Matka keikkamuistojen syövereihin – Kaaoszinen toimittajat valitsivat omat vuoden 2022 parhaat keikkansa

Kirjoittanut Toimitus - 31.12.2022

Livemusiikki teki vuonna 2022 odotetun paluun ihmisten arkeen kahden koronan enemmän tai vähemmän runteleman vuoden jälkeen. Vuosi oli hyvin monipuolinen niin keikka- kuin festaritarjonnan osalta. Alkuvuosi oli vielä rajoitusten aikaa, mutta maaliskuusta alkaen keikat alkoivat pyöriä täysillä. Ensimmäiset isot keikat todistettiin jäähalleissa jo huhtikuussa. Festarikesä oli myös poikkeuksellisen aktiivinen, kun kaikki koronan vuoksi hamaan tulevaisuuteen lykätyt festarit ja uudet tapahtumatulokkaat ottivat oman paikkansa legendaaristen festivaalien joukossa. Kaaoszinen toimittajat osallistuivat kesän aikana aktiivisesti eri festareille ja keikoille, ja nyt niitä on laitettu paremmuusjärjestykseen.

Arto Mäenpää

Rammstein Ratinassa 9.8.2019

Päätin vuonna 2021, että jos kesällä 2022 järjestetään festareita ja keikkoja, yritän päästä nauttimaan niin monesta tapahtumasta kuin suinkin mahdollista. Taisin vierailla kesän aikana pelkästään neljällätoista eri festivaalilla Suomessa ja ulkomailla. Kun listaan lisätään kaikki isommat ja pienemmät keikat klubeilla ja jäähalleissa, taitaa nähtyjen keikkojen kokonaismäärä huidella kolmen sadan keikan paikkeilla.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Koska keikkoja tuli vuoden aikana todistettua melkoinen määrä, oli loppujen lopuksi melko haastavaa valita niiden joukosta ”vain” viittä parasta. Valinta on nyt kuitenkin tehty, ja sen voit lukea perustelujen kera tästä:

 1. Rammstein – Tallinnan Laululava 20.7.2022
  On olemassa bändejä, ja sitten on Rammstein. Yhtye on livenä yksi maailman viihdyttävimmistä ellei jopa viihdyttävin bändi, ja vaikka olen nähnyt nykyisen shown jo kolmeen eri otteeseen, on se joka kerta uniikki ja ainutlaatuinen kokemus. Mikäli et ole todistanut bändiä vielä livenä, niin kipin kapin ensi vuonna Olympia-stadionille. Et taatusti tule keikalta pettyneenä pois!
 2. Slipknot – Saku Suurhall, Tallinna 11.8.2022
  Kun Slipknot julkisti kesän 2022 Euroopan-kiertueensa, päätin, että käyn todistamassa bändin myös jossain jäähallissa sen Knotfestin-keikan lisäksi. Kun bändi soitti sopivasti Tallinnassa yhdessä Jinjerin kanssa pari päivää ennen Knotfestia, sain hyvän syyn hypätä laivaan ja käydä todistamassa bändi livenä. Vaikka Knotfestinkin keikka oli rautainen, toimii livemusiikki aina paremmin sisätiloissa. Nostankin tuon jäähallikeikan bändin parhaaksi kesän 2022 keikaksi. Pakko antaa bändille myös kehut settilistasta, joka oli täyttä rautaa ja periaatteessa hittiä hitin perään. Bändi on kovassa iskussa tällä hetkellä!
 3. Jinjer @ Tuska 3.7.2022
  Todistin Ukrainan metalliylpeyden livenä kolmesti kesän 2022 aikana. Paras keikka osui täpötäyteen telttaan Tuskassa. Teltta oli äärimmäisyyksiään myöten täynnä, ja bändi tuntui nousevan suorastaan uudelle tasolle ruokkiessaan kädestä suuhun nälkäistä yleisöä. Kerta kaikkiaan upea veto ja mielestäni Tuskan paras keikka, vaikka ohjelmistossa oli lukuisia kovempiakin nimiä.
 4. Korn @ Copenhell 16.6.2022
  Toinen yhtye, jonka todistin livenä kolmeen otteeseen: Copenhellissa, Tuskassa ja Provinssissa. Siinä missä Tuskassa ja Provinssissa bändin äänentoisto jäi hieman vajavaiseksi, laitettiin volyymit Copenhellissa kaakkoon, ja bändi tykitti hittikavalkadinsa maailmanluokan tasolla keikan ensimmäisistä sekunneista sen viimeisiin sekunteihin asti. Korn osoitti kesällä, miksi se on yksi parhaista nu-metal-yhtyeistä kautta aikojen.
 5. RED @ Olympia 23.10.2022
  Klubikeikka listan loppuun, koska onhan musiikki intiimeissä klubeissa aina parempaa kuin isoissa halleissa tai festareilla. RED:n kokoisen yhtyeen todistaminen livenä Tampereen Olympian kokoisessa keikkapaikassa oli suorastaan lottovoitto, ja yhtye soitti erittäin tiukan ja laadukkaan keikan paikan päälle saapuneelle yleisölle. Mainittakoon, että samaan aikaan soitti muuan Volbeat loppuunmyytyä keikkaa Nokia Arenassa, vaan eipä tarvinnut katua sekuntiakaan päätöstä suunnata Olympialle. Erityiskiitos keikan järjestäjälle Nem Agencylle bändin tuomisesta Suomeen!

Jani Lahti

Tehosekoitin, valokuva: Eevamaija Virtanen
Tehosekoitin, valokuva: Eevamaija Virtanen

Vuonna 2022 tuli nähtyä lähes tulkoon sata keikkaa (tai ylikin) eri kokoisilla festareilla, klubeilla ja baareissa. Suurin osa keikoista oli miellyttäviä, hyvin toteutettuja ja soitettuja bändien ja artistien osalta. Se, mitä alleviivaan tässä listauksessani, on lavatuotanto ja/tai yleisön viihtyminen, sekä oma viihtymiseni siinä ohessa. Monesti hyvästä keikasta jää onnistuneen soiton ja soundien lisäksi käteen myös se yleisön energia, oli sitä sitten kokemassa lavalla tai yleisössä. Viiden parhaan keikan valinta ei näillä perusteluilla ollut lopulta kovinkaan vaikeaa.

 1. Tehosekoitin @ Porispere 5.8.2022
  Kun et odota mitään, mutta tiedät, että haluat nähdä bändin. Tiedät ne hitit, joita se on esittänyt mutta et tehokuuntele. Ja sitten näet sen 100 prosentin varmuudella tuotetun hieman yliampuvan kliseisen mutta raikkaan shown. Kuulet musiikin, joka tapahtuu siinä hetkessä täysin livenä taustalaulajineen kaikkineen. Pelkällä ammattitaidolla ja karismalla. Sitä oli Tehosekoitin Porisperessä lyöden täysin ällikällä.
 2. Scorpions @ Rockfest 3.6.2022
  Sama kuin edellisen Tehosekoittimen kohdalla. Lisänä vain vielä suuremmat lavatehosteet ja erittäin herkkä tunnelma tiettyjen kappaleiden aikana. Pelkkää viihdettä, jota ei päässyt eikä lopulta edes halunnut pakoon, vaikka suunnitelmissa oli katsoa bändiä ”vain vähän aikaa”. Maaginen keikkakokonaisuus.
 3. Black Label Society @ Rockfest 2.6.2022
  Keikka, joka alkoi parilla minulle yllätyksellisellä kappaleella kahdenkymmenen vuoden takaiselta klassikkolevyltä samalla, kun tihkusade ja tuuli piiskasi naamaa. Etelä-Pohjanmaan poika alkoi muuten ihmeellisesti lämmetä. Aivan sitten loppuun asti mietitty show. Hyvät soundit alusta loppuun, ja BLS:n Finnish Chapterin odotusten täyttäminen. Niistä oli tuo keikka tehty.
 4. Lähiöbotox @ Nummirock juhannus
  Kaaoszinen mukaan nimetyn pienen anniskelulavan edusta oli ennen keikkaa pakkautunut täyteen juhannusjuhlijoita. – Ja mikä energia ja hurmos keikan edetessä syntyikään bändin ja yleisön välille. Circle pitit ja ”wall of death” olivat pienehkössä tilassa lähes sanoinkuvaamattoman kaunista katseltavaa. Kuudesta vuonna 2022 näkemästäni Lähiöbotoxin keikasta tämä keikka oli yllätyksellisin ja energisin. Pelkkää moshausta, tunteiden purkua ja lopulta hyvää mieltä.
 5. Korn @ Provinssi 30.6.2022
  Vuosia tai jopa vuosikymmeniä odotettu iso keikka. Korn on yhtye, jota oli kävijöiden puolesta toivottu tasaisen varmasti Provinssiin edelliset kaksikymmentä vuotta. Omaa odotustani ei ainakaan lieventänyt yhtyeen tyyppien edellisiltainen bongailu kaupungin katukuvassa. Show oli viihdyttävä, energinen, ammattitaitoinen ja juhlallinen. Vokalisti Jonathan Davisin ulosanti oli live-tilanteessa parempaa kuin mitä odotin sen olevan. Keikkasettikin oli lähinnä hittiä hitin perään.

