniten hieman ironisesti Napster. Suosituimmista alustoista suurimmat rojaltit muusikoiden ja säveltäjien pussiin kertyvät kuitenkin Tidalilta. Tidal maksaa 0,0125 dollaria per streamaus, kun Spotify puolestaan maksaa vain vaivaiset 0,0037 dollaria. Pandora puolestaan tilittää 0,00134 dollaria ja YouTube taas 0,00069 dollaria.

Kritiikkiä suoratoistopalveluissa ei ole saanut ainoastaan maksettujen rojaltien suuruus, vaan myös se, miten rojaltit jakautuvat. Spotify esimerkiksi noudattaa pro rata -mallia, jossa kuluttajilta tulevat maksut jaetaan teosten ja äänitteiden oikeudenomistajien kesken suoratoistopalvelun ottaessa potista itselleen karkeasti noin kolmekymmentä prosenttia. Näin ollen suurimmat tuotot kasaantuvat niille artisteille, joita myös kuunnellaan eniten.

Music Finlandin julkaisemassa vuoden 2019 musiikkialan barometrissa kysyttiin, tulisiko suoratoistopalvelujen siirtyä pro rata -mallin sijaan käyttäjäkeskeiseen malliin, jossa rojaltit jakautuisivat niiden oikeusomistajien kesken, joiden musiikkia kukin käyttäjä on kuunnellut. 63% vastaajista oli täysin samaa mieltä, kun taas 26% oli jokseenkin samaa mieltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy