Lenny Kravitz paljastaa juurensa, lapsuutensa ja nuoruutensa Let Love Rule -kirjassaan
Erilaisia bändihistoriikkeja ja artistien omaelämäkertoja on julkaistu kuluneen vuosikymmenen ajan yhä kiihtyvällä tahdilla. Tällä kertaa omaa elämäänsä raotti yksi yhdysvaltalaisen rockin ikonisista nimistä, Lenny Kravitz. Runsaasti kotimaassaan suosiota kerännyt Kravitz on kirjoittanut yhdessä David Ritzin kanssa kirjan, joka pureutuu erityisesti muusikon lapsuuteen ja nuoruuteen. Kirja on saanut nimekseen imelän Let Love Rule, joka myös kiteyttää hienosti Kravitzin lapsuutta, nuoruutta ja maailmankatsomusta.
”Let Love Rulesta” ei varsinaisesti kannata puhua Kravitzin elämäkertana, vaan enemmänkin yhtenä osana sitä. Kolmesataasivuinen kirja ei nimittäin kerro muuta kuin Kravitzin juuret, lapsuuden ja nuoruuden – joka sekin on toki paljon – mutta jättää Kravitzin menestysvuodet käsittelemättä. Niitä on toki luonnollista käsitellä elämäkerran seuraavassa osassa, mutta jos odotit saavasi kerrallasi luettavaksi Kravitzin elämän tähän päivään asti, saat jäädä nuolemaan näppejäsi niin kuin minä.
Let Love Rule on monessa suhteessa poikkeuksellinen omaelämäkerta. Siinä missä monet bändikirjat ja artistien omaelämäkerrat keskittyvät yhtyeen jäseniin tai muusikkoon, keskittyy Let Love Rule yllättävän paljon Kravitzin perhetaustaan. Syy tälle on luonnollinen, sillä Kravitzin suvulla ja tuttavapiirillä on ollut valtava merkitys Kravitzin myöhemmälle elämänkululle. Kirjassa Kravitz peilaa omaa elämäänsä perhettä ja sukua vasten ja pyrkii siten hahmottamaan lukijoille ajatuksiaan ja käytöstään.
Kravitz on saanut kotoaan monia hienoja arvoja ja kasvatusta, jotka ovat antaneet hänen elämäänsä hyvät eväät. Tästä huolimatta elämä ei ole silti ollut täysin ruusuilla tanssimista. Nuorena Kravitz etsi paljon itseään ja sen seurauksena monet vanhempien opetukset jäivät taka-alalle. Elämä usean kaupungin kasvattina toi mukanaan monenlaisia kokemuksia ja opetuksia. Yllättävin seikka on ehkä Kravitzin hengellisyys ja se, miten se herää hänessä. Muusikko kuvailee hengellisyyttään kiehtovasti ja rohkeasti. Siitä pitää antaa hänelle täydet pisteet. Kirjan aikana käy myös selväksi, ettei nuoren Kravitzin ja hänen isänsä suhde ole paras mahdollinen, ja se heijastuu myös hyvin vahvasti Kravitzin omaan elämään. Erimielisyyksistä huolimatta Kravitz joutuu turvautumaan isäänsä lukuisia kertoja.
Kun Let Love Rulea lukee, ei voi olla huomaamatta kuinka etuoikeutettua ja boheemia elämää Kravitz on saanut elää. Hän tiedostaa sen itsekin, eikä pyri sillä kerskailemaan, vaikka lukijalle saattaakin välillä kateus hieman iskeä. Kaikkien seikkailujen ohessa Kravitz etsi jatkuvasti sopivaa levytyssopimusta. Erikoista kyllä, muusikko kieltäytyi useita kertoja levytyssopimuksesta, vaikka kaiken logiikan mukaan sellaiseen olisi kannattanut tarttua. Aina Kravitz ei osannut perustella syytä mielijohteilleen, mutta toisinaan hän vetosi siihen, että halusi löytää sopimuksen, joka sopi hänen intentiolleen. Kirjan lopussa kaikki palat tuntuvat loksahtaneen paikalleen ja muusikko löytää ympärilleen mieluisan kokoonpanon ja levy-yhtiön. Tuohon jännittävään kohtaan kirja tietenkin päättyy, jättäen lukijat odottamaan tulevaa.
Let Love Rule on syväluotaava teos Kravitzin elämän ensimmäisistä vuosikymmenistä ja ajasta ennen suurta musiikillista läpimurtoa. Kirja tuo ilahduttavalla tavalla esiin Kravitzin maailmankatsomusta ja arvoja, sekä nostaa esiin nuoren miehen kipuilua omassa elämässään. Kirjan perusteella Kravitz on lämmin ja rakkaudellinen ihminen, jonka rakkaudellinen asenne saattaa olla joillekin lukijoille paikoitellen liikaa. Mutta kuten kirjan nimikin sen sanoo, annetaan rakkauden hallita.
Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen