Lord Vicar – Gates of Flesh

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 30.6.2016

Lord Vicarin kolmatta tulemista on odotettu pitkään, mutta luottamus doom metalin raskassarjalaiseen ei ole horjunut viiden vuoden levytysvälistä huolimatta. Ovathan kaksi aikaisempaa albumia edelleen kivenkovia ja lyijynraskaita – puhumattakaan yhtyeen jäsenten saavutuksista muiden kokoonpanojen kanssa.

”Gates of Flesh” on pääosin tuttua Lord Vicaria, eli raskaita ja sopivan yksinkertaisia riffejä, joiden kontrastina on paikoin rauhallista ja kaunista, paikoin piinaavaa ja pahaenteistä tunnelmointia. Chritusin persoonallisen äänen sävyttämä vahva laulu mukautuu musiikin ehtojen mukaan ja sulautuu yhdeksi sen vitaaliksi osaksi. Dynaaminen yhteissoitto palvelee musiikkia ja korostaa sen parhaita puolia.

Suuria yllätyksiä ei ole tarjolla, mutta jotain on muuttunutkin. ”Gates of Flesh” on huomattavasti lyhyempi kuin kaksi aiempaa, noin tunnin mittaista albumia. Kappaleiden määrä ei ole vähentynyt, vaan muutos on tapahtunut niiden pituudessa. Suurin osa kappaleista on totuttua rivakampia ja kompaktimpia paketteja kuin mihin aiemmilla levyillä on totuttu. Musiikki on toisaalta myös hieman aiempaa melodisempaa ja lauhkeampaa.

”Gates of Fleshin” kuvaileminen perinteiseksi doom metaliksi ei kertoisi koko totuutta. Lord Vicar on brutaaliudessaan ja raskaudessaan hienotunteinen ja ylevä, jopa taiteellinen. Osansa siinä tekevät verrattain puhdas ja hillitty äänimaailma, joka on samaan aikaan jämäkkä ja raskas. Suurin tekijä tässä on tietysti Lord Vicarin innovatiivinen tyyli luoda musiikkia.

En sanoisi ”Gates of Fleshiä” Lord Vicarin parhaaksi albumiksi, mutta kyseessä on silti erittäin kovan luokan levytys kokonaisuuden hajanaisuudesta huolimatta. Arvostusta tämä yhtye ei ole saanut osakseen puoliakaan siitä, mitä se ansaitsisi, mutta se ei ole lamaannuttanut musiikin takana olevien mahtavien mielten toimintaa. ”Gates of Flesh” on hyvää jatkumoa kahdelle aiemmalle albumille ja ihan yksinäänkin tarkasteltuna yksi viime aikojen parhaita doom metal -levyjä. Odotan innolla tulevaa viikonloppua Tuska-festareilla, jolloin pääsen todistamaan Lord Vicarin livenä ensimmäistä kertaa.

7½/10

Kappalelista:
1. Birth of Wine
2. The Green Man
3. A Shadow of Myself
4. Breaking the Circle
5. Accidents
6. A Woman Out of Snow
7. Leper, Leper

Lord Vicar Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari