Maailmanlopun metsästäjien vahva paluu: Ajattara – Lupaus

Kotimaisen black metallin suuruus Ajattara julkaisee uuden paluulevynsä ”Lupaus” 12.5. Svart Regordsin kautta. Kuuden vuoden hiljaisuuden jälkeen tätä levyä on odotettu. Keikkalaivoille Ajattara palasi vakuuttavasti jo viime vuoden Nummirockissa. Itse olen todistanut bändin livenä pari kertaa tämän jälkeenkin. Meiningistä aistii, etteivät välivuodet ole tehneet bändille hallaa -päinvastoin. En siis liene ainoa jolle tämä levy on vuoden odotetuimpia julkaisuja.

”Saatanan Sinetti” pärähtää käyntiin voimakkaan karjaisun ja vahvan menon kera. Tämä ensimmäinen kappale muistuttaa heti siitä, mistä tässä bändissä on kyse. Vaikka kertosäkeen sanat rajoittuvat vain ”pelkkää mustaa” huutoon, on kappale sanoituksiltaan vahva; saatiinhan se saatana mukaan heti ensimmäisessä raidassa. Toinen kappale ”Ristinkirkot” on hiukan aikaisempaa rauhallisempi. Kappaleesta huokuu mahtava voima. Ajattaran sanoitukset ovat ihailtavaa sekopäisyyttä höystettynä mahtavalla musiikilla.

Kappaleesta ”Suru” julkaistiin jo aiemmin musiikkivideo. Levyltä, joka on lähes täydellinen kokonaisuus, on joskus vaikea löytää sitä lempikappaletta. Tämä kappale on niin vaikuttava, että se muodostui kuitenkin omaksi suosikikseni. Ajattaran tapaan vallan mahtavaa instrumenttien käyttöä ja sanoituksia. Kertosäkeen melodiat ja hiukan yllättäen clean laulu täydentävät kappaleen täydellisesti. Tätä kuunnellessa alkaa jo kuuntelijaakin elämä sattumaan ja pimeys valtaa mielen.

Yksikään kappale levyllä ei jätä kylmäksi. Tämä on juuri sitä mitä on odotettu, jollei jopa parempaa. ”Ave Satana” on jo varmasti käynyt tutuksi pidempään pyörineen musiikkivideon kera ja on todennäköisesti se kappale, jolloin yleisö huutaa ja riehuu keikalla. Eihän päästetä sitten sitä pahan työn hurmaa valloilleen. Heitellään verta taas vain purkeista. Keikoilla voisin odottaa näkeväni myös levyn nimikkokappaleen ”Lupaus”. Tämä täydellisyyttä hipova kappale oli toinen suosikeistani. Se on samaan aikaan kaunis ja synkkä, riipaisevista sanoista puhumattakaan.

Pidin vuonna 2011 julkaistusta ”Murhat” levystä paljon. Kuuden vuoden tauon jälkeen en ollut ihan varma voinko odottaa uudelta julkaisulta mitään vastaavaa. Väitän kuitenkin että ”Lupaus” on Ajattaran parhaita levyjä. Luojan kiitos tämä bändi tuli takaisin… Kiitos saatana! Kiitos AJATTARA!

Arvosana:

9/10

Kappalelista:

1. Saatanan Sinetti
2. Ristinkirot
3. Suru
4. S.I.N.Ä.
5. Amen
6. Ave Satana
7. Uhrilahja
8. Lupaus
9. Machete

Kirjoittanut: Taru Ruusu

Kommentoi julkaisua