Matka metsänpeittoon: arviossa Hexvesselin lumoava ”All Tree”
Myyttisyys, mystiikka ja mytologia ovat kietoutuneet lähtemättömäksi osaksi Suomen historiaa. Kansan kollektiivisessa alitajunnassa kytee edelleen aineksia menneiden aikojen uskomuksista, tarinoista ja suullisesta perimästä. Oman luontomme ja folkloremme vaikutus näkyy myös musiikissamme. Oli kyse sitten Amorphiksen Kalevala-aiheiset teokset tai Kingston Wallin edesmennyttä keulakuvaa, Petri Wallia kiehtoneet Ior Bockin edesottamukset.
Suomalais-englantilainen Hexvessel edustaa omien sanojensa mukaan vanhaa trubaduuriperinnettä, tarinankerronnan ja musiikin jaloa liittoa. Bändin uusi ”All Tree” -albumi onkin tyylillesti lähempänä yhtyeen akustisempia folk-juuria verrattuna vuoden 2016 sähköisempään ”When We Are Death” -julkaisuun. 13 kappaleen ja 45 minuutin mittaan valettu albumi on kuin matka metsänpeittoon, vierauden ja tuttuuden välimaastoon, toiseen maailmaan.
Albumin musiikissa kuuluu vaikutteita vanhasta freak folk -traditiosta Pentanglen, Fairport Conventionin ja Steeleye Spanin tyyliin. Bändi operoi myös samanlaisessa perinteessä kuin norjalainen Tusmørke ja hieman kuin kotimainen Tenhi. Vaikutteita on haettu myös kelttien musiikista, joka kuuluu parhaiten kappaleissa ”Wilderness Spirit” ja ”Ancient Astronaut”.
A cappellana toteutetun ”Blessing”-runonlausunnan jälkeen albumi polkaistaan käyntiin ”Son Of The Skyn” kolmijakoisen poljennan voimin. Akustiset kitarat tanssivat alakuloisen melodian tahtiin, joka kehittyy väliosan salaperäiseen sumuverhoon. Kummittelevaa tunnelmaa jatkaa hyvin myös ”Changeling”, joka saa tuntemaan katseita selässään. Kappaleessa kuitenkin McNerneyn vokaaliosuudet ovat totuttua pehmeämpiä, lähes lohdullisia. Harson välistä alkaa loistaa lämmintä valoa, ja kappale kehittyy kohti hypnoottista ja hurmoksellista mantraa. Tämä hurmos saa kuulijan täysin valtaansa. Melodia alkaa huokumaan haikeutta, kaipuuta. Kappaleet kuten ”Otherworld Envoy” ja ”Liminal Night” ovat kumpikin vielä albumin synkempää ja karmivampaa osastoa. Musiikki kantaa selässään tarinoita, jotka tuntuvat iholla kuin tuulenvire siellä, missä oksat eivät heilu tai ääni siellä, missä luulee olevansa yksin.
Yön valtoja seuraa kuitenkin aina aamu ja sen vartija, aurinko. ”A Sylvan Sign” on pastoraalinen ja kirkas kappale täynnä seesteisiä huilumelodioita, puron lailla kimaltelevia akustisia kitaranäppäilyjä ja linnunlaulua. Kelttiläisittäin polkeva ”Wilderness Spirit” on albumin tanssittavin kappale, jonka pulssi rakentuu tulen lailla räiskyvistä näppäilykuvioista ja innokkaita sydämenlyöntejä muistuttavista rummuniskuista. Kappale on tyylillisesti hieman kuin hidastempoinen irlantilainen reel.
”All Tree” on todella hurmaava teos, joka huokuu tyylitajua niin musiikissaan kuin toteutuksessaankin. Kappaleiden välissä kulkee perinteitä huokailevaa ilmaa ja se on esteettisesti puoleensavetävää. Erilaiset kenttänauhoitukset tuovat albumin kappaleisiin autenttista tunnelmaa – välillä tuntuu siltä kuin olisi itse keskellä metsää, vanhassa kolkossa kiviluostarissa tai kokon ympärillä tanssimassa iloisen ihmisjoukon keskellä. Kappaleiden keskitempoisuus ei ole varsinaisesti mikään ongelma, mutta esimerkiksi livetilanteessa saattaa helposti kuulija väsyä samantyylisten sovitusten ja tempojen paljoudesta. Tämän koin itse bändin setin keskivaiheilla, kun olin todistamassa yhtyettä Tampereen Tuomiokirkossa, jossa bändi esitti albumin alusta loppuun. Mutta se ei ole kuuntelukokemusta haittaava seikka. Hexvessel todistaa jälleen olevansa yksi kotimaamme tyylitajuisimmista ja ammattimaisimmista kokoonpanoista.
7½/10
Kappalelista:
- Blessing
- Son Of The Sky
- Old Tree
- Changeling
- Ancient Astronaut
- Visions of A.O.S.
- A Sylvan Sign
- Wilderness Spirit
- Otherworld Envoy
- Birthmark
- Journey To Carnac
- Liminal Night
- Closing Circles
Kirjoittanut: Samuel Järvinen