Massive – Full Throttle

Earachen yleisilme on muuttunut viime vuosina. Äärimetalleihin aiemmin erikoistunut korvakivun tuottaja tarjoaa nykyään myös rock n’ rollin alkulähteestä nousevia äänimaisemia. The Temperance Movement ja Blackberry Smoke edustavat mullalle ja heinälle tuoksuvaa paskanpotkimisrockia.  Rival Sons väijyy Led Zeppelinin raadolla. Earachen tuorein menneisyyden lähettiläs Massive kertoo nojaavansa AC/DC:n ja ”Appetite for Destructionin” aikaisen Guns n’ Rosesin perintöön.

Muistan, kun olin joskus aikojen alussa työharjoittelussa levykaupassa, ja tutkiskelin juuri varastoon saapunutta GNR-debyyttiä. Olin lukenut pari repäisevää artikkelia bändistä ja työn ohessa tarjoutui mahdollisuus kuunnella tulokasta, jota kutsuttiin maailman vaarallisimmaksi bändiksi. Pettymys oli suunnaton. Loistava ulkokuori, mutta muuten ensivaikutelma oli haalea. ”Sweet Child o’ Mine” vaikutti käsittämättömältä vitsiltä. Jokin jäi kuitenkin vaivaamaan. Oli pakko tarkistaa levy uudelleen kymmenen kertaa samalla kun bändistä kohistiin. Lopulta kolahti ja lujaa.

Miksi avaudun nostalgisesti? Siksi, että australialaisen Massiven debyytti saa aikaan aluksi samanlaisen reaktion kuin Appetite aikoinaan. Miksi Earache satsaa tusinatavaraan? Missä ovat GNR, AC/DC ja Led Zeppelin, missä happamia jälkiröyhtäyksiä nostattava boogie?

Viidennellä aukeaa. Kaikki mainitut vaikutteet nostavat päätään, lisämausteena D.A.D:n taustaköörejä. Laulaja Brad Marrin äänessä on aitoa räkää. Kerrostalon kokoisten kitarasoolojen aikana syntyy visio ”Use Your Illusionin” aikaisesta Slashista lavalla juuri siinä asennossa.

Levyn rakenne on mielenkiintoinen, sillä se ei tarjoa kovimpia paukkujaan alussa. ”Burn the Sun” ja ”Hollywood” ovat oivaa tavaraa, mutta kolmantena tulevasta ”Bring Down the Citysta” alkaa nousuhumala. Biiseissä kuten ”One by One”, ”Lacey”, ”Best of Both Worlds” ja nimikkobiisi ”Full Throttlessa” kaikki on kohdillaan. Adrenaliinin hyökyaalto ja rock n’ rollin ydinmehu ovat vahvasti läsnä. Rauhallisemmista paloista ”Ghost” kasvaa aavikon läpi vastustamattomasti rullaavaksi maantiekiitäjäksi.

Full Throttle ei ole uusi Appetite tai ”Highway to Hell”, eikä tarvitse ollakaan. Tulevaksi klassikoksi se ei ole tarpeeksi originaali. FT kuitenkin tekee sen, missä monet retroilijat epäonnistuvat. Se ei tyydy taltioimaan pelkkiä muotoseikkoja, vaan onnistuu pyydystämään maagisten aikojen oikean hengen. Niin kauan kuin nuoret miehet ja naiset jaksavat hyökätä yleisönsä kimppuun kitarat, basso ja rumpukapulat tanassa, rööki huulessa ja viskipullot lavan reunalla täristen, kaikki on oikeastaan aika hyvin.

8/10

Kappalelista:
01. Burn the Sun
02. Hollywood
03. Bring Down the City
04. One by One
05. Big Trend Setter
06. Lacey
07. Dancefloor
08. Ghost
09. Now or Never
10. Best of Both Worlds
11. Full Throttle

http://www.earache.com/

Kirjoittanut: Miikka Tuovinen

Kommentoi julkaisua