Ilona Pakarinen

Tuntuu, että nukuin suurimman osan keikkavuodesta jonkinlaista Ruususen unta. Ruususen unesta virkoessani oli kesä kuitenkin täydellinen festarikesä täynnä iloa, musiikkia ja rakkautta. Festarikesä taittui tunnelmallisen pimenevään syksyyn klubikeikkojen utuisissa atmosfääreissä.

 1. Paradise Lost – Lutakko 7.11.2022
  921 päivää ilman klubikeikkoja päättyi tähän syksyn pimenevään iltaan Jyväskylässä. Yksi suosikkiyhtyeisiini kuuluva, Paradise Lost, otti Lutakon salin haltuun heti ensitahdeista alkaen. Keikkapaikalta poistui lopulta erittäin onnellinen fanityttö yhtyeen rumpukalvo kourassaan.
 2. Paradise Lost – Tavastia 9.11.2022
  Yhtyeestä oli Tavastian-keikalla nähtävissä vielä enemmän vapautuneisuutta verrattuna kiertueen ensimmäiseen vetoon Suomessa. Loppuunmyydyn Tavastian yleisö oli aivan pähkinöinä keikan alusta loppuun saakka, minä mukaan lukien.
 3. In Flames @ Provinssi 1.7.2022
  In Flames oli erinomaisen mahtava kokemus nähdä livenä vuosien tauon jälkeen. Vaikka yhteen uudempi tuotanto ei kutkuttele enää niinkään makuhermojani, oli keikka alusta loppuun täynnä suuria tunteita. Kesän kohokohta oli yksinoikeudella vedetty ”Only For The Weak”.
 4. The Sounds @ Provinssi 30.6.2022
  The Sounds on kuulunut aina yhtyeisiin, joiden livevetoja olen janonnut nähdä. Tuo haaveeni muuttui todeksi kuitenkin vasta tänä kesänä, ja oi, kyllä – se oli kaiken odottamisen arvoista! The Sounds tarjoili täydellisen festarihetken helteisessä Provinssissa.
 5. Katatonia @ John Smith Rock Festival 22.7.2022
  Mielestäni John Smith on tunnelmaltaan yksi maamme kauneimpia festareita. Katatonian veto oli melkein maaginen, ja se muovautui täydellisesti osaksi Suomen pimenevää kesäyötä, jossa sumu ja auringonlasku syleilivät.

Esa Kotoaro

Kesään mahtui festarimatkaa niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja syksyllä päästiin tunnelmoimaan halleihin. Keikoilla mieleenpainuvimmat kokemukset syntyvät yleisön ja bändin vuorovaikutuksesta kuten myös teknisistä onnistumisista ja epäonnistumisista. Jälkimmäisistä haluan nostaa erikseen esiin Wacken Open Airissa todistamani Hypocrisyn, jonka äänimaailma onnistuttiin tunaroimaan niin perusteellisesti, että se harmittaa allekirjoittanutta vielä vuosienkin päästä. Alla kuitenkin listattuna ne onnistuneimmat ja kovimmat vedot, jotka vuodella oli tarjota.

 1. Cradle Of Filth @ North of Hell 12.8.2022
  Oma suosikkiyhtyeeni löytää tiensä väistämättä top-listoille, eikä se muuta sitä seikkaa, miten kovassa vedossa brittiläinen kokoonpano yhä on. Dani Filthin luotsaama yhtye rantautui Oulun North of Hell -festivaalin pääesiintyjäksi ja tanssitti kansaa pimenevässä illassa. Uudet kiertueen aikana pestatut jäsenet, kitaristi Donny Burbage ja synisti/naisvokalisti Zoe Marie Federoff, hoitivat tonttinsa kunnialla. ”Nocturnal Supremacy” ja ”Scorched Earth Erotica” saivat yleisöltä kuten muyös minulta erityisen lämpimän vastaanoton. Festarikesän ehdoton huippu oli tässä.
 2. Lost Society @ Wacken Open Air 5.8.2022
  Mikään ei olisi voinut olla parempi starttaamaan kolmatta festaripäivää Saksan Wacken Open Airissa kuin kotimainen Lost Society. Yleisön vastaanotto oli mieletön, ja yhtye soitti lyhyen mutta tiukan settinsä vakuuttavasti ja selkeästi nauttien. Yhtye piti yleisöä otteessaan todella energisen Samy Elbannan johdolla, ja se on varmasti tervetullut takaisin myös tulevaisuudessa.
 3. Behemoth – Black Box, Helsinki 2.11.2022
  Puolan ylpeys Behemoth on vaikuttava niin soitannallisesti kuin myös visuaalisesti. Todella taiteellisten ja upeiden musiikkivideoiden lisäksi bändin lavashow on vähätellen sanottuna vakuuttava. Tulta ja savua ei säästellä, keulamies Adam Darski on esiintyessään elementissään, ja bändin yhteen soitto on niin miellyttävää kuunneltavaa, ettei se todellakaan jätä kylmäksi. Settilistan pääpisteet olivat uudessa, vastikään julkaistussa albumissa, mutta joukkoon mahtui myös vanhoja ikivihreitä selkäkarvoja nostattamaan.
 4. Heaven Shall Burn @ Rockfest 3.6.2022
  Yksi alkukesän kohokohdista oli, kun pääsin viimein näkemään ensimmäistä kertaa Heaven Shall Burnin. Ja olipa tuo esitys myös odottamisen arvoinen. Saksalaiset tarjoilivat melodista kuolometalliaan tiukalla ammattitaidolla, ja ”Black Tears” jäi soimaan päähän viikkokausiksi.
 5. Rammstein – Laululava, Tallinna 20.7.2022
  Rammsteinin
  stadionluokan show oli jälleen kaikkea ja enemmän kuin mitä Tallinnan reissulta lähdettiin hakemaan. Kokonaisuus ei juurikaan eronnut muutaman vuoden takaisesta stadionkeikasta Tampereen Ratinassa, muutama kappale oli vaihdettu uusien biisien mahduttamiseksi mukaan settilistaan. Siitäkin huolimatta yhtyeen esitys tuomionpäivän rakennelmineen ja ilotulituksineen on lähes parasta, mitä livemusiikilta ja maailmanluokan showlta voi odottaa.

Mikko Nissinen

Mercyful Fate – Tuska 2022.

Oli kerrassaan hienoa, että ympärivuotinen keikkasesonki heilahti viimein parin vuoden totaalisen katkon ja epätietoisuuden jälkeen kunnolla käyntiin. Omaan mittariini nähden tuli kuluvana vuonna rampattua paljonkin keikoilla ja kaupunkifestareilla. Toisaalta myös huomasi, että tauko oli tehnyt hyvää itse kullekin, ja keikat maistuivat pitkästä aikaa entistä maukkaammille.

 1. Mercyful Fate @ Tuska 2.7.2022
  Kauan odotettu ja kuolattu henkilökohtainen haave sai täyttymyksensä. Kinkku ja Mercyful Fate esittivät kliinisten YouTube-tutkimusten perusteella ehkä kesän tiukimman keikan eräänä heinäkuun alun pätsisenä iltana helsinkiläisyleisölle. Toimitus oli järkyttävän tiukasti esitetty ja kovatasoinen viimeisen piirron soundipolitiikkaa myöten. Eräs kaikkien aikojen parhaista kokemistani keikoista.
 2. Nick Cave And The Bad Seeds – Haapsalu Piiskopilinnus, Viro 18.8.2022
  Tummien sävelten mestari Nick Cave saattueineen teki lähtemättömän vaikutuksen Pohjolan väkeen kesäisillä Euroopan-keikoillaan. Maagisen vangitseva ja myrskyävä tunnelma valtasi tuona iltana keikkapaikkana toimineissa lähemmäs 700 vuotta vanhoissa linnanraunioissa läntisessä Virossa. Kolmituntinen setti maailmanluokan draamantajua pakotti raavaammankin miehen polvilleen. Ei lisättävää.
 3. Jukka Orma & Argentiinan Pusta – Myyr York Park 6.8.2022
  Jukka Orma
  esitti bändeineen Vantaan Myyrmäessä sylillisen tulenleiskuvaa, ormamaisen mankelin läpi kammettuja tangoja ja tangonkaltaisia tarkkaan valikoituja populaarimusiikin helmiä. Edellisenä viikonloppuna Orma oli villinnyt runsaslukuista tamperelaista kansaa loppuunmyydyllä Ratinan stadionilla Hassisen Koneen 40-vuotisjuhlakeikalla. Nyt, paria päivää myöhemmin, leudossa vantaalaisen lähiön kesäillassa paikalla oli parisenkymmentä kuulijaa, puiston penkkirivi, intiimi tunnelma, upeaa säveltaidetta, hienoa tulkintaa.
 4. G.B.H. – On The Rocks 10.9.2022
  Brittien ’82-punkin tuimimpiin nimiin kuuluvat veteraanit löylyttivät helsinkiläisyleisöä klassikkolevynsä ”City Baby Attacked By Ratsin” 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Albumillisen verran klassikkobiisejä oli höystetty muutamalla lisäbiisillä. Intensiivinen ja vuosikymmenten mittaan parkkiintunut yhteissoitto piti alati räjähdysalttiin setin tiiviinä. Ei laahannut, eikä kuultu yhtään balladia.
 5. Ina Forsman – Tavastia 30.8.2022
  Ina Forsman esitti ”All There Is” -albumin julkaisukeikalla kotimaisine taustabändeineen riehakasta ja keimailevaa funkin, soulin ja jazzlaulannan urbaania juhlaa tarjoten korvakarkkia ja silmän iloa yllin kyllin. Forsmanista on esityksen perusteella kovaa vauhtia kehittymässä huippuunsa hiottu maailmanluokan artisti.

Päivi Närvänen

Queen + Adam Lambert OutoKuva

Minulla jäi keikkasaldo alkuvuoden osalta harmillisesti aika vähäiseksi mutta onneksi voin sanoa, että laatu korvasi määrän. Ja miten mahtavaa olikaan päästä pitkästä aikaa kunnolla livekeikoille! Huomasi, miten paljon olikaan ehtinyt jo odottaa keikoille pääsyä…

 1. Queen + Adam Lambert – Nokia Arena 25.7.2022
  Ehdinpäs onneksi nähdä Queenin + Adam Lambertin! Vaikka Queen ei ole koskaan kuulunutkaan omiin ykkössuosikkeihin, on bändi jotain sellaista, joka jokaisen musiikin harrastajan on nähtävä edes kerran elämässään. Iltaa voisi luonnehtia melkoiseksi spektaakkeliksi.
 2. Tehosekoitin – Helsingin Jäähalli 17.9.2022
  Keikan nimi oli Hajua ja energiaa, ja jos ei hajua, niin energiaa piisasi Tehosekoittimen jäähyväiskeikalla. Settilistassa oli vähän jokaiselle jotain. Mukana oli niin isoja hittejä kuin vähän tuntemattomampiakin biisejä bändin alkutaipaleelta, mikä miellytti minua suuresti bändin pitkän linjan fanina. Jos on oikeasti niin, ettei Tehistä tulla enää näkemään lavoilla, oli tähän hieno lopettaa.
 3. Michael Monroe – Helsingin Jäähalli 23.9.2022
  Michael Monroen
  60-vuotissynttärijuhla oli melkoista juhlaa alusta loppuun, ja vierailijoitakin piisasi lavan täydeltä. Konsertissa nähtiin myös Hanoi Rocksin paluu lavalle edes hetkeksi, vaikka se oli ikävä kyllä illan heikointa antia. Illan kovin tähti oli itseoikeutetusti synttärisankari itse eri kokoonpanoillaan, ja keikka oli hieno muistutus siitä, missä kaikessa Monroe on vuosikymmenten mittaisen uransa aikana ollut mukana.
 4. The Cure – Helsingin Jäähalli 8.10.2022
  The Cure
  ei ole kuulunut niihin suurimpiin suosikkeihini mutta olinpa tyytyväinen, että lähdin katsomaan bändiä. Keikka oli hieno ja Jäähalli lähes tupaten täynnä.
 5. The 69 Eyes – Wilhelm Public House 10.12.2022
  Ehdottomasti paras keikka, jonka olen bändiltä vuosien varrella nähnyt. Jyrki 69 on vuosien varrella kehittynyt tulkinnassaan, ja hän lauloi paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Bändi soitti tiukasti yhteen, ja settilista koostui pelkistä hiteistä.

