Lepakot lentävät ja täysikuu valaisee hautakiviä – arviossa Tribulationin ”Where the Gloom Becomes Sound”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 14.2.2021

Ruotsalaisen Tribulationin viidettä levyä on odotettu kuin kuuta nousevaa. ”Where the Gloom Becomes Sound” jatkaa yhtyeen goottilaista taivalta kahden edeltävän albumin vanavedessä. Grammy-palkitun bändin uusin teos julkaistiin 29.1.2021 Century Median kautta. Luvassa on siis vertahyytävää kauhuromantiikkaa ja myyttismaagisia hetkiä.

”Where the Gloom Becomes Sound” on sävellyksiltään pääasiassa viime vuonna mainion sooloalbumin julkaisseen kitaristi Jonathan Hulténin käsialaa. Vaikutteita on saatekirjeen mukaan otettu sieltä sun täältä aina Roky Ericksonista vanhan liiton dödiksen ja brittiläisen uuden aallon kautta ruotsalaiseen kansanmusiikkiin. Käytännössä ”Where the Gloom Becomes Sound” kuulostaa kuitenkin edeltäjiensä tapaan pesunkestävältä goottimetallilta, joka todellakin on enemmän sukua vanhoille bändeille kuin modernille ja sinfoniselle kaunotar ynnä hirviö -asetelmalle.

In Remembrance” näyttää heti alkuunsa kaapin paikan tunnelmallisine sooloineen ja karmivine introineen. ”Hour of the Wolf” on hittibiisi, joka nostaa tahtia edellisestä kappaleesta. Myös ”Leviathansissa” on W.A.S.P.-maista hittipotentiaalia. Hidas ja raskas ”Dirge of a Dying Soul” tuo esiin yhtyeen kansanmusiikkivaikutteet. ”Lethe” on pieni ja kaunis välisoitto. ”Daughter of the Djinn” on edellisen kappaleen vastapainoksi kevyempi menopala, samoin kuin ”Funeral Pyre”. ”Elementals” tuo taas mieleen Blackie Lawlessin joukkioineen. Kansanmusiikillisia vaikutteita saadaan taas kuulla ”Inannan” myötä. Levyn päättävä ”The Wilderness” nyt muuten vain on lätyn parhaimmistoa.

Näin hyvältä levyltä on vaikea poimia suosikkeja, mikä kielii biisimateriaalin hyvästä balanssista. Jokaiselle jotain. Kun tuotantokin on kaikilta osin kunnossa, ei valittamiselle jää sijaa. ”Where the Gloom Becomes Sound” lunastaa sille asetetut odotukset ja nousee yhdeksi Tribulationin parhaimmista levyistä.

8½/10

Kappalelista:

1. In Remembrance
2. Hour of the Wolf
3. Leviathans
4. Dirge of a Dying Soul
5. Lethe
6. Daughter of the Djinn
7. Elementals
8. Inanna
9. Funeral Pyre
10. The Wilderness

Tribulation Facebookissa