Oceans Ate Alaska - Techfest - On The Rocks - 2023

Matalien taajuuksien riemujuhlat – Helsinki Techfest villitsi On The Rocksissa

Kirjoittanut Aleksi Kiianlehto - 26.9.2023

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty Helsinki Techfest toi raikkaan tuulahduksen kotimaan festivaalikentälle. Mukava yhdistelmä muun muassa djentin, metalcoren ja elektro- metallin kovia nimiä piti kyllä kaksipäiväisen Helsingin On The Rocksissa järjestetyn sisäfestivaalin niin lämpöisenä, että eihän sitä voi kuin toivoa, että tästä tulee tapa! Perjantaita tähditti ensi kertaa Suomessa esiintynyt modernin metallin valionimi Oceans Ate Alaska, ja lauantaina hienon festivaalin päätti upeasti räppiä ja grimea mataliin vireisiin yhdistelevä Hacktivist.

Hacktivist – Techfest – On The Rocks – 2023

Perjantai 22.9.2023

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Festivaalin potkaisi käyntiin erittäin tyylikkäästi esiintynyt Oululaisyhtye Unscaled Seven. Teknisiä, koukuttavia ja joskus odottamattomia riffejä yhdistelevä kvartetti ei ehkä ollut se kaikista energisin esitys, mutta vaikuttuneena keikkaa kuunnellessa ajattelin vain, että ei sen tarvitsekaan olla! Porukka yhdisteli komplekseja riffikokonaisuuksia ja valtavia äänimaailmoja niin saumattomasti ja kovalla ammattitaidolla, että mikäli et ole yhtyettä jo tarkistanut, niin olisi jo korkea aika. Vaikuttava akti kaikin puolin, ja asetti fiiliksen juuri oikeaan asentoon tulevia artisteja silmällä pitäen.

Unscaled Seven – Techfest – On The Rocks – 2023

Seuraavaksi niitä energiatasoja potkaistiin rytisten ylöspäin, kun lavalle kiipesi metalcorea, melo-deathia ja djentiä yhdistelevä Crucify The Faith. Tulevalta EP:ltään juuri uuden ”Accountable”- singlen julkaissut yhtye sai illan ensimmäiset pitit pyörimään ja isoissa breakdowneissa syncissä tehdyt pyörähdykset vakuuttivat ja väki tykkäsi. Yleisöä oli tässä vaiheessa ehtinyt sisään oikein mukavasti ja laulaja Aki Juvonen kiitteli vuolaasti skeneä välispeakeissa. Eikä syyttä – modernin metallin skene ei ainoastaan ollut paikalla, mutta oli myös hyvin mukana energisessä show’ssa ja väki alkoi todella lämmetä iltaan.

Crucify The Faith – Techfest – On The Rocks – 2023

Sitten jo tässä vaiheessa hyvältä vaikuttanut ilta saavutti vielä uuden tason, sillä lavan valtasi kansainvälisen läpimurron kynnyksellä oleva northcorea soittava Atlas. Heti ensitahdeista jo hyvin lämmitetty ja nyttemmin jo huomattavan suurilukuinen yleisö nosti lämpötilaa vielä muutaman asteen, kun tämä upeasti pohjoisia mytologioita ja modernia metallia yhdistelevä porukka osoitti erittäin vakuuttavasti sen, miksi juuri he ovat skenen tämän hetken kärkinimiä. Laulaja Patrik Nuortevan kurkkulaulut suorastaan karmivat selkäpiitä upeudellaan ja pohjoiset äänimaailmat loivat ihan omanlaisensa tunnelman. Väki suorastaan söi yhtyeen kädestä ja pitit pyörivät vinhaa vauhtia. Ei sitä olisi halunnut, että tämä metalli-ilottelu loppuu lainkaan.

Atlas – Techfest – On The Rocks – 2023

Jos olet käynyt Helsingin On The Rocksissa, tiedät, että livekeikat pidetään kellarikerroksessa. Siitä huolimatta odotetun ensiesiintymisensä Suomessa tehnyt Oceans Ate Alaska räjäytti katon auki, tai vähintään aiheutti siihen merkittäviä vaurioita, sillä niin kova lataus keikassa oli. Ennen kuin yhtye ehti edes kiivetä lavalle, olivat innokkaimmat fanit täyttäneet lavan edustan yli puoleen väliin koko tanssilattiaa, edellisen yhtyeen vielä poistuessa lavalta. Yhtye sai todella lämpimän vastaanoton ja silmiinnähden nautti villin suomalaisyleisön tunnelmasta. Nostalgikoille yhtye oli kaivanut settiin mukaan monia ikivihreitä vanhemmastakin tuotannosta, kuten ”Vultures and Sharks”, ”Blood Brothers” ja ”High Horse”, joista yleisö menetti loputkin järjen hivenet.

Oceans Ate Alaska – Techfest – On The Rocks – 2023

Hienoa keikkaa todistaessa mietin vain, että tälläinen spektaakkeli olisi varmasti täyttänyt isommankin venuen. Hittibiisi ”Hansha” ja livenä ultraisolta ja -raskaalta kuulostanut deathcore-ilottelu ”Nova” saivat kumpikin yhdet suurimmista piteistä aikaiseksi, mitä olen kuunaan On The Rocksissa nähnyt, ja jälkimmäisessä nähtiin jopa muutama innokas crowdsurffari. Valtavat bassdropit läpi koko setin kruunasivat tämän hienon ensimmäisen päivän, yhtyeen puristaessa viimeisetkin energianrippeet upeasta suomalaisyleisöstä. Hieno päivä sai arvoisensa päätöksen ja ei voi kuin innolla odottaa lauantaita.

Oceans Ate Alaska – Techfest – On The Rocks – 2023

Settilista (Oceans Ate Alaska)

Metamorph
Paradigm
High Horse
Vultures and Sharks
Covert
Sol
Shallow Graves
Blood Brothers
Disparity
Benzaiten
Hansha
New Dawn

Lauantai 23.9.2023

Helsinki Techfestin toinen päivä alkoi, ainakin näin keikkaraportin kirjoittajan näkökulmasta vähän epätyypillisissä merkeissä, sillä illan avasi Medeia– yhtyeen kitaristi Samuli Peltolan luotsaama elektro-cinema-death metal projekti Sirkuit Preiker, jonka livekokoonpanoa edustan itse. Brutaali groove, raskaat breakdownit ja elektroninen jytinä yhdistettynä trap-henkiseen visuaaliseen esiintymiseen, joita saimme iloisen runsaslukuiselle yleisölle aikaisesta soittoajasta huolimatta toimittaa, upposivat mukavasti ja illan pääesiintyjän huomioiden näimme mukavasti ilmassa pirunsarvien sijaan räppikäsiä. ”Valtakunta”– kappaleessa nähtiin lavalla vierailija, myöhemmin illassa esiintyneen Balance Breachin laulajan Aleksi Paasosen muodossa. Hän toimitti kappaleeseen, jonka studioversiossakin hän vierailee, erittäin vakuuttavat lauluosuudet. Vasta julkaistu ”Valheiden Isä” -sinkkukin kuultiin ja vastaanotto oli hyvä, yleisön lämmetessä mukavasti toiseen päivään.

Sirkuit Preiker – Techfest – On The Rocks – 2023

Lavan seuraavat valtaajat olivat pitkän linjan progressiivinen elektrometalliporukka Helsingistä, nimittäin djentahtava Khroma! Korviin pisti ehdottomasti kitaristi Mikko Merilinnan valtavat kitarasoundit, murskaavat riffit ja niiden yhdistyessä elokuvamaisiin melodiamaailmoihin, oli tuloksena kokonaisuus, jota oli kyllä hieno todistaa! Yleisö otti bändin ilolla vastaan ja myös yhtyeen elektronisista elementtejä taidokkaasti operoinut laulaja Riku Ranta-Seppälä lumosi omintakeisella laulusoundillaan. Yli kymmeneen kertaan Euroopan kiertänyt elektrometallikvartetti antoi kokemuksensa näkyä ja toimitti hienon keikan, joka entisestään lämmitti kasvanutta yleisöä.

Khroma – Techfest – On The Rocks – 2023

Alun perin festivaalin kattauksessa ollut Circle of Contempt joutui ikävä kyllä perumaan esiintymisensä, mutta korvaaja ei missään nimessä jättänyt kylmäksi. Atlaksen tavoin kovaa nousua kohti skenen huippua tekevä Balance Breach otettiin avosylin vastaan ja kovalla nuoruuden innolla metalcorea takonut mikkeliläisyhtye toimitti livesettiään erinomaisella energialla ja vaikka yleisössä olisi ollut väsymystä eilisestä, ei se kyllä moshpittien intensiivisyydestä päätellen haitannut lainkaan. Kesällä ”ABYZMAL” täyspitkän julkaissut jo festarilavoja ja isompia keikkoja soittanut nimi kannattaa ehdottomasti painaa mieleen ja keikka oli intensiivisyydessään vähintäänkin vakuuttava.

Balance Breach – Techfest – On The Rocks – 2023

Jos ilta avattiin Sirkuit Preikerin toimesta rap-henkisyydellä, niin se kyllä ehdottomasti kruunattiin sellaisella tech metalin ja räpin yhdistelmällä, että oksat pois. Valtavasti vastoinkäymisiä ennen keikkaa kärsinyt Hacktivist tuli kyllä sellaisella jytinällä sisään, että jo eilen Oceans Ate Alaskan runtelemat kiinteistön perustukset saivat jälleen kyytiä ja se näkyi myös yleisössä, joka oli suorastaan sulaa vahaa. Rumpalin puute ja Khromalta keikkaa varten lainattu laitteisto eivät silti missään tapauksessa hidastaneet menoa – päin vastoin, tuntui että yhtye hyödynsi tästä seuranneen lisätilan ja soundit olivat lainasoittimista huolimatta aivan uskomattomat.

Hacktivist – Techfest – On The Rocks – 2023

Yhtye todella antoi 110% ja yleisö antoi samalla mitalla takaisin. Uusi laulaja Jordan Olifent oli äärimmäisen vakuuttava ja vokalistiduon saumaton dynaamisuus yhdistettynä todella alavireisiin kitaroihin olivat kyllä uniikki kokemus livenä, jota voin näkemäni perusteella vain suositella, ja ihan kaikille. Vähintäänkin murskaavat ”Lifeform”, ”Armoured Core” ja ”Reprogram” pieksivät helsinkiläisyleisön valtaviin pitteihin, ja jo alkuillasta nähdyt räppikädet tekivät paluun – tällä kertaa vain koko On The Rocksin mitalta.

Hacktivist – Techfest – On The Rocks – 2023

Setin loppupuolella aavistuksen bilemäiseksi äitynyt tunnelma erityisesti ”Elevate”– kappaleessa teki tästä todellisen matalien taajuuksien riemujuhlan, jolle ainakin allekirjoittanut odottaa kieli pitkällä jatko-osaa ensi vuonna!

Hacktivist – Techfest – On The Rocks – 2023

Settilista (Hacktivist)

Ultima Dies
Planet Zero
Lifeform
Hacktivist
Hate
Armoured Core
Cold Shoulders
Unlike Us
Reprogram
Elevate

Kuvat: Niko Sihvonen / Rocktografia

Luetuimmat

Uusimmat