Luca Turilli’s Rhapsody

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 14.6.2015

Rhapsody 2015Italialainen sinfonista power metallia soittava Luca Turilli’s Rhapsody julkaisee uuden albuminsa nimeltä ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” 19. kesäkuuta Nuclear Blast Recordsin kautta. Albumi on yhtyeen kitaristi Luca Turillille toinen uuden yhtyeensä kanssa, ja sinfonisen power metallin ystäville albumi on ehdottomasti yksi vuoden 2015 odotetuimpia julkaisuja. Kaaoszine tavoitti puhelimitse Turillin albumin promoamisen yhteydestä ja keskusteli miehen kanssa niin yhtyeen tulevasta albumista kuin bändin tulevaisuuden suunnitelmistakin keikkailun suhteen. Voit lukea Kaaoszinen tekemän haastattelun Turillin kanssa tästä:

Terve Luca. Kuinkas vuosi 2015 on itselläsi ja bändillä tähän asti sujunut?

Luca Turilli: Se on sujunut vielä tähän asti aika kiireisesti. Teimme ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” albumia kaiken kaikkiaan vuoden 2014 maaliskuusta aina tämän vuoden maaliskuuhun, jos mukaan laskee albumin miksaukset, masteroinnit ja muutkin asiat. Nyt kun masteri on saatu valmiiksi, olen tehnyt levy-yhtiölle lyriikkavideoita albumin kappaleisiin sekä paljon haastatteluja eri puolille maailmaa. Seuraavaksi alan sitten suunnitella videoita projektorille tulevia kiertueita varten. Muistaakseni seuraavan kerran itselläni on vapaata jouluna, joten kyllähän tässä tekemistä riittää.

Soitan sinulle Suomesta. Millaisia muistoja itselläsi on Suomeen ja suomalaisiin liittyen?

Luca Turilli: Suomi on itselleni erityinen paikka äärimmäisen inspiroivan luonnon ja maisemien takia. Siellä on todella kaunista, ja suomalaiset fanimme tuntuvat tykkäävän meistä paljon. Meidänhän oli tarkoitus soittaa siellä tammikuussa, mutta meidät buukanneella festivaalilla oli joitakin taloudellisia ongelmia, joten se ei sitten valitettavasti koskaan toteutunut.

Uuden albumimme tiimoilta meidän on kyllä tarkoitus tulla myös Suomeen soittamaan, mutta päivämäärät eivät ole vielä tätä haastattelua tehdessä täysin selvät. En siis osaa sanoa, milloin olemme tulossa sinne.

Teiltä on tulossa uusi albumi nimeltä ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” kesäkuun 19. päivä Nuclear Blastin kautta. Mitä voit kertoa meille itse albumin teosta? Millainen prosessi oli tällä kertaa kokonaisuudessaan?

Rhapsody - Prometheus, Symphonia Ignis DivinusLuca Turilli: Varmaankin isoin asia, joka meillä vaihtelee albumia tehdessä, on tuotanto, jota albumiin vaaditaan. Kaikki albumimme ovat aika isoja teoksia, joten tuotannon täytyy olla niissä kunnossa, jotta saamme aikaiseksi hyvän lopputuloksen. Emme ole mikään punk rock -yhtye, joka vain soittaa instrumenttinsa ja albumi on valmis, vaan meillä on aina paljon kuoroja ja erilaisia asioita kappaleissa, jotka tietenkin vaativat aikaa ja hiomista, jotta ne kuulostavat hyvältä. Tämän albumin tekemiseen meni kaiken kaikkiaan kokonainen vuosi, joten ei se ihan pieni teos ole.

Mistä asioista itse pidät eniten albumia tehdessä? Onko esimerkiksi erilaisten orkestereiden lisääminen hauskaa vai tykkäätkö vaikkapa kitarariffien tekemisestä enemmän?

