Mato Valtonen: 50 vuotta Rock and Rollia, ja se saa riittää!

Kirjoittanut Atte Itkonen - 2.4.2024

Mato Valtosella tulee tulevana suvena täyteen 50 vuotta rokkimuusikkona.

Vuonna 1974 perustettiin Sleepy Sleepers -yhtye, jossa hän aloitti uransa roudarin tittelillä. Mato osasi vaihtaa paristot vanhaan kelamankkaan, jolla äänitettiin aloittelevan bändin harjoituksia. Tämä riitti bändin ammattitaidollisten kriteereiden täyttämiseen, mutta jo heti ensimmäisellä keikalla Madollakin oli lavalla oma osuutensa. Varsin nopeasti hänestä tuli bändin toinen keulakuva ja Suomi-rockin kauhukakara. Sleepparit koettelivat suomettuneen ilmapiirimme rajoja jopa niin ärsyttävästi, että heidän esiintymisiään kiellettiin ympäri maan.

Rienaaminen jatkui myös 10 vuotta ensimmäisen paikallisradiomme Radio Cityn suosituimmassa ohjelmassa Pullakuskit. Siellä painettiin kaasu pohjassa, mikään ei ollut pyhää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bändejä on matkalle mahtunut Sleeppareidenkin lisäksi: Leningrad Cowboys, Bad Boys Club, Four Amigos, Mulkvist, Pietarinkadun Oilers Band, The Joulupukit ym. Remu & Hurriganesin ”Last Call” -kiertueellakin Mato oli mukana ”The Joker” -hahmona.

Edelleen aktiivisena toimii jo vuodesta 2017 keikkoja heittänyt Mato Valtonen & Jore Marjaranta Band. Tämä viisimiehinen tiukka bändi soittelee nostalgiahengessä biisejä niin Madon kuin Jorenkin historiasta, ”Haaveiden kaatamisesta” Puna-armeija -muisteloiden kautta ”Kuka Mitä Hähhiin”. Mato ja Jorehan olivat yhdessä Leningrad Cowboysien solisteina kultaisella 90-luvulla, jolloin Lenkkareiden maailmanvalloitus alkoi isolla rytinällä. Sieltä löytyi se ”yhteinen sävel”.

Suurta huomiota tuolloin aiheuttivat ulkomaita myöten mm. Aki Kaurismäen elokuvat Leningrad Cowboys go America, Leningrad Cowboys Meet Moses sekä Total Balalaika Show. Viimeksi mainittu on taltiointi bändin ja 160-päisen Puna-armeijan kuoron historiallisesta konsertista Helsingin Senaatintorilla. Kuoron kanssa Cowboysit tekivät useita yhteiskeikkoja ympäri maailman. Suurimmat katsojamäärät yhteistyö sai esiintymisellään MTV Video Music Awardseissa 1994 New Yorkissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Näistä kaikista enemmän tietoa 2022 julkaistussa, Vesa Kontiaisen, Kjell Starckin ja Madon kirjoittamassa elämäkerrassa Mato Valtonen – Hullunrohkea monitoimielämä.

Nyt on kuitenkin tullut se hetki, jolloin Mato on päättänyt, juuri ennen tulevia 70-vuotissynttäreitään vetäytyä esiintymislavoilta. Hän ajatteli tehdä sen ennen kuin yleisö alkaa pohtia, että kannattaisikohan sedän mennä ottamaan päiväunet? Tai mikä pahempaa, toteaisivat, että setä taisi juuri nukahtaa kesken haahuilunsa.

On artisteja joita ei saada pois lavalta, vaikka heidän pitäisi olla mieluummin jo tiputuksessa. On tietty myös niitä joita ei tarvitsekaan saada, joillakin arvokkuus ja karisma kun riittävät loppuun asti. Tämä on kuitenkin melko harvinaista ja tapahtuessaan kunnioitettavaa.

Niinpä Mato pohti, että hän itse päättää milloin on sen aika. 50 vuotta on hänen mielestään sangen sopivan mittainen rupeama. Mitään terveydellisiä tai kyllästymiseen liittyviä syitä ei ole, tämäkin asia tehdään omalla tyylillä. Elämä vie kohti uusia avattavia ovia ja puhumisen ammattilaisen esitelmien pito jatkuu kuten ennenkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mato Valtonen & Jore Marjaranta Band tahkoaa kuitenkin keikkojaan kunniakkaasti tämän vuoden loppuun. Toivottavasti rokki-hyvästit pääsee jättämään mahdollisimman monelle, varsinkin heille keiden elämään jätkät ovat päässeet vaikuttamaan biiseillään. Koko bändi lupaa vetää kuin viimeistä päivää – ”Laitetaan tyrät rytkymään!”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat