Lost Society – Braindead

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 30.1.2016

Rivakasti suureen suosioon noussut jyväskyläläinen thrash-pumppu Lost Society on puskemassa ulos jo kolmatta albumiaan Nuclear Blastin kautta. ”Braindead”-nimeä kantavalta levyltä lohkaistu ensisinkku ”I Am The Antidote” on jakanut ihmisten mielipiteitä, koska se on selkeästi erilaista Lost Societya mihin on totuttu. Omalla kohdallani kyseisen kappaleen kuuleminen herätti vain suuremman halun kuulla uusi albumi kokonaisuudessaan – mitä kaikkea se pitäisikään sisällään?

I Am The Antidote” toimii jykevänä avauksena levylle, minkä jälkeen hypätään ainakin omaan korvaani kovasti Rage Against the Machinea kaikuviin tunnelmiin ”Riotin” merkeissä. Moottorisahan käynnistyksellä ja naisen kirkumisella starttaava ”Mad Torture” iskee tutumpaa vaihdetta silmään – joskaan ei tahdo lähteä aivan kunnolla lentoon – ja tarttuvaa kertosäettä pöytään. ”Braindeadin” kappaleet ovat lähes järjestään paljon pidempiä kuin aiemmilla albumeilla. Biisejä rakennetaan ja kasvatellaan rauhassa, mikä on hienoa, mutta esimerkiksi ”Mad Torturen” ja jossain määrin myös sitä seuraavan ”Hollow Eyesin” tapauksissa olisi hieman sijaa tiivistämiselle. Turhan junnaava ”Hollow Eyes” jää albumin tylsimmäksi rykäisyksi. Onneksi sitä seuraava ”Rage Me Up” herättää kuulijan tilapäisestä horroksesta ja viskaa yli albumin puolivälin hyvällä intensiteetillä ja groovella.

Hangover Activatorissa” on juuri niin kaoottinen meno kuin biisin nimenkin perusteella voi odottaa, ja kuvitteellinen pitti alkaa pyöriä päässä sen ensitahdeista alkaen. Heti tämän myllyn jälkeen riehakas ilta vaihtuu synkäksi yöksi, kun albumin ja koko bändin tähänastisen uran monessakin mielessä eeppisin kappale ”Only (My) Death Is Certain” louhitaan ilmoille. Koko ”Braindead”-albumi, Lost Societyn nykyinen ilme, sekä heidän biisintekotaitonsa kulminoituvat tähän kahdeksanminuuttiseen teokseen. Kirjoitin aiemmin, että jotkut albumin kappaleista ovat liian pitkiä, mutta tämä ei kuulu niiden joukkoon: väkevä ja jylhä ”Only (My) Death Is Certain” perustelee ja ansaitsee jokaisen siihen kuluvan minuutin. Ainoastaan sen lopetukseksi olisi voinut keksiä jotakin omaperäisempää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bändi noudattaa edellisiltä levyiltä tuttua kaavaa sijoittaa coveri albumin loppuun. Tällä kertaa se on Panteran ”Power Metal” -albumilta (1988) otettu ”P.S.T.88”. Ei mikään erikoinen veto, mutta siinähän tuo menee. Bonusbiisinä on hämmentävä ”Californian Easy Listening” -versio ”Terror Hungrysta”, joka on härskillä tapaa koukuttava.

”Fast Loud Death” (2013) tempaisi kuulijoilta hatun päästä, pisti sukat pyörimään jaloissa, ja housutkin taisivat siinä rytäkässä valahtaa nilkkoihin. ”Terror Hungry” (2014) jatkoi pitkälti samalla linjalla. Keikoilla meininki on ollut aivan hurjaa, minkä olen itsekin useaan kertaan saanut todistaa – nämä jätkät ovat osoittaneet osaavansa viihdyttämisen jalon taidon. Lost Society on saavuttanut muutamassa vuodessa sen, mihin monilta muilta bändeiltä menee paljon kauemmin. Kolmas albumi viimeistään osoittaa sen, että Jyväskylän rässärit ovat paljon enemmän kuin merkityksetöntä kohkausta. Kaikki eivät bändin uudistumisesta tai ”aikuistumisesta” luultavasti pidä, kuten sosiaalisessa mediassa käydyistä keskusteluista olemme voineet lukea jo ennen albumin ilmestymistä. ”Where’s the thrash?”, huolestuneet kyselevät kuunneltuaan ”I Am The Antidote” -singlen. Teille voin todeta, että eipäs hosuta: jälleen kerran tulee todistettua se, ettei sinkkubiisi yleensä kerro läheskään koko totuutta kokonaisesta albumista.

Aiemmilta levyiltä tuttu räjähtävä energia – se mihin Lost Societyssa alun perin ihastuin – on siis edelleen läsnä, mutta valjastettuna yhä vahvemmaksi ja hallitummaksi ilmaisuksi. Lisäksi kappaleista kuulee, että kunnianhimoa on tullut lisää, eikä riskejä pelätä ottaa. Siinä missä bändin aiemmat albumit pamauttavat tajun kankaalle ensimmäisellä iskulla, ”Braindead” ottaa aikansa ennen kuin sen todellinen luonto alkaa kunnolla paljastua ja avautua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

8½/10

 

Kappalelista:

1. I Am The Antidote

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

2. Riot

3. Mad Torture

4. Hollow Eyes

5. Rage Me Up

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

6. Hangover Activator

7. Only (My) Death Is Certain

8. P.S.T.88

Bonus:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

9. Terror Hungry (Californian Easy Listening Version)

 

 

http://lostsocietyfinland.com/

 

Kirjoittanut: Anna-Leena Harinen