Masterstroke – Sleep

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 4.1.2008

masterstrokesleep.jpgVittuilua siitä, että perinteisempää ja melodisempaa heavya tulee tuhannen järven maan levykauppoihin gallonatolkulla kuulee jokaisesta ilmansuunnasta. Yhtä sun toista tulokasta ja muutamaa julkaisusumaan päässyttä vanhempaakin tekijää kuullessaan on selvästi nähtävissä, että nyt ei kilpailla omaperäisyydellä vaan laadulla. Masterstroke ei ihan samassa sarjassa paini sielunveli Tarotin kanssa, mutta yritys on ihailtavan kova. Alan uusista yrittäjistä pääsee marraskuussa julkaistu ”Sleep” vaivatta kärjen tuntumaan.

Soundillisesti huomio kiinnittyy vääjäämättä jo muoti-ilmiöltä tuntuvaan matalalta murisevaan kitarasoundiin, joka tuo ilmaisuun ja rytmitykseen voimaa, samalla vieden tilaa kerroksilta ja sävyiltä. Vokaalipuoli on kitaraakin soittavalla Niko Rauhalalla hallussa komeine raspeineen, mutta ei vielä niin hyvin, että miestä pyydettäisiin laulamaan metallisia joululauluja pohjolan kuninkaiden kanssa. Rakenteeltaan Masterstroken ”Sleep” on tasaisen laadukas, eikä kokonaisuuden suhteen valittamisen varaa löydy kuin hienoisesta omaperäisyyden puutteesta ja mielikuvituksettoman angstisista ja kliseisistä lyriikoista. Singleksi ”Turn Away” on vähän liian turvallinen ja tylsä valinta, sillä huomattavasti parempia ja kiinnostavampia raitoja kyllä löytyy, esimerkkinä loppupään tappavan tarttuva ”Silent”.

Levy-yhtiön puolelta on tullut selvää panostusta Masterstroken suuntaan, eikä se ole yllätys. ”Sleep” on laadukasta työtä kaikin puolin, mutta mistään jo aikaisemmin mainitun Tarotin tai Nevermoren tasoisesta raskaan melodisen metallin suuruudesta ei ole vielä kyse. Sitten kun jotain vähän kypsyneempää ja rajoja rikkovampaa tavaraa aletaan lyömään pöytään voidaan vasta puhua ilmiöstä. Tässä vaiheessa Masterstroke on hyvä lupaus, joka odottaa lunastamistaan.

1. Transition

2. Killing Creatures

3. Turn Away

4. Under Our Command

5. Another Failure

6. Circle

7. Being Me

8. Sleep

9. Silent

10. Final Journey

www.masterstroke.info

www.myspace.com/masterstrokefinland

Kirjoittanut: Sebastian Laitila