Mårtenssonin ja Atkinsin yhteistyön kolmas hedelmä ”Animalistic” ei yllätä suuntaan eikä toiseen

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 12.9.2022

Keskiajalla oli Kalmarin unioni, 2000-luvulla on Nordic Union. Vaikka unioneilla on samankaltaisesti kalskahtavat nimet, eipä niitä muuten voi verrata keskenään. Nordic Union -yhtyeessä on kuitenkin selvästi tavoiteltu samaa ideaa kuin historiallisessa kauppaliitossa ja maiden välisestä yhteistyöstä. Yhtyeestä kun löytyy ruotsalaista ja tanskalaista osaamista niin Eclipsen vokalisti-kitaristi Erik Mårtenssonin kuin Pretty Maidsin vokalisti Ronnie Atkinsin voimin.

Vuonna 2015 perustettu Mårtenssonin ja Atkinsin yhteistyökuvio on julkaissut tähän päivään mennessä kolme pitkäsoittoa, joista ”Animalistic” julkaistiin loppukesästä. Pretty Maidsin vokalisti on ollut viime vuosina mediassa esillä syöpädiagnoosinsa johdosta, joka hänelle annettiin vuonna 2019. Atkins on antanut asian tiimoilta useita haastatteluja ja on todennut pyrkivänsä elämään päivä kerrallaan. Vokalisti on ollut terveydentilaansa nähden hyvin tuottelias viime vuosina, sillä hän on julkaissut kaksi sooloalbumia ja nyt Nordic Unionin uusimman pitkäsoiton kuluneen kahden vuoden sisällä.

Niille, joille Eclipse ja Nordic Union ovat entuudestaan tuttuja, ei tule taatusti yllätyksenä, että albumilla on luvassa melodista hard rockia Eclipsen tyyliin. Tämä on oikeastaan enemmän kuin odotettavissa, sillä kaksikko vastaa sanoitus- ja sävellystyöstä. Mårtensson soittaa myös itse pitkälti kaikki albumilla kuultavat instrumentit, mikä sekin vaikuttaa asiaan. 11 kappaletta kattavalla pitkäsoitolla edetään saumattomasti, mutta ennalta-arvattavasti hienoisista tunnelmaeroista toiseen, eikä mikään kappaleista pääse nousemaan erityisen hyvin esille.

Suurin yllätys kuulijalle voi lähinnä olla se, että jos on olettanut kuulevansa Eclipsen kaltaista hyväntuulista rockia, on ”Animalistic” sävyltään tummempaa. Sanoituksissa heijastuu väistämättä Atkinsin sairauden herättämät ajatukset, mikä onkin täysin luonnollista. Useilla kappaleilla käsitellään ajan rajallisuutta ja taistelun teemaa, josta jälkimmäisestä tehdään myös sulava aasinsilta maailman nykytilanteeseen ja ihmisyyden pimeään puoleen. Puhuttelevammaksi sanoitukseksi voisi valita ”Wildfire”-kappaleen, josta löytyy viitteitä Ukrainan ja Venäjän sotaan.

Kokonaisuudessaan ”Animalistic” on juuri sellainen mitä Mårtenssonin ja Atkinsin yhteistyöltä voi olettaa, eli laadukas ja melodisesti rokkaava. Jokainen kappale on toimiva sellaisenaan, ja kokonaisuutena yhdestätoista kappaleesta muotoutuu 40 minuutin kestoinen albumi, joka ei yllätä suuntaan eikä toiseen. ”Animalistic” on kuitenkin varma valinta Mårtenssonin ja Atkinsin kuuntelijoille, jotka tietävät mitä odottaa kyseisiltä muusikoilta.

Kappalelista:

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/NordicUnionMusic

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat