Insanity. Kuva: Johannes Pennanen

Lohjalla synkistellään syyskuun puolivälissä: Black Saturday of Death tuo black metalia ravintola Wanhaan Vaunuun jo kolmatta kertaa

Kirjoittanut Hilkka Aarela - 7.9.2018
Insanity. Kuva: Johannes Pennanen

Lohjalla paikalliseksi legendaksi muodostunut, aikaisemmin Pihvivaununa tunnettu ravintola Wanha Vaunu kunnostautuu livekonserttien pitopaikkana. Lohjan asemalla sijaitsevassa ravintolassa järjestetään jo kolmatta kertaa Saturday of Death –nimeä kantava tapahtuma lauantaina syyskuun 15. päivä.

Nimensä mukaisesti tummanpuhuvaan metallimusiikkiin keskittyvän Black Saturday of Deathin taustalla häärää paikallisesta Insanity –yhtyeestä tunnettu kitaristi Johannes Pennanen. Insanity julkaisee tapahtuman yhteydessä myös esikoislevynsä, joka on ollut työn alla peräti 24 vuotta. Kaaoszine jututti Pennasta ja otti selvää, mistä tapahtumassa on oikein kyse ja onko Insanityn lähes neljännesvuosisadan kestänyt albuminteko kantanut hedelmää.

Tervehdys Johannes! Ensinnäkin onnittelut tulevasta levystä. Minkälaisten vaiheiden kautta olette vihdoinkin saaneet levyn valmiiksi ja millainen tekoprosessi on lopulta ollut?

Johannes: Insanity tosiaan muodostettiin jo vuonna 1994. Soittelimme melodista death metallia, joka oli siihen maailman aikaan melko uusi juttu. Perusdödis tuntui melko loppuunkalutulta, vaikka mekin sitä ihan alun alkujaan veivasimme. Vuosituhannen vaihteessa parin demon ja parin EP:n julkaisemisen jälkeen bändin jäsenten elämäntilanteiden johdosta lähdimme eri suuntiin. Mitään erityistä päätöstä lopettamisesta ei kuitenkaan koskaan tehty.

Muistaakseni vuoden 2007 kieppeillä yritimme ensimmäisen kerran jonkinasteista comebackia, mutta siitä ei silloin tullut mitään. Lopulta pari vuotta sitten, kesällä 2016, päätimme toisen kitaristimme Tomi Färmin kanssa koota rivit uudelleen. Tarkoituksena oli alun perin soittaa ja äänittää uudelleen vanhoja Insanityn biisejä ja ikään kuin tuoda ne tähän päivään.

Otimme yhteyttä vanhoihin tuttuihin muusikoihin, jotka korvasivat pari alkuperäisjäsentä. Varsin pian kuitenkin totesimme, että vanhojen biisien veivaamisessa ei ollut mitään järkeä. Päätimme lyödä kokonaan uuden ja entistä tiukemman vaihteen silmään. Hylkäsimme melodeathin ja palasimme juurillemme soittamaan suoraviivaisempaa matskua uuden porukan kanssa.

Syksyllä 2017 julkaisimme neljästä kappaleesta koostuvan ”Son of Dawn” – EP:n. Pian julkaisun jälkeen jäsenistöä meni jälleen vaihtoon, kun mukaan saatiin uusi vokalisti Ville Männikkö ja rumpuja soittamaan istutettiin Alpo Laitinen.

Soitimme ensimmäisen keikkamme 17 vuoden luovan tauon jälkeen ensimmäisessä Black Saturday of Death –tapahtumassa vakiintuneella kokoonpanolla marraskuussa 2017. Täyspitkää olemme nyt työstäneet tällä kokoonpanolla viimeisen vuoden. Homma toimii tällä hetkellä nopeampana ja tiukempana kuin koskaan ja näiden jätkien kanssa soittaminen on mahtavaa. Levyn teko on ollut kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus ja tuntuu uskomattomalta, että se nyt vihdoin ja viimein tapahtuu kaikkien näiden vuosien jälkeen!

Oletteko tyytyväisiä lopputulokseen?

Johannes: Itseasiassa lopullista tuotosta ei ole kukaan vielä tätä haastattelua tehdessä kuullut! Raakilemiksausten, levylle valikoitujen soundien ja totta kai myös biisien perusteella odotukset ovat kuitenkin korkealla. Levyn äänittäjä, miksaaja ja tuottaja Harri Hyytiäinen on tehnyt vakuuttavaa jälkeä muiden death metal –yhtyeiden kanssa, joten tiedän kyllä, ettei meidän tarvitse pettyä lopputulokseen.

