Megadethissakin soittanut kitaravirtuoosi Marty Friedman ihastelee kitaran uutta nousua sosiaalisen median kitaristien toimesta

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 18.3.2021

Uransa aikana muun muassa Megadethin kanssa soittanut Marty Friedman on julkaissut 17 sooloalbumia ja vieraillut myös muiden artistien albumeilla. Friedman tunnetaan äärimmäisen taitavana virtuoosina, jolla on omanlaisensa soittotekniikka.

Vaikka sähkökitaran suosio on laskenut rockin kanssa hip hopin noustua hallitsevaksi valtavirtamusiikiksi, on sähkökitara alkanut nostaa jälleen päätään uusien tekijöiden toimesta.

Tällä hetkellä kiinnostus kitaransoittoon on nousussa pääosin YouTuben ansiosta, jossa lahjakkaat kitaristit esittelevät kykyjään. Samoin myös Instagram on tärkeä alusta kitaravideoille. Moderneja kitarasankareita sosiaalisessa mediassa ovat esimerkiksi Polyphian Tim Henson, Ichika Nito, Unprocessedin Manuel Gardner Fernandes sekä Mateus Asato.

Myös Friedman on perillä sosiaalisen median merkityksestä sähkökitaralle.

”Minua motivoivat kaikki, ja olen todella innoissani siitä uudesta suunnasta, johon kitara on mennyt viime vuosien aikana ihmisten opittua YouTubesta. Olen todella innoissani. Pidän esimerkiksi Mateus Asatosta – hän on brasilialainen ja hän soittaa kitaraa todella kauniisti. Toinen tyyppi on japanilainen Ichika, jonka tyyli on täysin erilainen kuin omani – niinkin paljon, että epäilen voivani oppia mitään, mitä hän soittaa; minä vain pidän hänen tavastaan soittaa. Maailmassa on paljon upeita kitaristeja, ja juuri nyt on käynnissä todella mielenkiintoinen aika soittimen kannalta. Kitara oli vaarassa vaipua unholaan hetki sitten”, Friedman kertoo ajatuksistaan.