Matt Berninger: “The Nationalin paras vuosikerta on vielä tulossa.”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 30.12.2015

The National 2015Vaikka The National ei kiirehdi studiojulkaisujensa kanssa, on yhtyeen ympärillä nyt paljon kuhinaa. Viime vuonna laulaja Matt Berningerin veli Tom teki indiejätistä, sen kiertueesta ja veljesten suhteesta dokumentin Mistaken for Strangers, joka keräsi paljon kiitosta.

Elokuun alussa Berninger ilmoitti aloittaneensa Menomenan Brent Knopfin kanssa yhteisprojektin nimeltä EL VY, jonka singlejulkaisut Return to the Moon, Paul Is Alive ja I’m The Man To Be ovat jo saaneet paljon kiitosta. EL Vyn debyyttialbumi Return to the Moon tulee ulos vielä tämän vuoden puolella.

Kun päälle lisätään viimekuinen tieto siitä, että The Nationalin seitsemäs studioalbumi on jo muotoutumassa raameihinsa, on hype taattu. Edellinen albumi, Trouble Will Find Me, julkaistiin vuonna 2013.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Indiebändin kasvaminen isoon stadionkokoon on jo sinänsä saavutus. Samoin se, että Matt Berninger uskalsi aikanaan ottaa riskin vaihtaessaan elämänsä kolmekymppisestä mainosmiehestä täyspäiväiseksi bändin jäseneksi. Alku ei ollut ilotulitusta – The Nationalilla kesti kuusi vuotta nousta suurempaan maineeseen.

”Jokaisen levyn tekemisessä on ollut paljon paineita. Meillä ei ollut juurikaan nimeä ensimmäisinä vuosina, emmekä ole halunneet pilata tätä nyt, kun olemme saaneet jalkamme oven väliin”, Berninger kertoo lyhyen haastattelumme alussa.

“Levyn julkaiseminen on kuin lähettäisi lapsensa kouluun. Pitää katsoa, ettei hän saa pataansa. ”Trouble Will Find Me ei saanut. Vaikka edellisellä levyllä lopetimme liiallisen kritiikin miettimisen, on aina kiva kuulla kohteliaisuuksia”, hän jatkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bändi on nyt julkaissut albumeita kolmen vuoden välein. Tahti on hyväksi havaittu, sillä heidän musiikkinsa on mainittu kestävän aikaa auetakseen.

“Näin kaikki sanovat, joten kaiketi se on totta. Emme yritä tehdä biisejä, joita pitäisi kuunnella useammin, jotta ne aukaisivat. Toivoisin kaikkien pitävän musiikistamme ensimmäisellä kerralla”, hän kertoo.

“Säveltäminen kestää meillä pitkään – ehkä siksi sisäistäminenkin kestää. Olemme ’growers, not showers’. Meillä ei ole radiohittejä, joten fanien saaminen voi kestää pidempään, mutta ehkä näin fanit myös pysyvät mukana pidempään.”

Berninger uskoo utuisen kappaleen myös kestävän kauemmin aikaa. Hänellä ei ole kirjoitusvaiheessa tarkkoja mielikuvia siitä, minkälaisen maailman kappale avaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

“Eri kappaleet aukeavat eri ihmisille eri elämäntilanteissa eri tavalla. Yksi biisimme kertoi minusta aluksi eroamisesta, mutta nyt sitä kuunnellessa se on paljon muutakin. En ole eronnut pitkään aikaan. En usko, että mikään kappaleemme tuntuu samalta kuin niitä tehdessä”, hän pohtii.

Leonard Cohen, Tom Waits ja Nick Cave, heidän musiikkinsa muuttuu joka kuuntelukerralla.”

”Trouble Will Find Me” sai myös kritiikkiä. Jotkut kokivat albumin toistavan vanhojen menestyslevyjen, ”Boxer” ja ”Alligator”, kaavaa ja Berningerin synkän ja raskaan apatian kuuntelemisen tuntuvan toisinaan “musiikkimasokismilta”. Jo entuudestaan synkkä bändi onnistui korottamaan panoksiaan: levyn teemana oli kuolema.

44-vuotias laulaja ei itse kuitenkaan elä siinä pimeydessä, joka hänen lyriikoissaan paistaa. The Nationalin keikalla vuoden 2014 Flow’ssa ei lavalla nähty Berningerin kuuluisaa viinipulloa – hän kertoo jättäneensä sen keräämään vuosia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

“Emme me vanhoja ole. Olemme parantuneet vanhetessa kuin viini. Olen mielestäni nyt parempi laulaja ja kirjoittaja kuin koskaan aiemmin”, hän sanoo.

“Elin ennen ehkä tiukemmin sanoitusteni maailmassa. Elämäni on muuttunut, kaikella on nyt tarkoitus.”

Berninger sai viisi vuotta sitten pojan. On hyvin luonnollista, että tällöin oma aika pimeässä huoneessa nenä kiinni sanoitusvihkossa vähenee. Edellisen albumin teema, kuolema, onkin jotain, mitä laulaja on nyt oivaltanut.

“Kun olin nuorempi, en ajatellut paljoa kuolemaa. Nyt olen saanut rauhan ajatuksesta, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen – ehkä siksi kuolemasta on nyt helpompi puhua. En usko kuolemanjälkeiseen elämään tai taivaaseen, vaan siihen, miten olen vaikuttanut muihin ihmisiin ja ympäristöön”, hän selventää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

“Nyt kun minulla on lapsi, olen tajunnut, että haluan olla hänen kanssaan mahdollisimman pitkään.”

Berninger uhkuu itsevarmuutta ja uskoo viinin vain paranevan. Hän kertoi myöhemmin, että EL VYn tuleva debyyttialbumi on hänen tähänastisen uransa henkilökohtaisin levy. Pian myös selviää, mitä lähes valaistuneen oloiselta mieheltä on odotettavissa seitsemännelle The National -studioalbumille.

Jos Matt Berningeriä on uskominen, The National vasta kypsyy kohti kulta-aikaansa.

Haastattelu on tehty ennen EL VYn perustamista.

Haastattelu: Otso Karhu