Matka psykedeeliseen rautalankaan – arviossa Pekka Laineen ”The Enchanted Guitar of Pekka Laine”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 29.3.2021

Pitkän linjan radiojournalisti Pekka Laine on julkaissut ”The Enchanted Guitar of Pekka Laine” -nimisen debyyttialbuminsa Svart Recordsin kautta. Laine tunnetaan erityisesti Ylen Pekka Laineen ihmemaa -ohjelmasta, jota allekirjoittanutkin aina väillä kuuntelee. Laine on myös kulttimainetta nauttivan The Hypnomen -yhtyeen primus motor. Pitkään musiikin mitä erilaisimmissa sfääreissä seikkaillut mies on nyt tullut siihen pisteeseen, jossa on soololevyn aika. Pekka Laineen mentorina ja sparraajana toimi levyä äänitettäessä itse Agents-legenda Esa Pulliainen, joka istui myös äänityspöydän takana. Tunnelman luomiseen osallistui myös tuottajan roolissa hääräillyt Toni Liimatta.

Albumin tyyliä voisi kuvailla psykedeeliseksi rautalankamusiikiksi. Lumottu kitara kuljettaa suoraan jonnekin 1960-luvun alkuun. Jollain tapaa levyn instrumentaalinen kitaramusiikki tuntuu kuitenkin ajattomalta. Psykedelia kuuluu vahvasti erilaisissa mystisissä avaruussoundeissa ja oudoissa pulputuksissa. Mukana on vaikutteita aivan kaikesta; avaruusrokista, spaghetti-westernistä ja jopa library-musiikista. Syvästi henkilökohtainen albumi toimii pienenä matkana niin kulttuuriseen menneisyyteen kuin oman mielen syvimpiin sopukoihinkin.

Kaiken kaikkiaan ”The Enchanted Guitar of Pekka Laine” on mainio pieni lätty, jonka parissa arjen harmaus tuntuu hieman paremmalta. Rentoutuminen on taattu. Sit back and relax!

8/10

Kappalelista:

1 Deja vu
2 Wild Mountain Thyme
3 Lullaby
4 Lonely Beach
5 L’enfer des cannibales
6 The Silent Star
7 Midnight at the Lakeside
8 The First Autumn Day
9 Solitaire
10 Meadow
11 Enchanted

Pekka Laine Facebookissa