Devin Townsend Kulttuuritalo 2023

Levollinen ja hilpeä kanadalainen lavalla – Devin Townsend Kulttuuritalolla

Kirjoittanut Tom Frankton - 28.2.2023

Kanadalainen progressiivisen metallin suosikki Devin Townsend kiertää alkuvuodesta ahkerasti uuden ”Lightwork”-levynsä tiimoilta ja saapui helmikuussa kiertueen alkuvaiheilla Suomeen muutamalle pysähdykselle. Helsingin Kulttuuritalolta alkaneen keikkaputket avasi norjalainen nuori metalcore-pumppu Fixation. Voit lukaista Helsingin tunnelmia alta:

Sanottakoon heti näin alkuun: on ilo nähdä Kulttuuritaloa näin aktiivisessa keikkakäytössä. Helsingissä on ammottava aukko keskisuurelle venuelle, mutta ainakin toistaiseksi Kulttuuritalo on toiminut melko hienosti. Olen itse tainnut vuoden sisään triplata talossa vierailut, eikä puljusta parin korttelin päässä asuminestakaan ole ollut haittaa. Näppärää!

Fixation Kulttuuritalo 2023

Norjalaisen Fixationin osalta olin keikkaseurani kanssa samoilla linjoilla: aika jees. Tunnelmallisia säkeistöjä, isoja kertsejä ja vähän väliä raskaampaa breakdownia – ei sinänsä mitään uutta ja ennenkuulumatonta, mutta hyvin tehtynä tämähän toimii. Townsendin keikkoja tiuhaan todistaneena en tosin oikein ymmärtänyt yhteyttä, tyylillisesti kun ollaan niin eri vesillä. Perehtymättömälle bändin soitto kuitenkin kuulosti hyvältä, eikä laulaja Jonas Hansenin lavaenergiaa voi olla huomioimatta. Onpa hauskaa nähdä näin uusi bändi suoraan tämän kokoisella lavalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Townsendin lämppääminen oli selkeästi Hansenille hieno juttu, sillä tulihan tämä mainittua muutaman biisin välein. Eipä siinä mitään, ei mitään uutta – Townsendin asema koko kansan rakastamana kaljuna progeilijana on tässä vaiheessa edennyt pienemmän piirin jutuista suurempiin ilmiöihin. Suomessa tiuhaan, viimeksi viime kesänä, nähty veteraani tuntuu vähitellen siirtyvän suurempiin saleihin ja Kulttuuritalon keikka mahtaa olla hänen suurimpia, festariesiintymisiä lukuun ottamatta.

Devin Townsend Kulttuuritalo 2023

Loppuunmyyty sali ottikin kandalaisen innolla vastaan heti alkumetreiltä. Townsend on tuttu näky, ja monelle paikalla olleella kuviot olivat varmasti selkeät: Townsend on sekä maailman lahjakkaimpia muusikoita että hauskimpia lavapreesenssejä, joten tylsää iltaa ei olisi koskaan ollutkaan luvassa. ”Lightwork” ei ehkä levynä ole auennut itselleni samalla tavalla kuin aiemmat, mutta paikalle luonnollisesti oli päästävä.

Townsend itse tuntui olevan hyvässä ja energisessä vedossa. Avoimesti mielenterveydestään menneisyydessä puhuneena en yllättänyt ilmoituksesta, että keikkailu jäisi tulevaisuudessa vähemmälle sen uuvuttavuuden vuoksi – kiertueen alku tuo luonnollisesti mukanaan uutta virtaa, joten toivottavasti samoissa tunnelmissa pysytään jatkossakin. Soiton ja laulun osalta tuskin täytyy sen koommin lähteä iltaa kertaamaan: virtuoosi nousi lavalle, soitto pelasi ja laulu raikasi. Uutena lisäyksenä repertuaariin nähtiin thereminin soittoa kaljulla päälaella. Ikoni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Devin Townsend Kulttuuritalo 2023

Devin Townsend Project -bändin hajottaminen muutama vuosi sitten on tuonut taustabändiin muutoksia, ja edellisvierailun jälkeen joukot ovat jälleen erilaiset. ”Empath”-levyn megabändistä jäljellä on enää kitaristi/kiipparisti Mike Keneally (mm. Frank Zappa, Steve Vai, Joe Satriani), jonka mahtavaa preesenssiä bändissä seuraisi mielellään jatkossakin. Esimerkiksi ”Terria”-levyn mahtavan ”Deep Peacen” väliin oltiin sovitettu mukava hetki Keneallyn ja Townsendin väliselle jammailulle suoraan Townsendin kitarasooloon siirtymisen sijaan. Lavalla nähdyn nelikon täydensi basisti James Leach (SikTh) sekä sessiotöillään nimeä tehnyt rumpali Darby Todd.

Settilistan osalta illan aikana kuultiin suht kattavasti materiaalia läpi Townsendin soolotuotannon (Projectin ”Epicloud”-levylle uusiksi äänitetty ”Kingdom” on alun perin ”Physicist”-levyltä, kuten myös vastaavasti ”Transcendencen” ”Truth” ”Infinityltä”), ja syvemmille diggareille suurimmat hymyt toi varmasti ”Terria”-levyn naftaliinista kaivettu ”The Fluke”. Kappaletta ei ainakaan näillä näkymin olla ennen kuluvaa kiertuetta edes livenä esitettykään, eli hyvissä fiiliksissä ollaan. Edellä mainittu ”Kingdom”-hittikin kuultiin poikkeuksellisesti jo setin alussa iänikuisen viimeisen renkutuksen sijaan. Huomioitavaa on myös encoren päättänyt Strapping Young Lad-veto ”Love?” – Townsend on pitkään vältellyt vanhan bändinsä materiaalin esittämistä, mutta on viime vuosina löysännyt otettaan menneisyydestä. Hyvin soi, tosin Gene Hoglanin rummutusta tämä melkein kaipaili.

Devin Townsend Kulttuuritalo 2023

Ehdin ennen keikkaa pelätä illan olevan melko rutiininomainen Townsend-veto, mutta tältä kuitenkin vältyttiin. Townsendin viimeisen vuosikymmenen aikana muutamaan otteeseen livenä todistaneena on aina mukavaa nähdä muutoksia, ja uuden bändin ja hyvän levon myötä show oli omalta osaltani häneltä parhaita vuosiin nähtyjä. Seuraava keikkahan voisi tällä menolla olla jopa jäähallin puolella.

Settilista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
 1. Lightworker
 2. Kingdom
 3. Dimensions
 4. Why?
 5. The Fluke
 6. Deadhead (Devin Townsend Band)
 7. Deep Peace
 8. Heartbreaker
 9. Spirits Will Collide
 10. Truth
 11. Bad Devil
  Encore
 12. Call of the Void
 13. Love? (Strapping Young Lad)

Täyden kuvagallerian keikasta löydät tämän linkin takaa.

Teksti: Thomas Frankton
Kuvat: Kai Lukander

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat