Leena Harjunpää Co:n uusin nykytanssiteos ammentaa karhusymboliikasta ja örinälaulusta

Kirjoittanut Niko Kuusela - 29.5.2023

KARHU EDITION on Leena Harjunpää Co:n nykytanssiteos kolmelle tanssijalle. Teos on liikkeellinen ja näyttämöllinen tutkielma sekä katsaus karhujen moninaisiin, ihmisten luomiin, symbolisiin kuvastoihin. Esityksen tematiikka kumpuaa koreografi Leena Harjunpään karhuihin liittyvistä painajaisunista, ja esityksen tunnelma onkin absurdin tummanpuhuva.

”Olen maalta kotoisin ja lapsena pelkäsin karhun tulevan vastaan metsässä. Näin ei koskaan käynyt, mutta näen joskus edelleen karhupainajaisia. Unet saivat minut tarttumaan karhukuvastoon. Halusin tarkastella karhun monimerkityksellistä roolia meidän kulttuurissamme. Se on voimaeläin, joka on toisaalta mystinen ja voimakas, toisaalta se voidaan nähdä söpönä ja hauskanakin. Kuvaston monipuolisuus ja monikerroksisuus kiehtoo minua. KARHU EDITION -teoksessa tanssijat tavoittelevat karhuisuutta ja sen voimaa vahvan fyysisyyden ja äänen kautta. Esitys on visuaalinen ja yllättävä, karhujen tapaan monikerroksinen taideteos”, toteaa Harjunpää.

Teoksen prosessissa tanssijat ovat ottaneet haltuun örinälaulutekniikkaa Finntrollistakin tunnetun äänivalmentajan Mathias Lillmånsin opastuksella. Esityksessä kuullaan nu-metalia ja death metalia yhdistelevä kappale, jonka esiintyjät örinälaulavat. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut I Think I Broke Something -electro punk -duossa vaikuttava Jouni Tauriainen. Death metal ja örinälaulaminen nykytanssiteoksessa on poikkeuksellinen aluevaltaus tanssin kentällä.

Teoksen koreografioi Helsingin taiteilijapalkinnolla vuonna 2022 palkittu koreografi Leena Harjunpää, ja teoksessa tanssivat Elina Hauta-aho, Pinja Poropudas ja Heidi Tiainen. Äänisuunnittelusta, musiikista ja kappaleen sanoituksista vastaa Jouni Tauriainen, valo- ja tilasuunnittelusta Eero Erkamo ja pukusuunnittelusta sekä rekvisiitasta Joona Huotari. Esiintyjien äänivalmentajana teoksessa on toiminut Mathias Lillmåns.

Esitykset: 2.8. | 3.8. | 4.8. | 5.8. Kaikki esitykset klo 19.00.
Esityspaikka: Kulttuuritehdas Korjaamon Kulmasali, Töölönkatu 51 a-b, Helsinki.
Liput: www.tiketti.fi
Peruslippu: Tiketistä 27,50€ / Ovelta 30€
Alennuslippu: Tiketistä 20,50€ / ovelta 23€ (työttömät, eläkeläiset, opiskelijat, teatteriala) + eteispalvelumaksu 3,50€

Jokaiseen esitykseen on myynnissä rajoitettu määrä ”Maksa mitä haluat” -lippuja, jotka voi ostaa ovelta klo 18.30 alkaen.

Esitys on aikuisille (15+).
Esityksen kesto on noin 1 h.
Tuotanto: Leena Harjunpää Co & Kulttuuritehdas Korjaamo

Luetuimmat

Uusimmat