Liskoja, vainajia, äpäriä ja mörköjä lämpimän akustisesti – Helle & Vaarna julkaisee Drown Your Lizards -EP:n

Kirjoittanut Juhani Mistola - 23.4.2024

Akustinen retrorockduo, turkulainen Helle & Vaarna julkaisee ensimmäisen virallisen äänitteensä, neljä biisiä sisältävän EP:n Drown Your Lizards. Maailman tilaa ja tekijänsä synkkää mielenmaisemaa peilaavat juurevat, mutta ilmaisuvoimaiset kappaleet ovat laulaja-kitaristi Jussi Helteen kynäilemiä.

Painavasta sanasisällöstään huolimatta biisit on toteutettu melkeinpä minimalistisen ilmavasti. Niissä on ripaus leikkisyyttä ja lempeää lohdullisuuttakin.

Mikko Vaarnan tukevan cajonin kannatteleman rytmin oheen lisää olemusta antavat biisikohtaisesti Riikka Laaksin sävykäs viulu, Tuuli Sumialan heleä kalimba, Perttu Kohon hirtehisen häijy haitari ja notkea lap steel -kitara sekä Tom Vidqvistin äkäinen sähkökitara. Lämpimänrouheat soundit ruuvasi kohdilleen äänittäjä-miksaaja-tuottaja Petteri Johansson ja tuotoksen masteroi itse Joona Lukala.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

EP on kuunneltavissa kaikissa tunnetuimmissa suoratoistopalveluissa kuten Spotifyssa ti 23.4.2024.

Julkaisukeikka järjestetään la 18.5. klo 22 Bar Bristolissa, Hämeenkatu 16, Turku.

Fyysinen CD-versio ilmestyy myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Duo kuvailee biisinelikkoa seuraavasti:

  1. BREAK THE WALLS ammentaa voodoo-vibojen värittämän rämebluesin traditiosta olematta kuitenkaan perinteistä bluesia. Se on oikeastaan puhdasta pelkoa ilmentävä manaus tai loitsu. Se syntyi tekijäänsä rääkänneiden valvepainajaisten vastalääkkeenä yön pimeydessä, kun kodin seinätkin tuntuivat musertavan pahantahtoisilta. Uhkaavana mörkönä ilkkuu Tom Vidqvistin ilkeä sähkökitara.
  2. DROWN YOUR BASTARDS on raivon ruumiillistuma, vihainen folk-ralli turhautumisesta ihmisten ahneuteen, tyhmyyteen ja suoranaiseen pahuuteen. Biisissä toivotaan häpeilemättä, että Luontoäiti hukuttaisi koko ihmiskunnan – tai ainakin äitiään vastaan kääntyneet äpärät – uuteen vedenpaisumukseen. Antagonistisena massojen äänenä taustalla huokailevat Perttu Kohon puristamat pirunkeuhkot.
  3. LIZARDS kuvailee liskojen ikiyötä, liskokaamosta. Korona-aika tuntui pitkittyneeltä krapulalta, jossa voimattomuuden liskodemonit turruttivat mielen ja uskon parempaan tai edes sidettävään tulevaisuuteen. Sielun piti pinnalla ja kasassa vain musiikin eheyttävä voima, jota Riikka Laaksin viulu tässä lempeänlämpimästi mutta riipaisevasti edustaa. Lizards on EP:n keskusbiisi, jota ympäröiville kiertora(i)doille loput kappaleista asettuvat.
  4. BEHIND ALL THE DYING sanoittaa kriisistä kriisiin ajautumisen neuvottomuuden. Lizardsin tavoin pandemia-ahdistuksesta alkujaan syntynyt kappale kasvoi sodan kauhujen katveessa kimpuksi kivuliaita kysymyksiä: onko kaiken tämän kuoleman takana enää elämisen arvoista elämää? Onko itse elämä liian iso pala purtavaksi? Pitäisikö vain painaa pää syvälle piikkipensaaseen ja sokeutua? Valonsäteinänä loistavat Tuuli Sumialan sympaattinen kalimba sekä Perttu Kohon leikkisä lap steel.

Jussi Helle: laulu, akustinen kitara, tamburiini

Mikko Vaarna: cajon, shakerit

Perttu Koho: lap steel (4), haitari ja taustalaulu (2)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riikka Laaksi: viulu (3)

Tuuli Sumiala: kalimba (4)

Tom Vidqvist: sähkökitara (1)

Sävellys ja sanoitus: Jussi Helle

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuotanto: Petteri Johansson/Jussi Helle

Äänitys ja miksaus: Petteri Johansson

Masterointi: Joona Lukala

Julkaisija: Heatpeg Music/Musiikin Digitaalinen Jakelu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helle & Vaarna Duo syntyi 24.10.2020. Kätilönä toimi Jussin puoliso Tuuli, joka kuskasi laulavan miehensä sekä kolistelevan työtoverinsa mökilleen Porin myyttiseen saaristoon. Saunan hämärässä pukuhuoneessa Jussi esitteli Mikolle uusimman kappaleensa Lizards. Alkutahdit kuultuaan Mikko tarttui ämpäriin – eikä suinkaan oksentaakseen vaan rytmiä antaakseen. Ja sen verran tanakasti antoikin, että kun päästiin takaisin Turkuun, Mikolle ostettiin cajon.

Lopulta pandemiapakkoloman jälkeen käynnistyi keikkailu. Esiintymisiä on tähän mennessä kertynyt 34. Omien kappaleidensa lisäksi Helle & Vaarna soittaa keikoillaan rock-klassikkoja Beatlesin, Elviksen, Rollareiden ja Doorsin kultaamilta perustuksilta kohti nykypäivää kiiveten.