”Luvassa tulta ja savua” – Haastattelussa Rites of North -festivaaleilla ensimmäisen keikkansa soittava black metal -yhtye Lord of Pagathorn

Alunperin vuosien 1992-1995 asti toiminnassa ollut ja jälleen vuonna 2010 aktivoitunut kotimainen black metal -yhtye Lord Of Pagathorn soittaa uransa ensimmäisen keikan esiintyen Club Teatrialla Oulussa 24-25. päivä tammikuuta järjestettävässä äärimetalliin keskittyvässä Rites Of North -festivaalissa. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse juuri parhaillaan keikkaan viimeisiä valmisteluja tekevän yhtyeen perustajan ja ainoan virallisen jäsenen Corpselordin ja kyseli hieman kuin yhtye päätyi keikkalavoille 28 vuotta perustamisensa jälkeen ja mitä kaikkea keikalta voidaan odottaa. Voit lukea haastattelun tästä:

Terve pohjoiseen. Mitäs tällä hetkellä kuuluu Lord of Pagathornin leiriin?

Corpselord: Tervehdys pääkaupunkiseudulta, sillä pohjoisessa en ole ehtinyt käymään vähään aikaan. Tällä hetkellä leiriin kuuluu lähinnä täyspäiväisesti tulevaan Rites Of North -keikkaan treenaaminen, uuden levyn työstäminen ja uusien biisien tekeminen.

Bändinne oli toiminnassa vuosina 1992-1995 ja aktivoitui jälleen 2010. Mistä löytyi kipinä bändin jatkamiseen 15 vuotta myöhemmässä vaiheessa?

Corpselord: Vuosien varrella tuli tehtyä uutta materiaalia, ja jossain vaiheessa asiat alkoivat tuntua sen verran valmiilta, että oli pakko alkaa kasaamaan kokoonpano bändiä varten ja tehdä biisit julkaisumuotoon asti.

Lord of Pagathorn on aina toiminut omana sooloprojektinasi. Onko hyvien soittajien löytämisen vaikeus syynä sille, miksi yhtye ei ole soittanut livenä keikkoja, vai mistä se johtuu, että ensimmäinen esiintyminen tapahtuu vasta tässä vaiheessa? Eikö keikkailuun ole vain ollut suuria intressejä?

Corpselord: Aikaisemmin treenasimme harvakseltaan vuosien aikana, joten ajatus keikkojen tekemisestä tuntui pois suljetulta idealta. Kokoonpanomme uusiutui 1,5 vuotta sitten, ja tämän johdosta olemme pystyneet treenaamaan viikoittain. Tämä luonnollisesti helpotti ja edesauttoi päätöstä tulevan keikan toteuttamisessa.

Tosiaan nyt, 28 vuotta perustamista myöhemmin, on luvassa uran ensimmäinen esiintyminen Rites of North -festivaalissa Oulun Teatrialla. Millaisin miettein keikkaa odotat, ja mistä idea keikkaan alun perin lähti?

Corpselord: Olemme treenanneet tulevaa keikkaa varten usean kuukauden ajan, joten olemme hyvin valmistautuneet tulevaan esiintymiseen, ja tätä myötä myös odotukset ovat korkealla. Ajatusmaailman täytyy olla muutenkin sillä mallilla, että jos jotain ryhdytään tekemään, se sitten tehdään täysillä ja tosissaan. Mitään puolivillaista asiaa ei hyväksytä. Myös keikan visuaalista puolta on mietitty, joten luvassa on jonkinasteista tulta ja savua. Idea keikkaan kantaa juurensa alun perin jo tuonne Jalometallin aikoihin, jolloin saimme aktiivisesti yhteydenottoja joka vuosi Marko Järvenpäältä. Nyt, kun Rites of North siirtyi pidettäväksi Teatrialla ja Marko saatiin lisäksi mukaan kuvioihin, päätimme viimein alkaa vakavasti harkitsemaan keikan tekemistä.

Millainen settilista keikalla on luvassa? Onko tarkoituksena koluta läpi yhtyeen koko tuotantoa vai keskittyä enemmän uudempaan materiaaliin?

Corpselord: Tulemme soittamaan materiaalia vuosien 1994–2018 julkaisuilta, sisältäen biisejä ”Nekros Philia” – ja ”Daimono Philia” -albumeilta sekä ”The Chaos Spirit Among Us” -demolta.

Onko tarkoituksena nyt aktivoitua keikkarintamalla enemmänkin, vai jääkö keikkailu tähän yhteen keikkaan Oulussa? Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia yhtyeellä on?

Corpselord: Nyt keskitytään 100% tulevaan Rites of North -keikkaan ja sen jälkeen seuraaviin Lord of Pagathorn -julkaisuihin. Mutta pois suljettu ajatus se ei ole, että teemmekö tulevaisuudessa lisää keikkoja.

Teidän viimeisin albuminne ”Daimono Philia” ilmestyi Woodcut Recordsin kautta vuonna 2018. Joko olet aloittanut kirjoittamaan jatkoa tuolle albumille? Milloin on luvassa uutta materiaalia yhtyeeltä?

Corpselord: Uuden levyn nauhoitukset ovat loppusuoralla, ja tarkoitus olisi päästä miksaamaan viimeistään helmikuun aikana. Levyn nimi ja sisältö pidettäköön tässä vaiheessa vielä salassa, mutta kevään aikana uutisoidaan tarkemmin asiasta.

Kuinka koet black metalin vuonna 2020? Onko siitä tullut suositumpaa ja hyväksyttävämpää kuin vuonna 1992, kun bändinne aloitti?

Corpselord: Hyväksyttävämmästä en tiedä, mutta suositumpaa se on kuin 90-luvun alussa, ja sen näkee myös bändien valtavasta määrästä maailmanlaajuisesti. Kyllähän tässä on myös sellainen tunne, että valitettavasti määrä korvaa laadun.

Kiitoksia paljon ajastanne ja onnea tulevaan Rites of North -esiintymiseen. Haluatko lopuksi sanoa vielä jotain viimeisiä sanoja Kaaoszinen lukijoille?

Corpselord: Kiitos haastattelusta. Rites of North -tapahtumassa on mahdollisuus viimein päästä näkemään bändimme livenä, joten älkää hukatko tätä mahdollisuutta!

Rites Of North -liput voit ostaa tästä.

Kommentoi julkaisua