Luca Turilli: Eniten tykkään tehdä juuri noita erikoisempia asioita, kuten orkestraatioita ja muita. En voisi koskaan tehdä metallialbumia, jossa olisi pelkästään normaalit soittimet ja laulut. Haluan, että siellä on jotakin elokuvamaista ja erikoista mukana. Olen lisäksi aina tykännyt metallibändeistä, joiden albumeilla koskettimilla on suuri merkitys. Se sai minut alunperinkin tekemään tällaista musiikkia, jota nykyään teen.

Rhapsodyn albumit tosiaan ovat musikaalisesti aina melkoisia paketteja. Koetko koskaan turhautumista noin isoja albumeita tehdessä? Tuleeko koskaan tunne, että olisi helpompaa tehdä asiat yksinkertaisemmin?

Luca Turilli: Tottakai. (naurua) Tykkään itse kuunnella albumeita, joista voi vielä kuukausienkin jälkeen löytää uusia puolia, ja sen takia teenkin näin haasteellista musiikkia. Haluan, että albumimme kestävät kuuntelua ja pysyvät mielenkiintoisina pitkään.

Pidän itse myös Nightwishin musiikista juuri tuon saman syyn takia.

Luca Turilli: Tuomas Holopainen on yksi idoleistani musiikin tekijänä. Olen kuunnellut heidän musiikkiaan monia vuosia, ja Tuomas Holopainen on äärimmäisen taitava kappaleiden kirjoittaja, joten ymmärrän miksi pidät siitä. (naurua)

Jos lähdet musiikillisesti vertailemaan ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” albumia teidän edelliseen albumiinne ”Ascending To Infinityyn”, mitkä näet albumeiden suurimpina eroavaisuuksina?

Luca Turilli: ”Ascending To Infinity” oli tavallaan yksi askel siihen suuntaan, johon yhtyeen halusin viedä – eli pois edellisen yhtyeen saundista. Tämä ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” puolestaan alkaa jo olla sitä tyyliä, johon olen yhtyeen äänimaailmassa pyrkinytkin.

Tykkään nykyään aika paljon elektronisista elokuvien soundtrackeista ja futuristisista saundeista, ja hieman siihen suuntaan olen myös yhtyeen musiikkia vienyt. Aikaisemmassa Rhapsodyssa en oikein sitä voinut tehdä musiikin aiheiden rajoittuvuuden vuoksi, mutta nyt sen pystyn tekemään.

Julkaisitte uudelta albumilta ensimmäisenä lyriikkavideon ”Rosenkreuz (The Rose and The Cross)” -nimisestä kappaleesta. Mitä mieltä itse olet lyriikkavideoista tai ajatuksesta, että albumilta täytyy julkaista single?

Luca Turilli: Pidän varsin tärkeänä, että singlejä julkaistaan albumilta. Olen lukenut muusikoista, jotka vihaavat singlejen julkaisua, mutta itse en ole sitä porukkaa ollenkaan. Lisäksi nautin lyriikkavideoiden tekemisestä. Se on hauskaa puuhaa. Meiltä on tulossa kolme singleä ennen albumin julkaisua, ja mielestäni se on juuri oikea määrä, jotta fanit saavat kuvan siitä, millainen albumi on. Lisäksi albumi on yli 70 minuuttia pitkä, joten on hyvä, että fanit saavat siitä edes vähän kiinni ennen sen julkaisua.

Kiitoksia paljon ajastasi ja onnea tulevan albumin tiimoille. Haluatko vielä lopuksi lähettää terveisiä suomalaisille faneillenne?

Luca Turilli: Olemme pahoillamme, että emme päässeet soittamaan teille tammikuussa. On kulunut aivan liian pitkä aika edellisestä keikastamme Suomessa. Toivottavasti pääsemme sinne mahdollisimman pian soittamaan. Muistakaa myös katsastaa ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” -albumi kesäkuun 19. päivä!

https://www.facebook.com/ltrhapsody

Haastattelu: Arto Mäenpää