”Maailman ankein biisiaihe” – esittelyssä Betelzeus

Kirjoittanut Teppo Luoma - 24.5.2020
Betelzeus

Suhteellisen tuore tulokas lahtelainen Betelzeus pyörii sludgen ja doomin välimaastossa. Kaaoszine istahti alas yhtyeen treenikämpälle vokalisti Joonaksen ja kitaristi Jirkon kanssa juttutuokiolle.

Jos kuvailisitte omin sanoin, niin minkäslainen yhtye Betelzeus on?

Jirko: No, se on sludgea ja se on doomia, jos pitää genrerajoja piirtää. Missään vaiheessa ei ole ollut tarkoitus väkisin vääntää jotakin tiettyä tyyliä. Sillä tavoin ei yleensä synny mitään hyvää.

Minkäslainen historia yhtyeellä on?

Jirko: Jos ihan juurille mennään, niin pitää hypätä semmoinen kymmenen vuotta taaksepäin Orimattilaan. Siihen aikoihin tutustuin Joonakseen ja se näytti mulle Electric Wizard -bändin. Siitä lähti oma doomin kuuntelu. Olin mä Black Sabbathia ja tämmösiä kuunnellut, mutta EW:n kohdalla sitä tajusi Lord Satanachin sanoin ”Vittu fuck ass tää on mun juttu”. Sen innoittamana syntyi ensimmäiset bändi-ideat ja silloin keksittiin myös Betelzeus-nimi. Myöhemmin kun molemmat meistä muutti Lahteen, hankittiin meidän eka treenis. Siitä meni sitten joku aika kun tutustuin meidän rumpaliin Efeen. Toni tuli myöhemmin mukaan, oisko ollu 2018? Se oli joku puoli vuotta ennen kuin me mentiin äänittää meidän ekaa levyä.

Katsaus yhtyeen tuotannosta?

Joonas: Yksi levy ja sitä on työstetty niin helvetin kauan, et vaikea lähtee silleen kommentoimaan hirveesti. Sanotaan kyllä, että uudemmat tuotokset innostaa vähän enemmän mitä nyt on harjoiteltu.

Jirko: Tää eka levy oli tosiaan sellainen pitkän ajan räpellys. Siellä oli tosi vanhoja riffejä, joista varmaan vanhimmat lähenteli 10 vuotta. Odoteltiin sopivaa saumaa pistää ne pihalle. Lopputuloksesta tuli ehkä hitusen sekametelisoppa. Tietysti kaikki rääkynävoksut ja muut vähän yhdistää sitä kokonaisuutta. Levy kuitenkin tuli pihalle ja ihan yllättävän hyvää palautettakin siitä tuli.

 

Kun lähdette työstämään uutta biisiä, niin mistä ammennatte inspiraatiot? Minkälainen prosessi luomistyö on?

Joonas: Yritän ainakin ite poimia fiiliksen kitara- ja rumputyöskentelyn pohjalta ja tuoda oman näkökulman siihen. Vaikka en ole mikään ahkera noiden lyriikoiden kanssa niin aina ne on viime hetkellä saatu valmiiksi.

Jirko: Joo, ja sitten sävellyspuoli. Oikeastaan kaikki biisit lähtee jostain omasta riffi-idesta liikkeelle ja sit ne kehittyy eteenpäin jamittelemalla. Efen kanssa me pääsääntöisesti sovitetaan kahdestaan rakenne kasaan ja siihen päälle liimataan voksut ja bassot. Toki poikkeuksiakin on ollut.

Jos yhtyeeltä pitäisi kaksi biisiä nostaa esille, niin mitkä ne olisivat? Minkälainen tausta ja tarina niissä on?

Jirko: Jos debyytiltä pitäisi kaksi biisiä valita, niin kyllä se mun mielestä itse nimikkobiisi ”Congolese Sterilization” ja sitten olisi tuo ”All You’ve Got”.

Joonas: Joo, samaa mieltä. Vaikka ne biiseinä ovat ihan erilaisia, niin kyllä ne sointuu hyvin siihen keskenään. Helvetin hyvä aloitus ja loppu levyllä.

Jirko: Joo, mun mielestä niihin biiseihin kiteytyy aika paljon se meidän soundimaailma.  Niistä mä tykkään eniten tuolla levyllä.

Joonas: Kyllä ne on kaikista hauskimmat vetää, ja kyllä ne mun mielestä ovat kokonaisuutenakin parhaimmat biisit tolta levyltä. En mä niistä taustoista osaa sanoa, en mä muista ”All You’ve Gotin” työstoprosessista oikein mitään. Se oli melkein valmis biisi, kun sitä alettiin soittaa treeneissä, ja ”Congolese Sterilization” on niin helvetin vanha, että siitä on paha sanoa mitään.

