Lupauksia tositarkoituksella – haastattelussa ensilevyn julkaisua odottava Velvet Ocean

Velvet Ocean

Oululainen, melodista metallia soittava Velvet Ocean julkaisee ensimmäisen albuminsa ”Purposes And Promises” 7. helmikuuta. Levy oli tarkoitus julkaista jo syksyllä, mutta julkaisukuviot menivät uusiksi Helsinki Recordsin kiinnostuttua levystä. Tunnelmat biisien kirjoittajilla ja bändin perustajilla Jake ja Riitu Ronkaisella ennen levynjulkaisua ovat jännittyneet.

”On tosi jännittävä olo. Tää on eka levy meidän omaa musiikkia, niin todella jännittävältä tuntuu, mitä ihmiset siitä ajattelee. Mutta toisaalta on sellainen helpottava hetki: saa jonkunlaisen pisteen, pääsee uusia haasteita miettimään.”

Jake ja Riitu ovat työstäneet levyn biisejä kahdestaan jo pitkään. Musiikin kirjoitusprosessi pyrittiin pitämään avoimena. Mitään ei rajattu pois, vaan tavoitteena oli tehdä metallilevy, jossa erilaiset musiikkityylit yhdistyvät saumattomasti yhteen melankolisten, omiin kokemuksiin pohjautuvien sanoitusten kanssa.

”Levy on monipuolinen. Ollaan lähestytty monenlaisella tavalla meidän musiikkia ja otettu vaikutteita useista eri tyyleistä. Varmaan kaikki, mitä ollaan elämän aikana kuunneltu, kuuluu niissä kappaleissa. Siinä on herkempää ja vähän rankempaakin metallia, vähän poppia ja sinfonisia vaikutteita. Siinä on erilaisia biisejä, kaikki eivät kuulosta samalta. Kun sitten lähdetään suunnittelemaan seuraavaa levyä, niin voimme tämän levyn pohjalta miettiä, mihin suuntaan haluamme bändiä viedä.”

Sinfoninen ja melodinen metalli lienee ensimmäinen ajatus genrestä, kun lähtee kuuntelemaan bändin musiikkia. Musiikissa yhdistyvät erilaiset soittimet melodisiin kuvioihin ja kauniiseen lauluun.

”Toinen ajatus rajoitusten puuttumisen lisäksi oli, kun lähdimme levyn soundia rakentamaan, että otetaan monipuolisesti myös instrumentaalista puolta. Siellä on ohjelmoituja synajuttuja, efektijuttuja ja sitten on akustisia instrumentteja. ’Salvation’-biisin äänitysprosessi oli sellainen, että Riitu oli tehnyt biisin ensin tietokoneella, sovitukset ja instrumentit. Siinä biisin loppupuolella on vähän nopeempi osa, niin siihen haluttiin fiilis siitä, kuin bändi soittaisi kadulla. Haettiin treenikseltä kaikkia mahdollisia kamoja, mitä voi kilkutella. Siinä on sitten soitettu ämpäriä, naputeltu crc-purkkia mustekynällä, kiinalaista soitinta. Kaikkia hälyääniä.”

Kahden henkilön biisinkirjoitusprojekti kasvoi bändiksi puskaradion avulla. Levyllä soittaa tosin eri muusikoita kuin keikkakokoonpanossa. Mukaan on saatu hyviä tyyppejä, jotka ovat lähteneet innostuneina bändiin.

”Kavereiden kautta ollaan saatu soittajia. Arto-sellistiä ei tunnettu etukäteen. Kyselin kaverilta, ja se sanoi, että on hyvä tyyppi. Soitin sille vaan pokkana, että kiinnostaisiko lähteä tällaiseen metalliprojektiin mukaan, ja hän sanoi heti, että kiinnostaa, vaikka ei ollut kuullut yhtään biisiäkään. Puskaradiosta ollaan soittajat löydetty. Varmaan he ovat lähteneet mukaan, koska ovat olleet kiinnostuneita siitä biisimateriaalista, jota on silloin ollut jo jonkin verran valmiina.”

Riitun ääni soi kauniisti ja laajalla skaalalla, vaikka klassisen musiikin koulutusta ei ole. Laulunopettajien oppien kautta ääniala on kehittynyt entisestään, mikä tuo varmuutta myös tuleville keikoille.

”Musta tuntuu, että mulla on ääniala noussut aika paljon. Ollaan yhdessä Jaken kanssa opeteltu. Odotankin seuraavaa levyä ihan mielenkiinnolla, että kuinka paljon on muuttunut laulaminen.”

Tähän asti Velvet Ocean on tehnyt muutamia keikkoja. Muutamia on myös tiedossa. Keikkasetti on koostunut nyt julkaistavan levyn materiaalista, jota on höystetty muutamilla biiseillä, jotka eivät ole levyllä, sekä coverilla MusenNew Bornista”.

”Ollaan tehty muutamia keikkoja. Yritetään aktiivisesti hakea keikkoja, ja keikkamyyjä meillä on hakusesssa. On ollut levynjulkaisun suhteen niin paljon tekemistä, että ei ole kaikkea ehtinyt hoitaa.”

Maki Kolehmainen Helsinki Recordsista on tuttu nimi Suomen musiikkipiireissä, tosin hieman eri musiikkityylien kautta. Helsinki Records on levyn julkaisija, jonka jakelijana toimii Warner Music Finland. Tätä kautta esikoislevyn jakelu saadaan huomattavasti laajemmaksi. Bändi on saanut hyödyntää myös Warnerin Youtube-kanavaa.

”Maki on pystynyt suosittelemaan meille henkilöitä, joiden kanssa kannattaa tehdä yhteistyötä. Mutta onhan meillä mielessä sekin, että kun alamme äänittämään uusia biisejä, että keskustelemme myös tuotannosta. Maki on tyyppinä hauska. Jotain se kuuli meidän musiikissa, että kiinnosti. Olemme olleet paljon tekemisissä. Hän on erikoinen ja hauska tyyppi, joka sopii meidän hommaan. Voidaan saada hyviä juttuja aikaiseksi.”

Vaikka Kolehmaisen tunnettuus pohjautuu täysin eri musiikkigenreen, on käsitys Velvet Oceanin musiikillisesta suunnasta samansuuntainen bändin oman käsityksen kanssa.

”Ehkä jonkun mielestä voi kuulostaa oudolta, että Maki Kolehmainen sekaantuu metallimusiikkiin. Meidän juttuun se istuu hyvin, koska meillä on niistä muista musiikkigenreistä vaikutteita jo ennestään. Mitä ollaan Makin kanssa keskusteltu musiikista, hänellä on yllättävän yhtenevä käsitys meidän musiikista, mihin suuntaan sitä kannattaa viedä. Tosi hyviä ideoita.”

Musiikki on tehty kuunneltavaksi. Bändille on tärkeää luoda kontakti ihmisiin musiikin välityksellä.

”Haluaisin päästä oikeasti esiintymään isolle yleisölle. Rakastan esiintymistä ja musiikin tekemistä. Haluaisin, että ihmiset kuulisivat musiikin, haluaisivat tulla keikoille ja ajattelisivat, että meillä on jotain tärkeää sanottavaa, sillä meillä on.”

Velvet Ocean on:
Riitu Ronkainen – laulu
Jarkko Ronkainen – kitara ja laulu
Jani Lehtinen – kitara
Tuomas Vesa – basso
Bastian Schallschmidt – rummut
Jami Alaverronen – kosketinsoittimet
Arto Alikoski – sello

Katso tästä video biisistä ”It’s So Hard”:

Bändi seurantaan:
Facebook

Kommentoi julkaisua