Lunatic Soul – Walking On A Flashlight Beam

Mariusz Duda on puolalaisen Riversiden keulahahmo, joka on muutaman vuoden touhunnut myös soolotuotannon puolella Lunatic Soul -nimen alla. Nyt on ulkona neljäs albumi , joka kantaa nimeä ”Walking On A Flashlight Beam”. Luvassa lienee kevyttä fikkarihippaa, jota pikkareissa ja saappaat jalassa ulkona lätäköissä juosten leikitään. Proge on aikuisten lasten puuhaa.

Kun Riverside  peuhaa kevyehkön progerockin parissa varsin mallikkaasti, Lunatic Soul on paljon ambientmaisempaa häröilyä ja lymyilyä, josta sähkökitarat on jätetty pois ja tilalle tuotu enemmän vanhan ajan synaräpläilyä, sähkörumpuneppailua ja kaiken sortin elämöivää kilkatusta. Havaittavissa on samat tutut metkut ja käänteet kuin Riversidessäkin, mutta ilme on sen verta etäisempi ja kyttäilevämpi, ettei syrjähyppy Mariuszin ykkösyhtyeestätunnu aivan turhalta.

Itse pidän melkoisesti Riversidestä. Se on kaunista, kevyen eeppistä ja taidokasta musiikkia, joka ei kuitenkaan sorru tärkeilevään, egopullistelevaan soittorunkkailuun vaan keskittyy nautittaviin soitinorkesterikappaleisiin. Lunatic Soul on kuitenkin  aina ollut itselleni  etäinen ja helposti ohitettava prokkis, jonka suuntaan en tietenkään ole halveksuen räkinyt mutten myöskään päässyt hengensalpauksen johdosta sepalustani raottamaan. Samantyylinen fiilis tuli esimerkiksi silloin, kun kuuntelin Mikael Åkerfeldtin ja Steven Wilsonin yhteisprokkista Storm Corrosionia. Kivaa taustamusiikkia, muttei mitään sen kummallisempaa.

Eipä tämän albumin reilun tunnin sisään hirveästi mitään mieleenpainuvaa ole jäänyt. Tuntuu kuin olisi nykäisty työpöydän laatikosta nippu Riversiden kappaleraakileita, joita loppuyhtye ei ole kelpuuttanut. Tämän takia sooloprojektit, joissa muusikko pääsee  yksinään puuhastelemaan ilman kompromisseja, ovat vaarallisia: musiikista tulee liiaksi omaa kivaa, jolloin sitä on hankala tunkea kuuntelijan kurkusta alas ilman vastarintaa. On kuitenkin myönnettävä, että tämä albumi toimii kyllä hyvin taustamusiikkina, kun kirjoittelet, piirustat ja puuhastelet omiasi, jolloin helpointa on pistää soimaan jotain sellaista, mikä ei vaadi huomiota osakseen vaan upottaa sinut syvemmälle oman tuotoksesi sisään. Vaikka ihmiselle tuleekin vähän väliä hoppu tarttua johonkin merkitykselliseen, joka lakaisee tyhjäksi niin energiavaraston, vapaa-ajan kalenterista kuin keskittymisen rippeetkin, välillä on vain hyvä levätä ja antaa aivojen huokaista syvään. Siihen Lunatic Soul sopii varsin mukavasti.

5/10


Kappalelista:
1. Shutting Out The Sun
2. Cold
3. Gutter
4. Stars Sellotaped
5. The Fear Within
6. Treehouse
7. Pygmalion’s Ladder
8. Sky Drawn in Crayon
9. Walking on a Flashlight Beam

www.facebook.com/lunaticsoulband
www.lunaticsoul.com

Kirjoittanut: Ville Syrjälä

Kommentoi julkaisua