Jirko: Se oli joskus silloin, kun me Joonaksen kanssa kahdestaan aloteltiin näitä bändihommia, niin mul oli se ”Congolesen” riffi. Sen biisin taustat on semmoset, että joskus lueskelin Hesarista juttua lääkäristä joka oli ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi siitä, että se auttoi Kongossa raiskauksien uhreja. Rupesin lueskelemaan enemmän sitten Kongon raiskauskriisistä ja muistan silloin sanoneeni Joonakselle, että siinä olisi kyllä ehkä maailman ankein biisiaihe.

Joonas: Sitten kun se mikki tuli poimittua, niin sehän siitä tulikin.

Jirko: Sitten kun sen biisin pääriffin keksi, niin heti tuli se fiilis että ”hei tässähän se on”. Oikeastaan sen takia levykin on nimetty tuolla biisillä, koska se oli ensimmäinen, mitä me ruvettiin työstämään ja saatiin valmiiksi asti.

Joonas: Kyllä se varmasti on valmiin kappale niistä. Ja ”All You’ve Got” ei ole mun mielestä muuttunut oikein hirveesti työstövaiheessa mihinkään. Kyllä ne muut biisit aiheutti päivänvaivaa.

Jirko: Siinäkin oli vanhoja riffejä, mitä olin ajatellut käyttää muihin biiseihin, mut sitten mä jossain vaiheessa tajusin, että pari riffiä eri biiseistä sopi paremmin yhteen. Sit kun sen keksi nii loppu tuli kuin itsestään.

Joonas: Ja sitten tietysti, jos ne haluaa justiinsa ne biisit nyt kuunnella tästä ehdotuksesta, niin kyllähän ne sopii teemallisesti yhteen. Molemmat ovat aikamoisia helvettivisioita. ”All You’ve Got” on vaan ehkä enemmän fiktiivinen helvettivisio, ainakin sanotusten puolelta.

Jirko: ”Congolese” on ehkä materilialisoitunut esimerkki oikeasta elämästä.

Teiltä on uutta materiaalia tulossa, niin mitä on luvassa?

Joonas: Ei siellä mun mielestä doomia enää ihan älyttömästi ole jäljellä.

Jirko: No ei oikein. Mun mielestä biisit ovat kehittyneet vähän joka suuntaan, mutta sellainen puhdas doom pudonnut lähes kokonaan pois. Räkäsemmät kohat on vieläkin räkäsempiä ja tunnelmalliset kohdat tyylikkäämpiä.

Mitäs suunnitelmia uusien biisien lisäksi?

Jirko: Nyt ainakin alustavasti loppukesästä pitäisi tulla tuosta meidän debyytistä vinyylipainos ulos, ellei tämä korona nyt sotke sitäkin. Ollaan sen lisäksi äänitelty muutama uusi biisi. Julkaisun muoto vielä vähän elää: Mitä biisejä julkastaan, ja pistetäänkö singleä, EP:nä vai splittinä pihalle. Formaattiakaan ei ole vielä sen pidemmälle mietitty.

Joonas: Splittihän varmaan houkuttelisi eniten, mutta kun nyt on vähän tämmöistä myllerrystä.

Jirko: Joo, tuottaa haasteita tosiaan. Monet bändit ei pääse edes studioon koronan takia. Biisejä olisi valmiina, kunhan pääsisi vaan äänittämään. Mutta toivottavasti tämän vuoden puolella vielä saataisiin nää meidän biisit pihalle.

Joonas: Toivottavasti pääsis keikkailemaankin. Kyllä tuossa meni muutamat hyvät suunnitelmat ihan karille.

Jirko: Joo, ei ole tälle vuodelle ihan hirveen korkeat odotukset vielä keikkailun suhteen, niin ehkä nyt pitää sitten vaan tuohon sävellyspuoleen enemmänkin panostaa.

Joonas: No, ei me onneksi olla mikään kauheen nopea bändi, niin ei haittaa yhtään, että on vähän sävellysaikaa [naurua].

Mistäs löytyy merchiä ja levyjä?

Jirko: No tietysti ainakin suoraan meiltä. Tuolta löytyy Bandcampista varmaan kaikki, mitä meillä on tarjolla. Sitten esimerkiksi levyjä löytyy aika paljon tee-se-itse pienjakelijoilta, tulee päällimmäisenä mieleen Rämekuukkeli, Mögähead, Gate of Deliria ja Kohina Records. Sitten noista ihan liikkeistä Levykauppa Äxästä ja Sarvilevyistä löytyy ainakin meidän levyä.

Betelzeus
Vokaalit: Joonas
Kitarat: Jirko
Bassot: Toni
Rummut: Efe

Facebook https://www.facebook.com/TheTrueBetelzeus/
Instagram https://www.instagram.com/betelzeus/
Bandcamp https://betelzeus.bandcamp.com/