Machine Head

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 4.1.2008

Vuonna 1992 perustettu groove metallin uranuurtaja Machine Headin uusin julkaisu ”The Blackening” on saanut pelkästään kehuja eri musiikkilehdissä ja levyä onkin kehuttu yhdeksi yhtyeen parhaista. Machine Head saapui Suomeen kolmen vuoden tauon jälkeen The Black Crusade kiertueen yhteydessä ja tapasimme yhtyeen rumpalin Dave McClainin Helsingissä juuri ennen kiertueen viimeistä keikkaa. Väsynyt, mutta iloisen oloinen Dave kertoi meille hieman kiertueen kulusta sekä yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmista.

machinehead.jpg

Terve Dave. Mitäs sinulle ja Machine Headille kuuluu?

Dave McClain: Terve. Todella hyvää kuuluu. Kiertue on sujunut todella hyvin ja olemme olleet positiivisesti yllättyneitä hyvästä vastaanotosta. Koko vuosi on ollut meille tähän asti todella hyvä.

Triviumin kanssa olette aikasemminkin kiertäneet, joten yhtye on teille jo ennestään tuttu. Miten on Arch Enemyn, Shadows Fallin sekä Dragonforcen laita? Olivatko yhtyeet teille tuttuja ennen kiertueelle lähtöä?

Dave McClain: Kuten mainitsit, Triviumin kanssa me olemme hyviä kavereita ja olemme myös kiertäneet heidän kanssaan aikaisemminkin. Arch Enemyn kanssa olemme myös kiertäneet Yhdysvaltoja, joten he olivat meille entuudestaan tuttuja kuten myös Shadows Fall, vaikka emme ole heidän kanssaan koskaan missään kiertäneetkään. Dragonforce oli ainakin itselleni täysin uusi tuttavuus. En ollut kuullut heistä oikeastaan mitään ennen tätä kiertuetta.

Soititte Suomessa viimeksi kolme vuotta sitten. Millaisia muistoja on jäänyt keikasta ja maasta näin yleensä?

Dave McClain: Kaikki meidän keikat Helsingissä ovat olleet hyviä. Meistä on aina ollut mukava tulla soittamaan Suomeen, koska fanit täällä tuntuvat tykkäävän meistä. Itse Suomesta minulla ei ole paljon muistikuvia, koska emme oikein kerinneet Suomea kiertää. Vodka on ainakin hyvää täällä, sen minä muistan!

Phil Demmel palaa tänään lavalle. Mille tuntuu saada mies taas mukaan Machine Headin kokoonpanoon?

Dave McClain: Todella hyvältä. On todella raskasta menettää läheinen, mutta mielestäni Phil on kestänyt asian hyvin. Kertoo miehestä todella paljon, kun hän halusi tulla itse soittamaan kiertueen viimeisen keikan. Mielestäni lavalle nouseminen on hänelle tällä hetkellä parasta terapiaa.

Matt Heafy, Corey Beaulieu, Frédéric Leclercq ja Cristopher Amott tuurasivat Philiä tämän ollessa kotona perheensä luona. Olitteko te tyytyväisiä muiden kitaristien apuun?

Dave McClain: Kyllä, koska ilman heitä tämä ei olisi ollut mahdollista. Heillä oli vain päivä aikaa harjoitella kappaleita, joten siinä ajassa he mielestäni oppivat kappaleet oikein hyvin. Kaikki mainitsemasi kitaristit ovat todella hyviä kitaristeja ja oli onni, että meillä oli heidät kiertueella auttamassa meitä. Dragonforcen basisti Frédéric Leclercq osoittautui todella taitavaksi kitaristiksi.

Olen lukenut vain hyviä arvioita uusimmasta albumistanne, ”The Blackening”:stä. Millaisen vastaanoton uudet kappaleet ovat livenä saaneet fanien keskuudessa?

Dave McClain: Vastaanotto on ollut todella positiivista. Se on todella vaikea arvioida, tykkäävätkö fanit uusista kappaleista livenä vai eivät ja mitkä kappaleet ovat heidän suosikkejaan, mutta ainakin ”Halo” on nostanut ihmisissä tunteita keikan aikana.

Mikä on itsellesi rumpalina se mieluisin kappale ”The Blackening”- albumilta soitannollisesti?

Dave McClain: Kyllä se on ”Halo”. Se kappale on todella laaja ja mielestäni yksi meidän parhaita kappaleita ikinä.

Machine Head on jo saavuttanut aika paljon yhtyeenä. Onko itselläsi ja yhtyeellä vielä tavoitteita, jotka toivot saavuttavasi?

Dave McClain: Olen todella kiitollinen siitä, että Machine Head on vielä kasassa ja että olemme saaneet soittaa yhdessä näin kauan. Kun aloitin soittamaan, ihannoin aina yhtyeitä kuten Iron Maiden, jotka ovat valtavia ja kaikkialla maailmassa tunnettuja. Toivoisin, että joku päivä myös Machine Head olisi yhtä suuri ja mahtava kuin Iron Maiden.

Seuraava kysymykseni onkin, että missä näet itse Machine Headin viiden vuoden kuluttua?

Dave McClain: Toivottavasti istun tässä samassa tuolissa ja annan haastatteluja kiertueeseen liittyen. Toivon myös, että silloin olemme julkaisseet ainakin pari uutta hyvää Machine Head albumia.

Kun joskus siirrätte Machine Headin metallin historiaan, mistä haluaisit ihmisten muistavan yhtyeen?

Dave McClain: Toivottavasti siinä vaiheessa, kun lopetamme ihmiset muistavat Machine Headin yhtenä metalli historian parhaista yhtyeistä. Se on meidän tavoitteemme.

Olette saaneet soittaa keikkoja eri paikoissa useiden kovien metalli yhtyeiden. Minkä yhtyeiden kanssa on ollut helpointa / mukavinta kiertää maailmaa?

Dave McClain: Se aina vähän riippuu kiertueesta. Tykkään kiertää Triviumin kanssa, koska he ovat hyviä kavereitamme. Panteran kanssa vuonna 1997 tehty kiertue oli myös ikimuistoinen, koska olimme suuria Pantera faneja kaikki. Tänä vuonna myös Heaven And Hellin kanssa kiertäminen oli todella mahtavaa. Oli uskomatonta tavata Iommi ja kumppanit ja juoda heidän kanssaan.

Lopuksi hieman musiikkimaustasi. Millaista musiikkia itse kuuntelet?

Dave McClain: Lähinnä countrya. Tykkään uusimmasta Amy Whinehousen levystä sekä uusimmasta Nickelbackista. Loistavia albumeita kummatkin.

Loppuun pieni sanaleikki. Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen näistä sanoista?

Finland: Kylmä

Blabbermouth: Idiootteja

George Bush: Perseenreikä

Slayer: Loistava

Devin Townsend: Mielipuoli

Kiitoksia erittäin paljon haastattelusta ja onnea kiertueen viimeiselle keikalle. Onko sinulla loppuun jotain lisättävää?

Dave McClain: Eipä oikeastaan. Kiitoksia faneille tuesta ja muistakaa juoda Vodkaa, se on hyvää!