Lifelover – Sjukdom

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 6.3.2011

Kun henkilöt, joilla ei niin sanotusti ole ihan kaikki inkkarit kanootissa, päättävät perustaa yhtyeen, on se syytäkin nimetä yhtä osuvasti kuin Lifelover. Jäsenistön taustalta kun löytyy vähän kaikennäköistä vakavasti mielenterveydellisistä ongelmista huumeriippuvuuksiin. Eikä yhtyeen neljättä levyäkään olisi kovin paljon paremmin voinut nimetä, ”Sjukdom” kun on suomennettuna ”Sairaus”.

Lifelover on uudella albumillaan huomattavasti metallisempi, kuin kolme vuotta sitten julkaistulla edeltäjällänsä ”Konkurs”. Kent-vaikutteet ja popvivahteet ovat jääneet lähes täysin unholaan ja ”Sjukdom” on enemmänkin Shiningin ja vanhemman polven Katatonian risteytys höystettynä lievillä punkvaikutteilla. Levyn ehkä häiritsevin tekijä on sen katkonaisuus. Kappaleet lopetetaan tavallaan kesken ja jokainen kappale elää ikään kuin omaa elämäänsä, jolloin kokonaiskuva levystä on varsin sekava. Samoin vokalisti Kim Carlssonin erittäin häiriintyneen kuuloiset laulut ovat hetkittäin hieman turhan ylitseampuvia, mutta tähän asiaan onneksi tottuu muutaman kuuntelukerran jälkeen.

Toisaalta ajateltuna ”Sjukdom” on levy, joka väkisinkin pakottaa kuulijansa keskittymään siihen kerta kerran jälkeen entistä tarkemmin. Hetkittäin se kenties jopa tarkoituksellisesti ärsyttää kuulijaansa, kuten esimerkiksi kappaleen ”Horans Hora” helvetin yksinkertaisella ja samalla niin päähän soimaan jäävällä pianomelodialla. Muista kappaleista päätään esille nostaa ”Nedvaknande” 80-luvun purkkapoppia muistuttavilla syntikoillaan, kaoottinen ”Led By Misfortune” sekä blackpunkkia a’la 2000-luvun Darkthrone esittävä ”Becksvart Frustration”.

”Sjukdom” on erittäin hyvä levy, joskaan ei täydellinen. Sen suurin ongelma on kenties se, että suurin osa sen kuuntelijoista ei ole yhtä sekopäisiä, kuin yhtyeen jäsenet. Mutta ennen kaikkea se on siitä harvinainen levy, että se tuskin huvittaa yhtään kuulijaansa, vaikka kuulija olisi minkä musiikkityylin faneja tahansa. Sen verran rehellisen ja aidon kuuloinen yhtye Lifelover on.

8/10

Kappalelista

1.Svart Galla
2.Led By Misfortune
3.Expandera
4.Homicidal Tendencies
5.Resignation
6.Doften Av Tomhet
7.Totus Anctus
8.Horans Hora
9.Bitterljuv Kakofoni
10.Becksvart Frustration
11.Nedvaknande
12.Instrumental Asylum
13.Utdrag
14.Karma

www.myspace.com/lifeloverband

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Luetuimmat

Uusimmat