Jos jotain negatiivista tulee mieleen, niin olisin ehkä halunnut levylle mukaan pari tuoreempaa biisiä, mutta niille ei nyt ollut valitettavasti aikaa. Silti, ainakin oma katseeni harhailee jo uudessa tuotannossa ja seuraavassa levyssä, sillä eteenpäin on mentävä.

Kuinka monta biisiä tulevalla albumilla on ja löytyykö kappaleiden joukossa jotain ns. “lempilasta”?

Johannes: Levylle valikoitui lopulta yhdeksän kappaletta; kuusi aikaisemmin julkaisematonta kappaletta sekä kolme kappaletta, jotka löytyvät myös ”Son of Dawn” –EP:ltä. Halusimme ehdottomasti äänittää nuo vanhat biisit uudelleen tällä nykyisellä kokoonpanolla, sillä kuulostamme sen verran erilaiselta nykyisin. Toki kyseiset biisit ovat myös helvetin hyviä!

Lempilapseksi itselleni valikoituu ehdottomasti uudempaa tuotantoa edustava ”Cabin28”.

Entä onko Insanityllä jotain biisiä mitä on mielestäsi erityisen kivaa soittaa livenä, uutta tai vanhaa?

Johannes: Livebiisien osalta vaakakuppi kallistuu uudemman tuotannon suuntaan, sillä uusista biiseistämme löytyy haastetta, sekä meille soittajille, että toivottavasti myös kuulijoillekin. Itselleni death metal on jatkuvaa itsensä haastamista ja kehittymistä niin soittajana, kuin biisintekijänäkin. Yritän uudistua jatkuvasti, sillä kaavoihin kangistuminen kauhistuttaa ja myös tylsistyttää nopeasti. Mitään matikkametallibändiä Insanitysta ei koskaan kuoriudu, mutta haastetta pitää silti olla. Esimerkiksi ”Cabin 28”:n biisin rakenne ja riffit ovat juuri niin mielisairaita, mihin olemme aina pyrkineet.

Julkaisette Black Saturday of Death -tapahtuman yhteydessä myös musiikkivideon. Mihin biisiin video on tehty ja minkälaista sitä oli tehdä?

Johannes: Video tehtiin ”Inserted Divinity” -biisiin. Etsin tietoa ratkaisemattomista murhista ajatuksenani ammentaa fiiliksiä ja inspiraatiota uusiin biiseihin, kun törmäsin Arlis Perryn tapaukseen. Tapaus teki minuun niin syvän vaikutuksen, että kyseinen biisi kirjoitti lähes itse itsensä. Vokalistimme Ville väsäsi siihen erittäin toimivat sanoitukset ja sovitukset, ja kun eräs ystäväni tarjoutui viime keikkamme jälkeen ohjaamaan meille videon, tartuin tarjoukseen. Ei ollut epäilystäkään, mille biisille video tehtäisiin.

Toteutus tehtiin käytännössä kokonaan talkoovoimin ja saimme mukaan uskomattoman hyvän ja innokkaan tiimin. Iso kiitos kaikille heille! Ilman vapaaehtoisten panosta projektista ei olisi tullut yhtään mitään. Videostakaan en ole nähnyt lopullista versiota vielä tässä vaiheessa, mutta uskon sen olevan melkoisen onnistunut. Maailman ensi-ilta on siis Black Saturday of Death –tapahtuman alkupuolella, eli suosittelisin kaikkia kiinnostuneita saapumaan jo ajoissa paikalle, mikäli haluaa nähdä videon isolta screeniltä!

Olet järjestämässä Saturday of Death tapahtumaa Wanhaan Vaunuun nyt jo kolmatta kertaa. Mistä idea tapahtumalle ja tapahtumapaikalle lähti? 

