Liekö tässä yksi kotimaisen folk metalin klassikkoalbumeista? – arvostelussa Verikalpan ”Tunturihauta”

Kirjoittanut Tia Salmela - 17.1.2022

Vuosi 2022 on hyvä aloittaa kotimaisella folk metalilla, kun Oulusta ponnistava Verikalpa julkaisee kolmannen albuminsa nimeltä ”Tunturihauta”. Verikalpa kertoo soittavansa oluen tunkkaista röllimetallia, joten selvitänkin suurella mielenkiinnolla, onko kyseessä kotimainen folk metal -toivo vai pelkästään ”omituisten otusten kerho”. ”Tunturihauta” soimaan!

Tunnelmointi on täysin turhaa, kun ”Tunturihaudan” avaava ”Verikauhu” menee suoraan itse asiaan. Jo tällä raidalla käy ilmi keyboardien harmonikkasoundin tärkeä rooli, joka on kuin kolmas lead kitara muiden kitaroiden rinnalla. ”Verikauhu” tarjoaa varsin lupaavan avauksen albumille, eikä röllipiiri lakkaa pyörimistä, kun ”Kalmoarmeija” jatkaa matkaamme läpi ”Tunturihaudan”. Myös viimeisin singlelohkaisu ”Riitti” on taattua ja reipasta Verikalpaa.

Albumin edetessä raita raidalta hypetys vain kasvaa. Etenkin raidalla neljä kuullaan todellista folk metal -henkeä hohkaava ”Raivokansa”. Melodiat kietoutuvat upeasti lyyrikoihin, ja niskat laitetaan töihin. Biisiä kuunnellessa iskee ”pääsispä keikalle” -ikävä.

”Tunturihaudalta” on julkaistu jo muutama musiikkivideo, ja yksi niistä on ”Rautanen Herra” -biisin musiikkivideo. Jos edellisissä biiseissä ei vielä kuullut, niin ainakin ”Rautanen Herra” -kappaleessa Oulun murre iskee vahvasti päin naamaa. Ei voi olla tykkäämättä!

Seuraavana kuultava ”Tunturihauta” edustaa albumin rauhallisempaa materiaalia, vaikkei sillä millekään balladin tasolle vajotakaan. Vaikka albumin nimikkoraidalla lasketaankin hieman tempoa, muuttuu meininki sen sijaan synkemmäksi – ei haittaa ollenkaan. ”Tunturihauta” on todella kaunis kappale.

Oululaisittain lausuttava ”Jotunimmalja” hipoo jopa sankarimetallin rajoja. Sen sijaan hitin aineksia löytyy ”Tunturihaudan” toiselta singlejulkaisulta ”Taistosta”. Tarttuvan kertsin tahtiin tekee mieli hakata nyrkillä ilmaa. Myös ”Hurmos” sekä finntrollimainen ”Suohon Suotu” laittavat tanssijalan vipattamaan ja olen aivan varma, että keikoilla näiden kappaleiden tahtiin tulee pitti pyörimään!

”Tunturihauta” on kahlattu jo lähes läpi, ja on viimeisen raidan vuoro. Jos tähän asti on ollut aivan fiiliksissä koko albumista, niin voi että, mikä odottaakaan viimeisellä raidalla! ”Talven Varjot” tuo Verikalpasta esiin jopa eeppisemmän puolen, kun upotaan entistäkin synkemmille vesille. Tämän parempaa päätöskappaletta en olisi albumille voinut toivoa.

Verikalpan ”Tunturihauta” on ehjä kokonaisuus, joka varmasti kestää kuuntelua. Verikalpa on kehittynyt joka albumillaan, ja nyt kolmannella albumilla aletaan hipoa Moonsorrow´n ja Finntrollin tasoa. On todella hankala valita albumilta vain yhtä kappaletta, joka nousisi muiden yläpuolelle, sillä jokainen biisi on kuin oodi folk metalille. Jos et ole jostain ihmeellisestä syystä vielä tutustunut yhtyeeseen, suosittelen tsekkaamaan ainakin ”Tunturihauta”-albumin.

Kappalelista:

 1. Verikauhu
 2. Kalmoarmeija
 3. Riitti
 4. Raivokansa
 5. Rautanen Herra
 6. Tunturihauta
 7. Jotunimmalja
 8. Taisto
 9. Hurmos
 10. Suohon Suotu
 11. Talven Varjot

Verikalpa Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela