Manifesti ei herätä kummoisia ajatuksia – arviossa Clamosumin pienjulkaisu ”Lux Omnipotens”

Kotimaisen black metal -yhtye Clamosumin synty ja matka ovat saaneet alkunsa vuonna 2014 Tampereelta. Nykyään suomen kielellä toimiva kokoonpano on aloittanut omat manifestinsa vuonna 2017 julkaistulla ”Murky Epiphanylla”, jota ovat seuranneet seuraavalle vuodelle ilmestynyt ”Promo 2018” ja tälle vuodelle tuleva pienjulkaisu ”Lux Omnipotens”. Uusin EP-julkaisu näyttää bändin nykyisen voiman, olemuksen ja taidon esittää raakaa black metalia.

”Lux Omnipotens” ei ole helpoimmasta päästä lähestyttävä julkaisu, vaikka kyseessä on neljällä kappaleella väsätty pienjulkaisu. Rähjäisen ja tunkkaisen kuuloiset soundit sekä karheilla vokaaleilla luodut teokset jättävät ensikuuntelun jälkeen melko ristiriitaisia fiiliksiä. Meno vaikuttaa asialliselta, mutta sävellyksistä puuttuu se kadoksissa oleva musta sielu, joka viilaa teokset priimaksi. Avausraita ”Lux Omnipotens” vaikuttaa alustavasti näppärältä veisulta, mutta mitään ennenkuulumatonta kappale ei tarjoa. Perinteiseksi ok-tason manifestiksi kappale jää tällä kertaa. Samaan kategoriaan luokittuu julkaisun seuraava raita ”Messias”, vaikka puolen välin aikana kuuluva välisoitto on äärimmäisen uuvuttavan kuuloista kauraa. Jos jonkin sortin tunnelmaa tässä on haettu, niin siinä se valitettavasti floppaa.

EP:n paras raita tunnelmaltaan ja sovitukseltaan on ehdottomasti ”Orjuutetun Huuto”. Aluksi meno vaikuttaa siltä samalta, mitä pari aikaisempaa ovat tarjonneet, mutta viimeistään kertosäkeen aikana sävellyksestä löytyy karismaa, joka nostaa tason korkeammalle. Päätöksenä toimiva ”Demoninen” vaikuttaa hyvältä, mutta ylipitkä taival ja puuduttava lopetus murentavat mielenkiinnon.

”Lux Omnipotens” ei ole huono pienjulkaisu, vaikka jotain jääkin pahasti puuttumaan. Muutamien kuuntelujen jälkeen julkaisu ei herätä kummempia ajatuksia. Sitä ei voi ylistää, muttei myöskään vihata. EP jää suurin piirtein näiden kahden väliin.

6-/10

Kappalelista:

1. Lux Omnipotens
2. Messias
3. Orjuutetun Huuto
4. Demoninen

Clamosum Facebook

Clamosum Bandcamp

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua

Avainsanat: