Final Void – ”Sounds of Absence”: Matka ihmismielen loppumattomaan tyhjyyteen, synkkään sielunmaisemaan

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 14.8.2017

Final Voidin matka alkoi muutama vuosi sitten, kun 2012 Rainy Season-niminen bändi Tampereelta päätti tehdä kohtuu totaalisen suunnanmuutoksen musiikilliseen ilmaisuunsa ja tyyliinsä peilata tuntemuksiaan suurelle yleisölle. Kysymys ei enää ollutkaan puhtaasta hard rockista, vaan mukaan alettiin ottamaan melodista, tummanpuhuvaa ja hieman kaikesta ylimääräisestä kikkailusta riisuttua äänimaailmaa.

Median kosiskelusta ja mielistelystä ei todella ole kysymys, kun debyytin ”Sounds of Absence”, jota kypsyteltiin kaikessa rauhassa viitisen vuotta, pistää soittimeen pauhaamaan. Heti alusta lähtien, kappaleella ”One certain son”, tämä omakustanne tempaa mukaansa kiehtovalle matkalle ihmismielen syövereihin monikerroksisella rakenteellaan, josta voi jokainen omassa mielessään etsiä niitä lukuisia yhtymäkohtia hieman tunnetumpiin artisteihin musiikkeineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

Dianthus” tuo samantien pikku spesialiteetin mukanaan, kun puhtaahkon laulamisen sekä melodisen tunnelmoinnin vastapainoksi melankolia vaihtuu suorastaan raivoksi voimakkaan murinan säestyksellä, ja mikä hienointa huomata, matka jatkuu yhtään katkeilematta. Täysin samoja elementtejä hyödyntää myös ”Thoreau”, kun matkaan päästään tyynenrauhallisen alun jälkeen, ikään kuin olisi odotellut myrskyn puhkeamista, ja välillä hengähtänyt siinä silmässä ennen loppurysäystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

For You”, ”Desperation Rises” sekä ”Journey” vievät kieltämättä melko alakuloiseen mielentilaan, näin kun kuuntelija saa kuvailla omia tuntojaan. Ilman edes sanoitusten tarkkaa kuuntelua näistä kolmesta rakentuu mielikuva menetyksestä, epätoivosta ja avunhuudosta, johon ei vastaa kukaan.

Her song”, ”Bad Memory” ja kovin mahtipontinen ja hieman jopa toivoa luova ”The Day You Sold Your Heart” ovat kaikkineen mielenkiintoinen päätös tälle matkalle, jossa kyllä kovasti peilataan ja tutkitaan tunteita: sielunmaisemia etsittiin, ei kyllä selvinnyt mitä, mutta jäi vaan luu käteen ja tyhjyys ympärille.

Yhteenvetona tästä debyytistä voi rehellisesti todeta, että kovin on lupauksia tulevasta antava. Vaikeasti lähestyttävä, hankala ottaa haltuun edes useamman kuuntelukerran jälkeen. Ei tosiaan jää kiinni soittotaidoista, eri tyylien toisiinsa saumattomasti kiinni hitsaamisen taidoista, saati sitten lahjakkuudesta temmata kuuntelija mukaan tähän hieman sekavaan maailmaan, jollaisia ihmisten mielet tuppaavat yleensä olemaan. Debyyttiä tuntuu hallitsevan melankolia sekä loppumaton synkkyys, ja nähtäväksi jää, tuleeko joku isompi levy-yhtiö, ja nappaa jätkät mukaansa.

8/10

Final Void (Facebook)
https://www.facebook.com/finalvoidband/?fref=ts

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kappalelista:
1. One Certain Son
2. Dianthus
3. Thoreau
4. For You
5. Desperation Rises
6. Journey
7. Her Song
8. Bad Memory
9. The Day You Sold Your Heart

 

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat