Megadeth – Super Collider

Mammutti on pohjoisilla alueilla jääkausien aikana elänyt norsujen heimon suku, tai ainakin joskus oli. Nykyisin sana on siirtynyt kuvaamaan enemmänkin bändejä, jotka porskuttavat vuodesta toiseen hiipumatta. Suurin vika mammuteissa on lähinnä se, että niiden joko näkee kuolevan sankareina tai muuttuvan vihatuiksi pirulaisiksi, jotka eivät vain tunnu ymmärtävän lopettaa.

Neljästoista albumi Megadethilta ei ole juurikaan poikkeus tähän edellä mainittuun kaavaan. Ei tämä nyt mikään ”Risk” tai ”The World Needs A Hero” kuitenkaan ole, ja nuo levyt annettiin anteeksi, kun ”The System Has Failed” ilmestyi. Mutta jotenkin tuntuu vain, että Mustainelta ja Ellefsonilta alkaa ruuti olla kastunutta, eikä kuti vain enää lennä.

Onhan sisältö musiikillisesti aika taattua kamaa, mutta ensimmäisenä huomio kiinnittyy selkeästi siihen, että lyriikat tuntuvat olevan vähän ”mitä sattuu”. Mustaine on aina ollut parhaimmillaan yhdistäessään tiukat riffit ja yhteiskuntakriittisen tekstin, jolloin kappaleisiin on tullut aivan erilaista sisältöä kuin monilla muilla thrash-bändeillä. Nyt vain kaksi kappaletta sisältää sellaista tekstiä ja toinen näistäkin lähinnä pintapuolisesti.

Built For War” -kappale muuttuu väkisinkin hieman kieroutuneen yksilön korvissa aivan erilaiseksi; ”What do you think your fists are for” -lause tuo ainakin tälle yksilölle jotain ihan muuta käyttöä käsille kuin sotimisen. Tahatonta totta kai, mutta jotenkin kuvastaa suuntaa, mihin tässä on menty. Muihin kappaleiden lyriikoihin kuuluukin sitten jo 60-luvulta tuttuja kliseitä, kuten ”burn baby burn”, muutama katkera vuodatus rakkaudesta ja kaiken lisäksi ”don’t turn your back on a friend”, aihe josta on varmaan tehty tuhansia erilaisia variaatioita vuosikymmenten aikana.

Musiikillisesti levy taas sisältää kokoelman bändin pitkällä uralla kuultuja riffittelyjä, luonnollisesti eri järjestyksessä. Onhan joukkoon heitetty hieman banjoa ”The Blackest Crow” -ralliin ja enemmänkin Santanalta kuulostavaa kitarointia ”Don’t Turn Your Back” -biisin alkuun, mutta thrashia en välttämättä tämän sanoisi enää olevan, levy tuo enemmänkin mieleen Guns N’ Rosesin, niin hyvässä kuin huonossakin mielessä.

Kokonaisuutena levy on ihan kohtuullinen, mutta mitään yksittäistä helmeä ei tunnut joukosta irtoavan. Tasapaksu on hyvä asia miesten vehkeissä, mutta ei välttämättä musiikissa, ja se onkin tämän levyn suurin ongelma. Tuntuu siltä, että tämän mammutin olisi pikku hiljaa aika kuolla sukupuuttoon tai huolella kehittyä aivan uusiin kuoseihin.

6 / 10

Biisilista:
01. Kingmaker
02. Super Collider
03. Burn!
04. Built For War
05. Off The Edge
06. Dance In The Rain
07. The Beginning Of Sorrow
08. The Blackest Crow
09. Forget To Remember
10. Don’t Turn Your Back…
11. Cold Sweat (Thin Lizzy Cover)

http://www.megadeth.com/

Kirjoittanut: Herra Kouhio

Tämä trash- ja speed metallityyliin suurvaikuttaja-yhtye perustettiin v. 1983 Los Angelesissa Dave Musteinen ja David Ellefsonin toimesta. Läpimurtonsa yhtye teki 1986 Albumilla ”Peace Sells, But Who’s Buying?”, joka antoi sille pysyvän jalansijan metalin eliittibändien joukossa.  Megadethin kokoonpano on muuttunut useasti,  se on hajonnut ja koottu uudelleen vuosien mittaan. Megadeth on julkaissut neljätoista studio-, viisi kokoelma- ja neljä livealbumia. Näitä albumeita on myyty n. 40 miljoonaa ympäri maailmaa.  ”Super Collider” täysalbumia voi kuunnella YouTubessa  Yhtyeen virallisivuille kotisivuille pääsee täältä.

Sinne on koottu laaja valikoima uutis-, kuva ja video-, sekä muuta sekalaista fanimateriaalia Megadethistä.

Kuten arvata saattaa Bändi on inspiroinut jos jonkinlaista online- kehitelmää.  Esimerkkinä selailimessa pelattavat Megadeth minipelit,  Trivia kyselyt  ja sen  kunniaksi on jopa tehty Megadeth aiheinen video-hedelmäpeli, joka soittaa taustalla sen suosituimpia biisejä. Sitä voit testata esimerkiksi betbonuskoodi.fi kautta.

Kommentoi julkaisua