Lihaa luiden ympäriltä löytyy ja tuntuu – arviossa tanskalaisen Baestin kolmas pitkäsoitto ”Necro Sapiens”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 30.3.2021

Tanskan suunnalta kaikkoava nuorehko death metal -yhtye Baest täräyttää uutta raakiletta pöytään. ”Necro Sapiens”-nimeksi ristitty kolmas pitkäsoitto ei pahemmin muuttele kaavaa edellisten levyjulkaisujen ”Danse Macabre” (2018) ja ”Venenum” (2019) tavoin. Kuoleman musiikilla jalostettu saasteinen tuotos tarjoaa raskainta jyrää, mitä yhtye osaa takoa.

Suoraan sanottuna Baestin julkaisutahti on ollut melkoisen reipasta, kun tarkastaa asiaa hieman tarkemmin. Ja totta puhuakseen jälki on samalla ollut ihan asiallista. Mikäs siinä, jos lisää tuotosta syntyy, täytyyhän kuumaa rautaa silloin takoa. Uunituorein veistos ”Necro Sapiens” suuntaa tuotannollisesti tällä kertaa parempaan suuntaan, kun vertaa edellistä, hieman ”munattoman” kuuloista ”Venenum”-levyä. Pienoinen annos alapäätä nostaa Baestin luomaa annin tasoa mukavasti.

Kuten aiemmin mainitsin, niin albumin kaava pysyy samalla tiellä. Raskaita ja osittain keskitempolla rakennettuja sovituksia mahtuu jokaisen kappaleen osioon. Kappaleet, kuten erityisesti ”Genesis”, ”Abattoir” ja ”Towers of Suffocation” menevät heittämällä albumin parhaimmistoon. Hyvistä puolista huolimatta välillä tuntuu, että samaa ideaa on kierrätetty useamman kerran, jolloin kappaleista jää lievästi löyhkäinen ja laimea maku. Etenkin ”Purification Through Mutilation” ja ”Czar” kuuluvat tähän kategoriaan, vaikka jälkimmäisestä löytyy mielenkiintoisia riffisovituksia, mutta ne laimeaksi jäävät sovitukset eivät täysin kappaletta pelasta pälkähästä.

Kaikesta analysoinneista huolimatta Baestin laatu on hyvässä kuosissa. ”Necro Sapiens” takaa varmasti kaikille nälkäisille death metallin kuuntelijoille tyydytyksen. Täysosumaan bändi ei osu tällä julkaisulla, mutta se ei pahemmin haittaa, mikäli lopputulos on tälläkin hetkellä hyvällä mallilla. Tämän vuoden keväälle Baestin kolmas pitkäsoitto on yksiä tarkastamisen arvoisia julkaisuja.

7½/10

Kappalelista:

1. The Forge
2. Genesis
3. Necro Sapiens
4. Czar
5. Abattoir
6. Goregasm
7. Towers of Suffocation
8. Purification Through Mutilation
9. Meathook Massacre
10. Sea of Vomit

Baest Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa