Matka tähtien taakse – CMX Helsingin juhlaviikoilla 31.8.2017

CMX, Huvila-teltta

Kun CMX tiedotti aemmin tänä vuonna, että se esittää ”Talvikuningas”-albumin kokonaisuudessaan keikallaan Helsingin juhlaviikoilla, oli vastaanotto mykistävä. Konsertti myytiin loppuun ennätysnopeasti valtaisan kiinnostuksen vuoksi, ja ilman lippua jääneet yrittivät viimeiseen saakka saada paikkansa ainutlaatuiselle keikalle. Sinänsä ilmiö on mielenkiintoinen, sillä vuonna 2007 julkaistu ”Talvikuningas” on erikoinen teos jopa yhtyeen mittapuulla. Albumi on vahvasti tarinaansa painottava scifi-eepos, jonka progressiivinen tyyli on kaikkea muuta kuin helpoiten sisäistettävää kamaa. Julkaisunsa aikoihin albumi herättikin mielipiteitä laidasta laitaan ja kaikista kärkkäimmät kielet epäilivät kiekon jäävän pelkäksi kuriositeetiksi, jonka äärelle ei alkuhuuman jälkeen jaksa palata.

Vaan kylläpä epäilijät olivat väärässä, sillä kymmenen vuotta albumin julkaisun jälkeen tarkemmin torstaina 31.8.2017 oli Helsingissä Huvila-teltan ympärille kerääntynyt innokas ihmisjoukko, joka odotti malttamattomana illan konserttia. Positiivinen ilmapiiri oli läsnä kaikkialla, ja konsertti oli selkeästi erittäin odotettu. Monelle paikallaolijalle olisi varmasti riittänyt itsessään ”Talvikuninkaan” kuuleminen live-muodossa, mutta CMX ei tyytynyt pelkästään tähän: konsertti oli jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen keskittyi virittelemään kuulijoita albumin taajuudelle ja toisen aikana ”Talvikuningas” soitettiin läpi kokonaisuudessaan. Kestoa konsertille kertyi väliaikoineen reilut 2,5 tuntia, joten paikalle saapunut yleisö sai rahoilleen kunnon vastineen.

CMX, Huvila-teltta

Kello 19:00 alkaneen konsertin ensimmäinen puolisko tarjosi yhtyeen pitkän uran lukuisista herkkupaloista kootun kolmevarttisen, jonka kappaleet oli teemaan sopien sovitettu syntetisaattorimuotoon. Lavalla nähtiinkin vähäeleinen esitys, jonka aikana mustiin pukeutunut yhtye taikoi neljän syntetisaattorin voimin mielenkiintoiset versioinnit muun muassa kappaleista “Sivu paholaisen päiväkirjasta” ja “Pedot”. Yllättävät vedot toimivat varsin hyvin loihtien upeaa äänimaisemaa Huvila-teltan hämäryydessä. Jos ei ihan Vangelis-tason fiilistelyyn päästy, ei siitä kauaksi jääty, ja yhtye saikin raikuvat aplodit moneen otteeseen.  Erikoinen ja yllättävä aloitus konsertille oli omiaan nostattamaan tunnelmaa illan kohokohtaa varten, ja olisi mielenkiintoista kuulla ensimmäisen puoliskon kappaleet myös levymuodossa. Tästähän voisi saada hyvää bonusmateriaalia ”Talvikuningas”-albumin kylkeen.

Puoliajan jälkeen päästiin itse asiaan, sillä illan odotetuin hetki starttasi aikataulun mukaisesti klo 20:30. Ylimääräiset syntetisaattorit oli vaihdettu bändille tutumpiin soittimiin, ja odottava tunnelma purkautui raikuviksi suosionosoituksiksi yhtyeen polkaistessa käyntiin albumin aloituskappaleen “Kaikkivaltias”. Tästä eteenpäin keikka oli musiikillista hurmosta, jonka keskellä yhtye esitti koko “Talvikuningas”-eepoksen alusta loppuun. Monipuolinen kappalemateriaali iski paikallaolijoihin kuin komposiittinyrkki, ja yleisö eli jokaisen hetken mukana kiitettävällä intensiteetillä: raivoisampien vetojen aikana käsien meri halkoi komealla tavalla ilmaa ja rauhallisempien hetkien kohdalla keskityttiin nauttimaan kauniista tunnelmasta. Yhtye oli tiukassa iskussa, soitto kulki mainiosti ja soundipuolikin oli saatu hyvälle mallille. Keikalla syntikkapuolesta vastannut vieraileva tähti Janne Joutsenniemi hoiti tonttinsa mallikkaasti, ja kuultiinpa miehen ääntä myös taustalauluissa.

Keikan aikana ei pahemmin välipuheita pidetty, mikä oli erityisesti ”Talvikuninkaan” kohdalla vain positiivinen asia. Ratkaisu palveli kokonaisuutta, sillä nyt se ei tuntunut tarpeettomasti osiin pätkityltä vaan kappaleet seurasivat luontevasti toisiaan. Vasta viimeisen kappaleen jälkeen yhtye palasi lavalle ottamaan vastaan raikuvat aplodit. Oli onni, ettei koko teltta romahtanut kaiken lattian polkemisen sekä hurraamisen seurauksena. CMX tarjosi juuri sitä, mitä yleisö oli tullut hakemaan, ja vastaanotto oli sen mukainen. Taianomainen scifi-progeilu ei olisi voinut maistua tämän paremmalta, ja keikan jälkeen silmäkulmaan tiivistynyt avaruuspöly kertokoon kaiken konsertin tehosta.

CMX, Huvila-teltta

Keikasta ei monia huonoja puolia löytynyt. Ehkä suurin murhe liittyi vokalistin tonttia hoitaneen A.W. Yrjänän ääneen, joka ei paikoitellen tuntunut kantavan riittävän hyvin ja hukkui välillä muiden soitinten joukkoon. Miehen live-kunto on herättänyt paljon keskustelua viime vuosina, mutta tällä kertaa urakasta selvittiin muutamista virheistä huolimatta varsin hyvin. Selkeästi käheytynyt ääni loppukiitosten yhteydessä paljasti kuitenkin, ettei vokalisti ole enää samanlaisessa terässä kuin ennenmuinoin ja keikoista suoriutuminen taitaa olla melkoisen työn takana. Tämä on harmi, sillä CMX osoitti muuten olevansa live-yhtyeenä varsin tiukassa iskussa.

Keikka olisi kaivannut myös lisää visuaalisuutta, jotta upea kappalemateriaali olisi saanut tuekseen ansaitsemansa tunnelman. Taustascreeniä ei hyödynnetty keikan aikana käytännössä lainkaan eikä valojen leikkikään lopulta lunastanut kaikkea potentiaaliaan. Olisihan taustalle voinut heijastaa ”Talvikuninkaan” upeaa kuvastoa, jota löytyy muun muassa albumin kansilehdestä. Valoja olisi voinut hyödyntää runsaamminkin; tämän puolesta puhuu viimeisen kappaleen aikana nähty lasershow, joka valaisi teltan upealla tavalla. Hetki oli niin vaikuttava, että se tuntui todella lennättävän kuulijat ”Talvikuninkaan” karun kauniiseen maailmaan.

CMX, Huvila-teltta

Vaan pieniä murheita nämä lopulta olivat, sillä yhtyeen esitys oli kaiken kaikkiaan todella vakuuttava elämys, enkä usko kenenkään paikalla olleen pettyneen näkemäänsä. Huvila-teltta tarjosi upeat puitteet konsertille, joka tuntui parhaimmillaan matkalta kaukaisten tähtien taakse. ”Talvikuningas” sai live-muodossa ansaitsemansa kohtelun, eivätkä suuret odotukset jääneet täyttymättä. Olin odottanut tätä keikkaa albumin julkaisusta saakka enkä voisi olla tyytyväisempi nähtyyn esitykseen. Tämä siitäkin huolimatta, että odotukset olivat nousseet kuluneen vuosikymmenen aikana äärimmäisen korkealle. 31.8.2017 tulee jäämään aikakirjoihin päivänä, jolloin CMX esitti yhden uransa parhaista keikoista.

Settilista:

 1. Suuri äiti
 2. Revontulten repijä
 3. Tuulilukko
 4. Baikonur
 5. Sivu paholaisen päiväkirjasta
 6. Pedot

Väliaika

 1. Kaikkivaltias
 2. Resurssikysymys
 3. Pretoriaanikyborgit
 4. Vallan haamut
 5. Tähtilaivan kapteeni
 6. Kosmologisen vakion laulu
 7. Parvatin tietäjä
 8. Punainen komentaja
 9. Langennut valo
 10. Quanta
 11. Rusalkai
 12. Kaikkivaltiaan peili

Raportti: Jesse Kärkkäinen / Kuvat: Anssi Ruuska

Kommentit