Johannes: Idea lähti liikkeelle alun perin siitä, että halusimme järjestää comeback- keikan Insanitylle. Paikaksi valikoitui Wanha Vaunu, sillä se on valehtelematta Lohjan paras keikkapaikka. Muutenkin oli luonnollista, että paluukeikkamme soitetaan Lohjalla. Otin yhteyttä muutamaan tuttuun muusikkoon, ja yhtäkkiä meillä oli tapahtumassa mukana suomalaisen death metallin pioneerit Purtenance ja Necropsy sekä Belgiasta asti Lohjalle pamahtanut yhden miehen bändi Mr. Marcaille. Tapahtumassa lyötiin rikki paikan yleisöennätys, jengi diggasi kuin hullu puurosta ja bänditkin olivat aivan fiiliksissä, joten päätimme jatkaa yhteistyötä Wanhan Vaunun kanssa. On ilmiselvää, että kysyntää tällaiselle löytyy.

Nyt sitten järjestämme tapahtuman kolmatta kertaa ja konsepti alkaa olla hiotunut erittäin toimivaksi. Toki niin kuin jo aikaisemmin mainitsin, paikalleen ei pidä jämähtää, joten syyskuun 15. päivä tapahtumassa tullaan näkemään taas jotain uutta ja ihmeellistä. Bändejä on lupautunut mukaan tuleviin tapahtumiin jo vinot pinot, joten toistaiseksi tilanne näyttää siltä, että jatkoa seuraa ja pitkään.

Onko Lohjalla mielestäsi tarpeeksi elävän musiikin tapahtumia? 

Johannes: Hankala kysymys, mutta jos ajatellaan marginaalisemman musiikin tapahtumia, niin vastaisin, että kyllä Saturday of Death täyttää melko mukavasti sen slotin nyt Lohjalla. Tarkoituksena on järjestää tätä tapahtumaa 3-4 kertaa vuodessa ja tahtia voidaan toki myös tiivistää, mikäli juttu ihmisiä tarpeeksi kiinnostaa. Tällä hetkellä olen tyytyväinen ja jopa positiivisesti yllättynyt keräämistämme yleisömääristä, mutta ihmiset äänestävät aina jaloillaan ja lompakoillaan, eli yleisö asian lopulta ratkaisee. Vinkkinä vaan kaikille tätä lukeville, että sillä tosiaan on merkitystä tapahtumien jatkoa ajatellen, että saapuuko ihmisiä paikalle osoittamaan tukeaan vai ei.

Tapahtumassa ovat mukana myös Tomb of Finland ja Paara. Minkälaiset odotukset sinulla on illan suhteen?

Johannes: Illalta odotan sitä samaa hyvää meininkiä, mihin tässä skenessä on aina totuttu; mukavaa ja leppoista ilmapiiriä, hyvin käyttäytyviä musadiggareita sekä uusien ja vanhojen tuttavuuksien päivittelyä. Tomb of Finland julkaisee keikkaa edeltävänä perjantaina 14. syyskuuta toisen pitkäsoittonsa, joten jätkillä on varmasti fiilikset korkealla ja luvassa on varmasti tunnelatautunut keikka. Itse en ole aikaisemmin nähnyt bändiä livenä, joten odotan kyllä kovasti mitä ToF iltaan tarjoilee. Bändin riveistä löytyy sellaisia pitkän linjan osaavia metallimiehiä, että keikka ei varmasti jätä kylmäksi. Paara puolestaan esiintyy ensimmäistä kertaa Lohjalla, ja koska jäsenistöstä löytyy entisiä ja nykyisiäkin lohjalaisia, niin heille on varmasti iso juttu tulla kotikaupunkiin ekaa kertaa keikalle. Uskoisin, että heilläkin on mukanaan runsaasti tunnelatausta.

Lopuksi, minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää tapahtumasta mahdollisesti kiinnostuneille Kaaoszinen lukijoille?

Johannes: Suomessa, eikä varsinkaan Lohjalla, järjestetä ihan liikaa tämänkaltaisia marginaalisen metallimusiikin tapahtumia. Niiden hengissä säilymistä voi aidosti tukea ja se tapahtuu yksinkertaisesti saapumalla paikalle. Takaan, että se kannattaa!

Black Saturday of Death -tapahtumajuliste

Black Saturday of Death ravintola Wanhassa Vaunussa lauantaina 15. syyskuuta.

Mukana Insanity, Paara ja Tomb of Finland.

Tapahtuma Facebookissa.

Ennakkoliput 15 € /kpl paikan päältä Ravintola Wanhasta Vaunusta (Mäntynummentie 14, Lohja) tai sähköposti / puhelin / tekstiviesti / WhatsApp -tiedusteluina suoraan Johannes Pennaselta: 0451287056 / johannes.pennanen@gmail.com

 

Kirjoittanut: Hilkka Aarela