Marko Syrjälä

Kuva: Marko Syrjälä

Koronan riivaamien hiljaisten keikkavuosien jälkeen oli aika palata taas kunnolla tositoimiin. Omien laskujeni mukaan, festivaalit mukaan lukien, vuonna 2022 tuli katsastettua pitkälti toistasataa keikkaa, joten nähtävää ja kuultavaa todellakin riitti. Alla muutamia erityisesti mieleen jääneitä poimintoja, vaikka toki paljon muutakin hyvää tuli nähtyä.

 1. Alice Cooper @ Rock in the City, Vantaa 11.6.2022
  Jotkut asiat vain paranevat vanhetessaan kuin viini, ja Alice Cooper lukeutuu niihin. En ole koskaan nähnyt Cooperilta huonoa keikkaa mutta on pakko todeta, että tämän kiertueen keikat menevät heittämällä niiden parhaimmistoon. Yhtyeen lavashow on giljotiineineen näyttävä, ja se pitää sisällään kaikki tutut elementit maustettuna muutamilla uusilla jutuilla. Samaa voi sanoa settilistasta. Cooper on tänä päivänä yksi niistä harvoista artisteista, joka uskaltaa joka kiertueella ravistella settilistaansa kunnolla. Tällä kertaa mukaan oli mahdutettu ilahduttavan paljon 80-luvun materiaalia, josta erityismaininnat menevät loistokkaalle kaksikolle ”Teenage Frankestein” ja ”Roses on White Lace.” Maestron taustalla operoi Cooperin tiukkaakin tiukempi bändi, joka on viime vuosien saatossa hitsautunut todella yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi. Harmi, että Nita Strauss on sittemmin jättänyt bändin, mutta toisaalta hänet korvanneen Kane Robertsin näkisin myös mieluusti jossain vaiheessa tositoimissa. Ensi kertaa ja uusia yllätyksiä odotellessa.
 2. Mercyful Fate @ Copenhell 18.6.2022
  Todella pitkä odotus palkittiin vihdoin, kun King Diamondin ja Hank Shermannin johtama Mercyful Fate palasi lavoille yli 20 vuoden tauon jälkeen. Vaikka bändin kokoonpanosta puuttuikin muutamia oleellisia palikoita, oli Mercyful Fate edelleen suorastaan ”saatanallisen” hyvässä iskussa. Lavarakennelmat olivat komeat, bändi soitti tiukasti, ja ”Kinkun” ääni oli mahtavassa kuosissa. Bändin settilista koostui pelkistä alkuaikojen klassikoista maustettuna yhdellä uudella tekeleellä ”The Jackal of Salzburg”, joka sopi vanhojen biisien sekaan ihan mukiinmenevästi. Biisi antoi samalla esimakua siitä, minkälaista tavaraa bändiltä on lähitulevaisuudessa mahdollisesti tuloillaan. ”Come to the Sabbath, Long live the King!
 3. KISS – Helsingin Jäähalli 20.6.2022
  Kissin meneillään oleva, ja ainakin vielä vuoden 2023 jatkuva ”The End of the Road” -kiertue rantautui nyt toista kertaa Suomeen. Koronan vuoksi jo pariinkin otteeseen siirretty keikka pidettiin Hartwallin sijasta vanhalla Helsingin jäähallilla, mikä oli nostalgisesti hienoa, sillä siellä bändi soitti aikoinaan ensimmäisen Suomen-keikkansa vuonna 1983. Ympyrä tavallaan sulkeutui nyt, varsinkin, jos se jäi bändin viimeiseksi esiintymiseksi maassamme. No mutta itse keikasta. Olen nähnyt bändin