Lupaava alku päättyy latteaan suoritukseen – arviossa norjalaisen The New Death Cultin samanniminen debyyttijulkaisu

Kirjoittanut Sami Elamaa - 7.11.2019

Nimestä The New Death Cult voisi ensiksi ajatella, että kyseessä on jonkin sortin death ja black metalin kombinaatiolla varustettu yhtye. Varsinkin, kun kokoonpano on kotoisin Norjasta. Eipä oma arvaus voisi mennä pahemmin metsään. The New Death Cult on vuonna 2015 perustettu rockyhtye, jonka musiikillisia vaikuttajia ovat muun muassa Queens of the Stone Age ja Pink Floyd, sekä ekstralisukkeena kosminen ja loputon avaruus. Nyt tämän vuoden syksyllä bändin samanniminen debyytti ”The New Death Cult” antaa tarkemman kuvauksen siitä, mistä nelihenkinen paraati on veistetty.

Albumin ensimmäiset sävelet eivät lähde hullummin käyntiin. ”Light Spills Over” -raidan hypnoottiset riffit ja kuviot sekä laulajan eksoottiset tulkinnat antavat lupaavan kuvan yhtyeen työstä ja suuntauksesta. Hyväenteistä jatkoa tarjoaa erityisesti menevillä, tarttuvilla ja näteillä melodioilla rakennettu ”True Eyes”. Mainio avaus tulee kuitenkin tiensä päähän, ja vastassa on tyhjyys.

Loput albumin kappaleista ovat suoraan sanottuna keskinkertaista ja tylsää kuunneltavaa. Suurin osa kappaleista on tempoltaan laahaavia, eivätkä ne tarjoa mitään tajunnanräjäyttävää tai mielenkiintoista. Unettavista raidoista etenkin ”The War”, ”Colours of the Mind” ja jäätävän tylsä ja lattea ”Home” heikentävät kriittisesti albumin laatua. ”Blood of Babylon” koittaa herättää albumin energisen puolen uudelleen, mutta keskinkertainen kertosäe jättää melko kylmäksi.

The New Death Cultin esikoisjulkaisu jää korkeintaan kohtalaiseksi julkaisuksi. Levyltä löytyy muutamia hyviä osuuksia, mutta kaikki muu katoaa avaruuden tyhjiöön. Osalle voi maistua tällainen niin kutsuttu avaruusrokki, mutta esimerkiksi Pink Floydin ”The Dark Side of the Moon” hoitaa tämän rinnalla hommansa paljon paremmin. Sitä levyä jaksaa kuunnella läpi kyllä monen monta kertaa uudelleen. ”The New Death Cult” -levyn pariin tuskin tulee palattua.

6-/10

Kappalelista:

1. Light Spills Over
2. Zeitgeist
3. True Eyes
4. Moon
5. The War
6. Blood of Babylon
7. Colours of the Mind
8. Home
9. Edel

The New Death Cult Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa