Matkaa halki maailman progressiivisen rockin siivin – arviossa Flying Circuksen ”1968”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 11.7.2020

30-vuotias Flying Circus ei ole enää mikään nuori yhtye, mutta siitä huolimatta saksalaisyhtye on onnistunut luomaan tuoreen ja mielenkiintoisen albumin. ”1968”-pitkäsoiton kymmenestä kappaleesta kahdeksan on nimetty suurkaupunkien mukaan, ja jokainen niistä sisältää persoonallisen äänimaiseman – aivan kuin luoden kullekin kaupungille sille ominaisen miljöön. Toisin kuin voisi kuvitella ei ”Paris” ole kaunis balladi, vaan kappale on rytmikäs ja psykedeelinen, jota värittävät erityisesti Rüdiger Blömerin kosketinsoittimet. Kolmen minuutin tienoilla kappaleessa pulahdetaan psykedelian puolelle, eikä Led Zeppelin -vivahteilta voi välttyä. Sitä vastoin ”New York” tuo esiin sellaista aggressiivista soundia, jota ei muista albumin kappaleista löydykään.

Flying Circus on onnistunut luomaan jokaiselle kappaleelle omalaatuisen äänimaiseman, mutta erityisen hyvin omiksi yksilöikseen erottuvat melankolinen ja kaunis ”Prague” ja instrumentaaliset ”Derry” ja ”Vienna”, joista jälkimmäisessä on kunnolla psykedelian tuntua. Albumin hittikappaleeksi muotoutuu ”The Hopes We Had (In 1968)”, jolla vokalisti Michael Drop kuulostaa paikoin erehdyttävän paljon Placebon Brian Molkolta. Vastaavasti ”My Lai” erottuu edukseen Blömerin viuluosuuden sekä kappaleen painostavan tunnelman ansiosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”1968”-pitkäsoiton perusteella ei voi todeta muuta kuin, että Flying Circus on onnistunut luomaan mielenkiintoisen albumikokonaisuuden, joka antaa kuulijalle paljon. Erityisen hyvin saksalaisyhtye on onnistunut välttämään kappaleiden riistäytymisen päättömiksi soolorevittelyiksi, jolloin kappaleet eivät kaadu omiin, monipuolisiin ideoihinsa. Ehkä Flying Circus pystyi pitäytymään kohtuuden rajoissa, kun se julkaisi levystä myös erillisen instrumentaalisen version digitaalisessa muodossa. ”1968” on ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja mainio rock-albumi, josta irtoaa iloa pitkäksi aikaa.

8½/10

Kappalelista:

  1. Paris
  2. New York
  3. Prague
  4. Derry
  5. The Hopes We Had (In 1968)
  6. My Lai
  7. Memphis
  8. Vienna
  9. Berlin
  10. The Hopes We Had (Reprise)

Flying Circus Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen