Lordin kiertue jyrähti käyntiin Tampereelta 21.3.2025
Lordi esiintyi Tampereen Tavara-asemalla samana päivänä, jolloin yhtyeen 19. studioalbumi “Limited Deadition” ilmestyi. Kiertueen avauskeikkaa oli saapunut todistamaan innokas ja runsaslukuinen yleisö. Lämmittelybändinä toimi persoonallinen Rabbit Cult, jonka osuus jäi kuitenkin minulta väliin.
Konsertti käynnistyi uuden levyn introlla ja aloituskappaleella “Legends Are Made of Clichés”. Kiinnitin heti alusta asti suureksi ilokseni huomiota harvinaisen puhtaaseen äänentoistoon. Volyymi oli kerrankin juuri sopivalla, ja laulu ja jokainen soitin pääsivät erityisen kirkkaasti esille.
Ensimmäisessä välispiikissään Mr. Lordi totesi, että edessä olisi “vaivaannuttavien tilanteiden ilta”, koska bändi aikoi esittää lukuisia kappaleita joko ensimmäistä kertaa koskaan tai pitkästä aikaa. Tuoreelta albumilta kuultiin neljä biisiä, joista singlelohkaisu “Hellizabeth” vaati useamman aloitusyrityksen ennen kuin bändin keulakuva oli tyytyväinen. Muuten uudet kappaleet rullasivat vallan mukavasti ja sujahtivat muitta mutkitta vanhempien kappaleiden joukkoon. Raikkaita valintoja setissä edustivat myös “Girl in a Suitcase”, “Beast of Both Worlds“ ja “Girls Go Chopping”. Keikan balladimaisin kappale oli niin ikään harvemmin kuultu “Call Off the Wedding”.

Mr. Lordi laski itseironista leikkiä muun muassa “analogisesta teleprompteristaan”, joka viittasi paperille kirjoitettuihin lyriikoihin. Niitä henkilökunta kävi teippaamassa lavaan laulajasankarin eteen muutamaankin otteeseen. Mr. Lordi naureskeli, että hän osaa kyllä KISSin kappaleiden sanat ulkoa mutta ei omiaan. Ehkä ne kiertueen edetessä painuvat taas paremmin mieleen. Hirviöpomon lupsakkaan rönsyilevät jutut muistuttivat paikoitellen stand up -komediaa ja naurattivat yleisöä kovasti. Siitä voi toki olla montaakin mieltä sopivatko leppoisat, kirosanojen voimakkaasti värittämät lätinät monsterimaailmaan. Toisaalta huumori on kuulunut alusta asti olennaisena osana Lordin lavashow’hun – jo silloinkin, kun bändi piti vielä kiinni siitä periaatteesta, etteivät hirviöt puhu keikoilla.
Mr. Lordi kertoi, että kiertuelavasteita oli maalattu vielä viime tingassa vähän ennen keikkaa. Olen aina arvostanut Lordissa intoa ja taitoa osallistua kaiken mahdollisen tekemiseen itse. Mr. Lordi pitää vahvasti kaikkia lankoja omissa käsissään, jolloin lopputulos on todennäköisesti tismalleen sellainen kuin hän haluaakin sen olevan.
Lavan keskellä oli tuttuun tapaan verhoilla erotettu kulkuaukko, josta Mr. Lordi saapasteli tauoille tai rekvisiittaa hakemaan ja takaisin. Verhojen takaa ilmestyi puolitoistatuntisen aikana myös jos jonkinlaista yhtyeeseen kuulumatonta hahmoa, jotka tietysti pääsivät hengestään erilaisin raaoin tavoin. Yhtyeen muutkin jäsenet pääsivät osallistumaan tappotalkoisiin Mr. Lordin ohella.


Jokainen bändin taitavista muusikoista sai soittaa oman soolonsa eri vaiheissa keikkaa, ja valaistus oli nerokkaasti suunniteltu korostamaan kunkin hahmon persoonaa. Esimerkiksi basisti Hiisi sooloili vihreiden sävyjen katveessa. Manan vauhdikkaan rumpusoolon taustalla kuultiin muun muassa 80-luvun suositun TV-sarjan Ritari Ässän tunnusmusiikkia, mikä veti suupielet väkisinkin ylöspäin. Hella taikoi koskettimistaan surumielisen kauniita säveliä, ja mainion eloisa kitaristi Kone pääsi loistamaan teknisillä taidoillaan omassa osuudessaan. Nykyinen Lordin kokoonpano on hitsautunut todella toimivaksi porukaksi ja soitti tiukasti läpi keikan. Mr. Lordin laulukin murisi oikein mallikkaasti.
Konsertin loppuosa keskittyi Lordin tunnetuimpiin, uran alkupään biiseihin, jotka herättivät yleisön puimaan kaikkein tarmokkaimmin nyrkkiä ilmassa ja laulamaan mukana. Oli kuitenkin ilo huomata, että uudempikin materiaali upposi kuulijoihin. Kuten Mr. Lordi itsekin arveli, keikkojen ja toistojen myötä hommaan saadaan taatusti vielä lisää sujuvuutta ja esiintymisvarmuutta.
Lordi on näyttänyt uhmakkaasti keskisormea kaikille, jotka epäilivät monsterikonseptin kestävyyttä ja menestystä. Bändin suosio on vaihdellut vuosien varrella, mutta luomisvoimaa, viihdyttävyyttä ja kysyntää löytyy edelleen. Lordin päämarkkinat ovat tätä nykyä Keski-Euroopassa, mutta onneksi yhtye ei ole kotimaataankaan unohtanut. Tästä huvista täytyy saada nauttia vielä pitkään.
Kappalelista:
1. Legends Are Made of Clichés
2. Girls Go Chopping
3. Who’s Your Daddy?
4. Beast of Both Worlds
5. The Riff
6. Girl in a Suitcase
7. Syntax Terror
8. Call Off the Wedding
9. Retropolis
10. Hellizabeth
11. Blood Red Sandman
12. Devil Is a Loser
13. Would You Love a Monsterman?
14. Hard Rock Hallelujah
Teksti: Eija Virtanen
Kuvat: Outi Puhakka/OutoKuva