tällä kiertueella aika monta kertaa ja on todellisuuden nimissä sanottava, että mukaan on mahtunut sekä parempia että huonompia päiviä. Helsingin-keikka oli niistä parhaimpia, jollei peräti paras. Normaalia pienempi keikkapaikka, bändistä huokunut hyvä energia, näyttävä lavashow ja fanaattinen yleisö muodostivat todella toimivan kokonaisuuden, jota eivät pystyneet pilaamaan edes puhki soitettu settilista tai Paul Stanleyn välillä karmaisevan kuuloiset laulusuoritukset. Tähän olisi hyvä lopettaa, mutta käykö niin kuitenkaan? Sen näyttää vain aika.
 4. Buckcherry – The KISS Kruise, Los Angeles 30.10.2022
  Buckcherry ei ole jostain syystä koskaan saavuttanut kovin suurta jalansijaa Suomessa, vaikka on täällä pari kertaa keikkaillutkin lämmittelijäbändin roolissa. Minulle Josh Toddin poppoo on aina kuitenkin iskenyt kovaa, ja koko tuotanto löytyy levyhyllystä parissakin formaatissa. Se, mikä teki keikasta tällä kertaa erityisen ja hyvän, oli se, että bändin pääsi todistamaan todella läheltä. Lähes klubimaisissa olosuhteissa KISS Kruisen laivan kannella soitettu keikka oli alusta asti pelkkää hittien ilotulitusta, eikä tylsiä hetkiä juurikaan koettu. Todd ja basisti Kelly Lemieux pitivät huolen showpuolesta musiikin hoitaessa loput. Loistokeikka!
 5. Ronnie Atkins – Tukholma 23.5.2022
  Pretty Maidsin uran ollessa enemmän tai vähemmän taputeltu on bändin vokalisti Ronnie Atkins sittemmin aloittanut sooloartistin uran. Muusikon viime vuosia on varjostanut vakava sairastuminen ja jossain vaiheessa vaikutti jo siltä, että niin hänen uransa kuin elämänsä ylipäätään olisi loppumassa kokonaan. Niin ei ole onneksi kuitenkaan käynyt. Tukholman-keikka oli sarjassaan miehen uran toinen soolokeikka, ja bändissä nähtiin nippu Pretty Maidsista tuttuja naamoja vahvistettuna kitaristi Rob Marcellolla (Danger Danger) ja basisti Pontus Egborgilla. Settilista koostui pääasiassa Atkinsin kahden soololevyn materiaalista, mutta mukaan oli mahdutettu myös muutamia todellisia Pretty Maids -arkistojen aarteita kuten ”A Place in the Night” ja ”Never Too Late”, joista kumpaakaan ei ole koskaan aiemmin soitettu livenä. Atkinsista välittyi keikalla selkeästi se, että keikka oli hänelle emotionaalisesti erittäin tärkeä ja eräänlainen työvoitto kaikkien vaikeuksien ja vastoinkäymisten jälkeen. Vaikka teki varmasti kipeää, kulki miehen laulu edelleen komeasti, ja asennetta riitti läpi keikan. Setin päättänyt ”Future World” oli hieno kruunu hienolle illalle ja samalla enne tulevasta, sillä keikan jälkeen ei kulunut pitkääkään aikaa, kun jo ilmoitettiin Atkinsin olevan jälleen mukana tulevalla Avantasia-levyllä ja kiertueella. Vaikka miehen sairastama syöpä on parantumatonta laatua, olivat tämä keikka ja Avantasia-uutiset todiste siitä, että niin kauan kuin on elämää, on myös toivoa.

Luetuimmat

Uusimmat