Kuva: Juha Mäkelä

Manserockin manttelinperijäksi nimetty Kormus julkaisi uuden singlen ”Kaupunki”

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 27.1.2023

Tänä vuonna 10-vuotista uraansa juhliva Kormus jatkaa toukokuussa tulevan albuminsa pohjustusta ja julkaisi seuraavan singlensä ”Kaupunki”. Pyöreiden vuosien kunniaksi on luvassa myös dokumentti sekä yhteistyötä tamperelaislegendojen kanssa. Viime syksynä ilmestyneessä ”Manserock jäi soimaan” -kirjassa Kormus on nostettu Manserockin uudeksi nimeksi muun muassa Juho Juntusen ja Pate Mustajärven toimesta.

Uudella singlellään Kormus tekee ensimmäistä kertaa yhteistyötä sanoittaja Sana Mustosen kanssa, joka on aiemmin tehnyt tekstejä useille suomalaisille eturivin artisteille kuten muun muassa Robinille, Suvi Teräsniskalle, Yölle sekä Pate Mustajärvelle. Kormuksen laulaja-kitaristi Anton Äikäs kertoo:

”Olin jo pitkään miettinyt, että olisi mukavaa tehdä biisi Sanan kanssa. Hänen nimensä oli noussut yhtyeemme keskuudessa esiin jo useamman kerran vuosien varrella, joten rohkaisin mieleni ja laitoin hänelle viestiä. Pohdimme millaista biisiä ollaan hakemassa. Sain Sanalta parikin eri tekstiä, joista tämä sitten valikoitui, sillä koin sen sopivan paremmin laulettavakseni.”

Kormus ei pelkää uudistumista tälläkään kertaa. Pyörää ei ole yritetty keksiä uudestaan, vaan on sukellettu rohkeasti 80-luvulle aikaan, jolloin yksikään bändin jäsenistä ei ollut vielä edes syntynyt. Jo biisiä säveltäessään Äikäs kertoo tunteneensa vahvoja Dingo-, -, ja Anssi Kela -vaikutteita, jotka kuuluvat kappaleen soundeissa.

Movetronin laulajana tunnettu Päivi Lepistö on tuttu jo yhtyeen edelliseltä sinkulta ja kuvailee yhteistyötä näin:

Kormuksen tuottaja ja äänittäjä Jykä Sirainen kysyi mua laulamaan stemmoja KormuksenKukaan ei vie multa Rokkenrollii’ -kappaleeseen. Jykä soitti mulle studiollaan Kormuksen seuraavan sinkkubiisin ’Kaupunki’, joka kuulosti heti hyvältä! Orkesterin ja tuottajan mielestä ’Kaupunki’ toimisi duobiisinä, siispä suuntasin uudelleen studiolle. Biisistä jäi todella hyvä fiilis. Se on rokkibiisi! Mun poplaulajan sydän on aina ollut rockhenkinen, mun ekat vinyylitkin olivat Yngvie Malmsteenia ja Whitesnakea. Movetron on toiminut kohta sen 30 vuotta, olisi outoa, jos siihen ei mahtuisi jotain muutakin.”

Kaupunki”-sinkulla kuullaan yhtyeen uutta, marraskuussa 2022 julkaistua kokoonpanoa, jolloin porukkaan liittyi uusi basisti Nico Bertula. Alkuperäisjäsenen lähtiessä jo hajoamisen partaalla käynyt yhtye löysi uuden jäsenen myötä uuden vaihteen ja antaa nyt kaasua entistä kovempaa kohti vuoden 2023 keikkoja.

Kormus:
Anton Äikäs – kitara, laulu (perustajajäsen, vuodesta 2013)
Kari Luomaharju – rummut, taustalaulu (perustajajäsen, vuodesta 2013)
Joona Kuparinen – kitara, taustalaulu (mukana joulukuusta 2020)
Nico Bertula – basso, taustalaulu (mukana lokakuusta 2022)