Liity legioonaan ja lähde taisteluihin! – arviossa Metal De Facton ”Imperium Romanum”
Viime vuonna ilmestynyt ”Imperium Romanum” on kuin kirjaimellisesti roomalaisen sotilaan aikakirja, jonka turvin nykyihminen voi turvallisesti samaistua legioonalaisten tuntemuksiin vaikka kotisohvaltaan käsin. Kun tähän vielä yhdistetään reipasotteinen ja melodinen power metal, mitä muuta sitä kaipaisikaan, jotta eeppinen aikamatka olisi kasassa? Tarkkakorvaisimmat kuuntelijat saattavat huomata solistissa jotain tuttua, mikäli ovat joskus kuunnelleet Everfrostia tai Dyecrestiä. Kyllä, kyseessä on jälleen kerran erinomainen vokalisti Mikael Salo. Vokalisti ei toki ole ainoa iso kiho yhtyeessä, sillä Metal De Factossa vaikuttaa myös Sami Hinkka (Ensiferum). Myös muilla yhtyeen jäsenillä on runsaasti kokemusta muusikon arjesta, mikä välittyy albumille yhtenäisenä soundina.
”Imperium Romanum” alkaa sotaisesti power metalin tuiskeella, joka etenee ryhdikkäästi ja varmaotteisesti. Kahden kitaristi ja basistin kombinaatio varmistaa sen, että yhtyeen äänimaisema on hyvin riffivetoista. Kun kyse on power metalista, niin luonnollisesti rumpali Atte Marttisen rumpukompit ovat keskeisessä asemassa Metal De Facton soundissa. Kuusihenkisessä yhtyeessä yhtenä jäsenenä vaikuttaa kosketinsoittaja Benji Collenny, joka on tuttu myös Everfrostin riveistä. Collenny pitää huolen siitä, että kappaleissa on tarpeeksi melodisuutta. ”Inferno” ja ”Bacchanalia” ovatkin siitä erinomaisia esimerkkejä, joista jälkimmäisin erottuu pitkäsoiton yhdeksi kunnianhimoisimmaksi ja upeimmaksi teokseksi.
Vaikka Metal De Facto loistaakin vauhdikkaissa ja eeppisissä kappaleissa, on albumille päätynyt myös kevyempää tulkintaa. Harmoninen ”Echoes In Eternity” on ensimmäinen hengähdystauko, jossa huomio kiinnittyy kappaleen alussa kuultavaan puheeseen. Kyseessä on sitaatti Marcus Aureliukselta – ei tosin alkuperäisellä latinan kielellä, vaan englanniksi – mutta se on silti hieno lisä. Ennen kaikkea se ei ole irtonainen, vaan toimii hyvänä introna.
Aureliuksen sitaatin lisäksi albumilta löytyy myös kaksi muuta lainausta: toinen on Julius Caesarilta ”Ides Of Marchin” lopussa ja viimeinen Senacalta ”Germanicus” -kappaleen lopussa. Nämäkään sitaatit eivät jää irrallisiksi, vaan päinvastoin Caesarin sanat meinaavat jäädä huomaamatta ”Ides Of Marchin” intensiivisessä lopussa. Vastaavasti Senacan sanat on helppo huomata lähes kymmenenminuuttisen päätöskappaleen lopussa, sillä hänen sanansa ovat harmoninen päätös albumille.
Kymmenen kappaletta kattava ”Imperium Romanum” on tuhti annos melodista power metalia, joka herättää uhkua ja innostusta. Metal De Facto on onnistunut luomaan yhtenäisen kokonaisuuden, jossa kappaleet eivät puuroudu yhdeksi massaksi, vaan herättävät mielenkiintoa hienoisilla eroavaisuuksillaan. Levy onnistuu myös yllättämään, esimerkiksi instrumentaalisen ”Colosseum”-kappaleen muodossa, joka on vauhdikas intermezzo, josta kuulija johdatetaan vielä viimeisiin taisteluihin legioonalaisten kanssa. ”Imperium Romanum” raottaa onnistuneesti Metal De Facton potentiaalia ja on samalla mukaansa tempaava albumikokonaisuus, joka power metalin ystävien kannattaa tutustua.
7½/10
Kappalelista:
- The Conqueror
- Legionnaires’ Oath
- Naturalis Historia
- Inferno
- Bacchanalia
- Echoes In Eternity
- Colosseum
- Ides Of March
- The Ascending Of Jupiter
- Germanicus
Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen