Lisää Löylyä -festivaali toi onnistuneesti rock- sekä metallimusiikin takaisin Vaasaan

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 19.6.2024

”Wasalandia wasalandia – huvipuisto mahtava, perhe naurava sinne tahtoo aina lomalla”. Tämä legendaarinen tunnuskappale soi päässä matkalla Vaasan Vaskiluotoon, jossa järjestettiin kaksipäiväiset Lisää Löylyä -festivaalit.

Vaskiluodossa siis toimi vielä vuoteen 2015 saakka (vuonna 2023 lopullisesti purettun) Wasalandian huvipuisto. Alueella toki tuolla välillä oli muutakin toimintaa, mutta nyt täysin puretun alueen tontille oli noussut festivaali, joka lupasi juhlakansalle täysilaidallisen rokkia ja metallia – vieläpä, kotimaisten esiintyjien lisäksi, ihan kansainvälistä tarjontaa.

Ei muuta kuin auto lokaatioon ja katsastamaan mistä on kyse.

Perjantai 14.6.2024

Mitä olisikaan Vaasa ja festivaalit ilman sadetta. Onneksi noin puolitoistatuntia kestänyt sade ja ukkosmyräkkä ehti laantua juuri ennen porttien aukaisua. Perjantain festaroinnit avasi pikkulavalta muusikko André Linman (mm. One Desire) akustisella trubaduuri-setillään. Aurinko tuli vihdoinkin esiin kun kotimainen powermetal-jyrä Dreamtale aloitti oman urakkansa. Keikan aikana käytiin tehokkaasti läpi yhtyeen tuotanto liki ”best of” -muodossa.

Yleisöä kiinnosti suurimmaksi osaksi päälavan esiintyjät. Ruotsalainen Dynazty, joka on tuttu Vaasan vierailija veti laulajansa Nils Molinin (Amaranthe) johdolla perinteisen Dynazty-keikan. Tämän jälkeen Primal Fear tuli näyttämään miten saksalaisilta powermetal-legendoilta homma hoituu Vaasassa ja yleisö kyllä vastasi teutoni-jätin huutoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Beast in Black oli, ainakin alueella nähtyjen bändipaitojen perusteella odotetuin yhtye ja tuskinpa kukaan tuli pettymään. Yhtye toimittaa aina energisen show’n ja niin tapahtui tälläkin kertaa.

Monia esiintyjiä vaivasi ehkä ajankohta. Siten, että settilistat eivät tarjonneet juuri mitään yllätyksiä sillä yhtyeet ovat kiertäneet maita ja mantuje viimeisimpien julkaisujensa myötä. Suurin osa viimeisistä albumeistakin on julkaistu välillä 2020-2023 ja tietenkin jos ollaan ensimmäistä kertaa paikkakunnalla niin hyvä perusteellinen tuotantoesittely setissä on paikallaan. Tämä ei toki ole suurimman osan juhlakansasta ongelma vaan lähinnä ehkä niiden jotka kulkevat festivaaleilla ja keikoilla ja ovat todistaneet esiintyjän useamman kerran vuoden parin sisään.

Pikkulavalla esiintyivät myös hiljattain debyyttialbuminsa julkaissut oululainen Face of Our Time, uuden singlen julkaissut Memoremains Seinäjoelta ja Standard Demand Kruunupyystä. Harmittavasti kelit ja aikataulut jättivät pikkulavan yleisön määrän hieman toivomisen varaa, mutta kyllä metallin ja rockin äärelle ihan mukava määrä ihmisiä loppujen lopuksi kokoontui ettei ihan tyhjälle kentälle tarvinnut huutaa.

Perjantain runsaat sateet saivat aikaan sen, että loppupäivästä seurasi teknisiä ongelmia. Danko Jones kärsi kitaran äänentoisto-ongelmista, mutta saivat hoidettua keikkansa loppuun. Tekniset ongelmat vaivasivat pikkulavallakin, mutta ne kasaantuivat lopulta seinäjokisen metalliyhtye Segmentian niskaan, joka joutui valitettavasti peruuttamaan koko esiintymisensä.

Varovaisen arvion mukaan, tätä kirjoittaessa, perjantaina paikalla oli yhteensä noin 3000 festivaalivierasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lauantai 15.6.2024

Lauantai olikin sitten kelin puolesta paljon parempi. Puolipilvisen ja aurinkoisen sään lisäksi saatiin nauttia viilentävästä tuulesta, joka vaikeutti lähinnä pyrotekniikan käyttämistä suunnitellusti, mutta muuten mihinkään muuhun se ei päässyt vaikuttamaan.

Päivä lähti käyntiin porttien avauduttua kolmelta  ja festivaalin toisen päivän korkkasi pikkulavalla vaasalainen The Bullets. Päälavan tontin puolestaan junttasi käyntiin melo-death-yhtye Before the Dawn. Bändin kitaristi Juho Räihä oli estynyt saapumasta paikalle, mutta hänen tonttinsa hoiti Wolfheartista tuttu Vagelis Karzis.

Before the Dawnin keikan aikana alueella oli (arvioiden) saman verran festivaalikansaa kuin eilisen aikana yhteensä, mutta mikäs siinä ollessa kun sää suosi ja porukkaa tuli paikalle koko ajan lisää. Toisen ja viimeisen festivaalipäivän tärpit olivat edelleen päälavalla. Ruotsalainen Mustasch osaa aina ottaa yleisönsä, eikä se tälläkään kertaa pettänyt. Mustasch on aina varma valinta jos halutaan viihdyttävää ja energistä rockia!

Saksalainen Orden Ogan, joka yhdistelee powermetalliinsa folk-elementtejä oli monelle livenä uusi tuttavuus, mutta positiivinen sellainen. Hyvällä huumorilla varustettua takuuvarmaa viihdettä.

Odotettujen esiintyjien mukaan lukeutui myös Lordi, joka on viimeksi esiintynyt Vaasassa vuoden 2009 Rockperryssä. Hittien lisäksi kuultiin myös tuoreempaa tavaraa, mutta kyllä se setin kaksi viimeistä kappaletta ”Would You Love a Monsterman?” ja tietenkin kaikkien tuntema ”Hard Rock Hallelujah” vaan räjäyttivät potin kaikissa ja kaikkialla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sitten, mielenkiintoisin ja melko varmasti odotetuin esiintyjä. Voiko kukaan kuvitella, että italialainen Wind Rose tulee Vaasaan? En minä ainakaan, mutta en todellakaan valita kun päästään kuulemaan legendaarinen ”Diggy Diggy Hole”. Pientä pittiäkin pääsi yleisön keskuuteen syntymään keikan aikana. Vaikutti myös siltä, että yhtye oli todella hyvällä tuulella ja tarjosi kaikkensa – ja enemmän. Yksikään keikkaa seurannut ei varmastikaan lähtenyt kotiin hymyilemättä.

Pikkulavalla juhlakansaa elävöittivät parhaansa mukaan eiliseltä tuttu André Lindman, perinteisempää heavy metallia harjoittava Tombstone, vaasalainen Parazetamol ja isolta kirkolta mukaan oli saatu vielä metallinen Wishing Well.

Festivaalit päätti sunnuntain puolella aloittanut Battle Beast. Noora Louhimo oli muun yhtyeen mukana liekeissä ja bändi kuulosti niin hyvältä kuin kuvitella saattaa. Pyrotekniikassa, valoista, kipinöistä ja savusta ei säästelty vaan annettiin ”palaa loppuun saakka”.

Yhteenveto

Vaasaan paluun viime vuoden Laihian ristiretken jälkeen tehnyt Lisää Löylyä tarjosi mainiossa ympäristössä oikein mukavan festivaalikokemuksen, johon todellakin toivotaan jatkoa. Suomen tapahtumakalenterit ovat jo näin viikkoa ennen juhannusta todella täynnä, mutta jotenkin tämä ajankohta tuntuu niin sopivalta.

Harvoin näkee niin ikään uusia festivaaleja mitkä toimii näennäisesti näinkin hyvin! Järjestelyt, henkilökunta ja aikataulut. Ainakin näin festivaalikävijän suhteen kaikki meni aikalailla nappiin.  Ainoa mikä nyt aiheuttaa aina päänvaivaa ja pientä harmia on se sää, joka on tähän aikaan vuodesta hyvin arvaamaton.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Voit käydä katsastamassa Lisää Löylyä -esiintyjien settilistat osoitteesta: https://www.setlist.fm/festival/2024/lisaa-loylya-rockfestival-2024-5bd44b30.html