Mauri Darkilta uusi single, musiikkivideo ja albumi

Kirjoittanut Niko Kuusela - 18.12.2020

Laulaja-lauluntekijä Mauri Darkin 6.11. julkaistu debyyttisingle ”Dreams Of A Middle-Aged Man” ja sen yli 12 000 kertaa katsottu, Vesa Rannan ohjaama musiikkivideo sekä 21 000 kertaa Spotifyssa striimattu, 19.11. julkaistu toinen single ”Thin Line Of Understanding” saa jatkoa rockvaikutteista spagettiwesterniä ja mies ja kitara -musiikkia yhdistelevästä, 18.12. julkaistavasta ”Poison Woman” -singlestä ja lyriikkavideosta. Samalla julkaistaan jo laajaa arviomenestystä maailmalla saanut Mauri Darkin debyyttisooloalbumi ”Dreams Of A Middle-Aged Man”.

Mauri Dark on viisi albumia julkaisseen metalliduo Mystonsin keulahahmon, kuvataiteilija Mauri Kososen (s. 1978) omaelämäkerrallista akustisen baritonikitaran, ja matalan lauluäänen sävyttämää laulaja-lauluntekijämusiikkia. ”Dreams Of A Middle-Aged Man” -albumin soundin takaa löytyvät eturivin ammattilaiset – miksaaja-osatuottaja Hiili Hiilesmaa (HIM, Apocalyptica), masteroija Vlado Meller (Metallica, Johnny Cash) sekä toinen osatuottaja Jussi Vuola (V.R. Studio).

Kolmas single, ”Poison Woman”, on levyn vauhdikkain ja rockvaikutteisin raita. 70-luvun rummut, basso, lännenelokuvamainen sähkökitara ja tuomipäivää kumiseva piano toimivat elokuvallisina kehyksinä Mauri Darkin akustisen baritonikitaran säestämälle syvän matalalle lauluäänelle ja kappaleen tarinalle. Mauri Dark kertoo levyn ensimmäisen kappaleen ja koko levyn synnystä:

–”Poison Woman” kertoo seitsemän vuoden parisuhteeni päättymisestä. Kappale voisi yhtä hyvin olla ”Poison Man” toisen osapuolen kirjoittamana. Se kertoo kahdesta ihmisestä, jotka toivat esiin toistensa huonoimmat puolet. Kirjoitin kappaleen satakuntalaisessa erämaamökissä 2016. Äidilläni oli todettu tuolloin 3+ asteen syöpä. Sana ”poison” tuli hänen saamistaan ”myrkyllisistä” hoidoista. Äitini menehtyi 27.5.2017. 364 päivää myöhemmin olin onnellisesti naimisissa ja esikoistyttäremme syntyi. Tämä elämänkokemusten vuoristorata kirjoitti levyni kappaleet.

25 vuotta biisejä kirjoittanut, kahdeksan levyä ja noin 500 keikkaa aiemmilla kokoonpanoilla tehnyt Mauri Dark sävelsi, sanoitti, sovitti, tuotti, äänitti ja soitti levyn itse. Albumi julkaistaan pe 18.12. digitaalisesti ja CD:nä sekä 22.1. vinyylinä (ennakkotilattavissa) Mauri Darkin omalla levymerkillä EluccaArts.

Mauri Dark aloitti myös yhteistyön yhdysvaltalaisen manageri-promoottorin Michael Stoverin, MTS Management Group / MTS Records kanssa, jonka ansioihin kuuluvat esimerkiksi IMEA Artist Manager of the Year 2013, 2014, 2017, 2018 ja 2019. Yhteistyö on poikinut runsaasti kansainvälistä näkyvyyttä: radiosoittoa, listasijoituksia, kymmeniä haastatteluja, musiikkivideon finaalipaikan Tukholman elokuvafestivaaleilla sekä erinomaisia single- ja albumiarvioita. Esimerkiksi Vents magazine kirjoitti levystä sanoin ”10 fantasista folkkappaletta… monoliittinen debyytti”, Indie Shark listasi levyn vuoden albumiehdokkaaksi, Jamsphere kuvaili levyn olevan ”syvästi vaikuttava äänielämys” ja Daily Pop Newsin mukaan ”jos tänä vuonna kuuntelee yhden debyyttialbumin, sen täytyy olla Mauri Darkin”. Kotimainen desibeli.net antoi levylle 4/5 tähteä saatesanoin ”Upeaa, kerrassaan upeaa ja vakuuttavaa.” Yksinkertaisin selitys arvioille on laadukas musiikki.

Tummaa folkia ja ajatonta, akustista laulaja-lauluntekijämusiikkia huokuva debyyttialbumi soi Mauri Darkin baritonikitaran ja syvän bassoäänen matalilla taajuuksilla. Intiimeissä kappaleissa laulu ja tarinat ovat voimakkaasti läsnä akustisen kitaran tuella. Taustalla soivat vähäeleiset, tyylillisesti monipuoliset äänimaailmat, joissa soivat pääosin akustiset instrumentit kuten piano, polkuharmoni, sello, kontrabasso ja kellopeli, mutta myös Pink Floydin, Morricone-westernin, jazzin ja bluesin äänimaailmoja maalaileva sähkökitara sekä kahdessa kappaleessa rummut ja basso.

Mauri Dark kuvaa levyä seuraavasti:

– ”Dreams Of A Middle-Aged Man” on levy, jollaisen olen aina halunnut tehdä. Se on tunteellinen, rehellinen ja vilpitön akustinen albumi, joka on täynnä tunnelmia ja tarinoita Johnny Cashin, Leonard Cohenin ja Nick Draken hengessä. Se on ajaton albumi, joka tehtiin rakkaudesta musiikkiin parhaiden audioammattilaisten kanssa.

01 Poison Woman
02 Worst Enemy
03 X-Renegade
04 Love Will Prevail
05 Shades Of Gray
06 Chains Of Solitude
07 Hymn For A Wanderer
08 Thin Line Of Understanding
09 Up To Us
10 Dreams Of A Middle-Aged Man

Luetuimmat

Uusimmat