Lemmenkipeitä lauluja kolmen pitkäsoiton verran – arviossa Meccan kolme albumia kattava juhlajulkaisu ”20 Years”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 18.7.2022

”20 Years” on kolme albumia sisältävä juhlajulkaisu Mecca-yhtyeen tuotannosta. Vuonna 2002 debyyttialbuminsa julkaissut AOR-yhtye ei ole ollut erityisen tuottelias uransa aikana, sillä yhtyeen toinen pitkäsoitto ilmestyi vuonna 2011 ja koruttomasti nimetty kolmas, ”III”-albumi, vuonna 2016. Ilmeisesti Mecca on kuitenkin saavuttanut jonkinlaisen kulttimaineen, kun yhtyeen kaikki kolme albumia julkaistiin tänä vuonna ”20 Years” -paketin muodossa. Tätä kirjoittaessani kokoelma loppuunmyyty Frontiers Music Srl:n nettikaupasta, joten kiinnostusta yhtyeen ympärillä on edelleen.

Jokaisella lukijalla on taatusti jonkinlainen käsitys mikä Mekka on ja mitä se muslimeille merkitsee, mutta yhtyeenä Mecca lienee monille – kuten aiemmin minullekin – täysin tuntematon. Frontiers Music Srl:n sivuilta löytyvien tietojen perusteella kyseessä on AOR-yhtye, joka on nauttinut ainakin marginaalista suosiota vuosien 2002-2016 välillä. Meccan päävokalistina toimii Joe Vana, joka sai oppinsa Survivorin Jim Peterikiltä. Oppi ei ole mennyt hukkaan, sillä Vanalla on upea ääni, jota vokalisti käyttää taitavasti.

Jostain syystä, debyyttialbumilla kuullaan Vanan lisäksi peräti kuudella kappaleella Fergie Frederikseniä (ex-Toto). Syytä tälle ei ole kerrottu, joten sitä voi vain arvailla. Tämä ei ole ollut kuitenkaan huono ratkaisu, sillä Frederiksenin aavistuksen karheampi ääni antaa mukavan kontrastin Vanan pumpulinpehmeään ääneen. Ihmettelen silti ratkaisua, sillä Frederikseniä ei kuulla muilla albumeilla eikä häntä olisi välttämättä tarvittu debyyttialbumillakaan, sillä kuten aiemmin totesin, Vana on taitava solisti. Joka tapauksessa, Frederiksenin kappaleet ovat onnistuneita ja yhtä korvamatoisia kuin Vanankin. ”Velocitized” ja ”Wishing Well” ovat tästä malliesimerkkejä.

Ensimmäinen albumi, ”Mecca”, erottuu edukseen kahden vokalistin ja rokkaavamman ulosantinsa puolesta. Kaksi seuraavaa julkaisua, ”Undeniable” ja ”III” rakentuvat pitkälti Vanan äänenkäytön varaan, joka on henkeäsalpaavan hienon kuuloista. Paikoitellen kuulijalle annetaan hienoja instrumentaalisia osuuksia kuultavaksi, mutta pääasiassa fokus on Vanan melankolisissa tulkinnoissa sekä sydänsuruja tulvivissa sanoituksissa. Muut yhtyeen jäsenet ovat luoneet erisävyisiä äänimaisemia Vanan äänen ympärille. Näin kappaleet erottuvat hiuksenhienosti toisistaan.

Miltä kolme albumia sisältävä ”20 Years” sitten kokonaisuutena kuulostaa? Kun kokoelman kokonaiskesto on kaksi tuntia ja 40 minuuttia ja keskiössä ovat AOR:lle tyypilliset melodiset sävellykset ja ylettömän imelät sanoitukset, voi jokainen tehdä omat päätelmänsä. Jollekin ”20 Years” kuulostaa taivaalle, jollekin toiselle päinvastaiselle. Kertaistumalta kuunneltuna ”20 Years” on liian raskas kokonaisuus kuunneltavaksi, mutta jos kuuntelukokonaisuuden pilkkoo vaikka kolmeen osaan, jaksaa albumeihin keskittyä paremmin.

”20 Years” -kokoelman perusteella on helppo ymmärtää, miksi sen kuulijakunta on haltioissaan yhtyeestä. Mecca on taidokas yhtye, jonka solisti Vana on hyvin valovoimainen. Tähän yhtälöön kun yhdistää helposti samaistuttavat sanoitukset ja tarttuvat kappalerakenteet, mitä muuta voisi kaivata? Vanhoille kuulijoille kuusi bonuskappaletta eivät välttämättä anna paljoakaan uutta, mutta uusille kuulijoille tämä kokoelma voi olla oikea aarreaitta. Mecca ja ”20 Years” ovat autenttista AOR:ia, joka kestää aikaa.

Kappalelista:

CD1:

1.    Velocitized

2.    Without You

3.    Can’t Stop Love

4.    Silence Of The Heart

5.    You Still Shock Me

6.    Mecca

7.    Wishing Well

8.    Close That Gap

9.    Blinded By Emotion

10.    Falling Down

11.    Miss-Chevious (Bonus Track)

CD2:

1.    Perfect World

2.    Closing Time

3.    Ten Lifetimes

4.    Life’s Too Short

5.    I Know

6.    Did It For Love

7.    From The Start

8.    Deceptive Cadence

9.    W2W

10.    Undeniable

11.    As I Walk Alone

12.    How Many Times (Bonus Track)

CD3:

1.    Take My Hand

2.    Unknown

3.    Alone

4.    Gone

5.    Cry

6.    A Kiss On The Wind

7.    Let It Go

8.    Believe

9. Alone (Bonus Track)

10. Unknown (Bonus Track)

11. Know (Bonus Track)

12. Ten Lifetimes (Bonus Track)

https://www.facebook.com/MeccaTheBand

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen