Mambo Jones – Tää Kone Tappaa

Kirjoittanut Tia Salmela - 8.1.2016

Mambo Jones on Tampereelta ponnistava yhtye, joka soittaa suomipunkkia, johon on sekoitettu suomirockin hellyyttä. Yhtye julkaisi viime vuoden puolella debyyttialbumin, joka kantaa nimeä ”Tää Kone Tappaa”. Katsotaan, mitä ”mambot” ovat saaneet aikaiseksi!

Albumin korkkaa auki eräänlainen punk-juomalaulu nimeltä ”Tyttöni On Aina Kännissä”. Jo pelkkä avausraidan nimi huokuu punkasennetta ja kappaleen edetessä tulee huomattua, ettei asenne rajoitu vain nimeen. Viinanhuuruisista tunnelmista siirrytään eteenpäin, kun albumin nimikkoraita ”Tää Kone Tappaa” jatkaa siitä, mihin avausraita jäi. Kappaleen kertsi jää raivostuttavasti soimaan päähän, mutta onnistuu kuitenkin tiivistämään yhteen biisiin koko albumin sisällön.

Täysin toisenlaista tyyliä tarjoaa ”Mä Oon Sun Mies”, joka edustaa enemmänkin kevyempää suomirock-puolta. Samoilla linjoilla jatkaa myös ”Tahdon Sut”, joka yrittää olla eräänlainen punk-rakkauslaulu. ”Tahdon Sut” jää kuitenkin pelkäksi keskivertovedoksi yllätyksettömän laulumelodian takia. Taka-alalle jäävät myös ”Vanha Mut Ei Vainaa” sekä ”Pieni Rakkauslaulu”, joista jälkimmäisen olisi hyvin voinut jättää albumilta kokonaan pois.

Raita kuusi ”Tärisee” edustaa juuri sellaista punk-asennetta, jota tällaiselta albumilta odottaa.  Kappaleen kruunu on ehdottomasti hieno kitarasoolo, jota ilman kappale olisi jäänyt vain keskinkertaiseksi.  Kun ”Tärisee” kumartaa vanhalle Popedalle, niin ”Bonnie & Clyde” sisältää enemmänkin Cliftersiä muistuttavia elementtejä, jotka on sekoitettu punkkiin. Pop-elementit jäävät kuitenkin taakse, ja jälleen palataan siihen, mistä lähdettiin liikkeelle, kun albumin nimihirviö ”Kyllä Skitsofrenia yksin olemisen voittaa” näyttää kaapin paikan. Kappale nousee väistämättä yhdeksi tämän albumin parhaimmista.

Kun ”Oo Mun Beibin ensimmäiset sekunnit lähtivät käyntiin, täytyi tarkistaa, minkä yhtyeen albumi tämä oli. Nimittäin kappaleen introsta tuli väistämättä mieleen Hurriganesin ”I Will Stayn intro. ”Oo Mun Beibi” ei kuitenkaan muuten muistuta ollenkaan kyseistä klassikkoa. Albumin päättää ”Kunpa elämä olisi yhtä rock’n’roll showta”, joka jää melko mitäänsanomattomaksi lopetukseksi.

Mambo Jonesin debyytti sisältää yksinkertaista, mutta karheaa suomipunkkia, josta liiallinen kikkailu on jätetty pois. Albumin kappaleet ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, eikä niistä kuuluisaa punk-asennetta uuvu. ”Tää Kone Tappaa” ei tarvitse hirveän montaa kuuntelukertaa avautuakseen, mikä on kärsimättömän kuuntelijan kannalta hyvä asia. Samalla kuitenkin nousee esiin kysymys: kuinka monta kuuntelukertaa albumi kestää? ”Tää Kone Tappaa” -albumin kappaleet sopivat paremmin baarissa tunnelmointiin kuin suurille stadioneille. Jos yhtään vanhan kunnan suomirokkimeininki iskee, suosittelen kuuntelemaan tämän albumin läpi.

7 / 10

Kappalelista:
1. Tyttöni On Aina Kännissä
2. Tää Kone Tappaa
3. Mä Oon Sun Mies
4. Tahdon Sut
5. Vanha Mut En Vainaa
6. Tärisee
7. Pieni Rakkauslaulu
8. Bonnie & Clyde
9. Kyllä Skitsofrenia Yksin Olemisen Voittaa
10. Oo Mun Beibi
11. Kunpa Elämä Olisi Yhtä Rock’n’roll Showta

https://www.facebook.com/mambojonesband/?fref=ts

Kirjoittanut: Tia Salmela